MATKOVICHÉKNAK ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL SEM SIKERÜLT HÁROM ÉV ALATT FELÉPÍTENIÜK A BAUER UTCAI BÖLCSŐDÉT, DECEMBERBEN LEJÁR MINDEN HATÁRIDŐ

Év végén minden határidő lejár, legkésőbb december 31-ig el kell készülnie a Bauer utcai bölcsődének, máskülönben a Vácnak megítélt állami támogatást vissza kell fizetnie az önkormányzatnak – ezt maga a város baloldali polgármestere, Matkovich Ilona ismerte el azon a lakossági fórumon, amit a napokban tartottak meg a városházán. 

Matkovich részletezte, hogy az új bölcsőde építését először 330 millió forinttal támogatta a kormány, majd amikor 2019-ben a baloldali városvezetés hivatalba lépett, újabb 240 millió forintot kaptak az intézmény kialakítására. 

2021 októberében Inotay Gergely alpolgármester arról számolt be közösségi oldalán, hogy jól haladnak a munkálatokkal és 2022 májusára elkészülhet a bölcsőde. Ez számára hangzatos választási ígéret volt, hiszen országgyűlési képviselőnek indult a 2022-es áprilisi választásokon. Ahogy Rétvári Bencét nem sikerült legyőznie, úgy az új bölcsődéből se lett semmi, máig nem készült el. 

Tavaly év végén új közbeszerzést írt ki az önkormányzat az építkezés befejezésére. Matkovichék addig húzták-halasztották a kivitelezést, hogy ma már nem elég az állami támogatásként kapott 570 millió forint, a megemelkedett árak miatt az önkormányzatnak 218 milliós önrészt kell vállalnia. 

„Most eléggé izgulunk, mert már március közepe van, … hogyha nem tudjuk elkezdeni április közepéig az építkezést … akkor nagy bajban leszünk” – mondta Matkovich Ilona a lakossági fórumon. Majd közölte a jelenlévőkkel, hogy „ez egy elég nyomasztó állapot”, mert amennyiben nem teljesítik a pályázati feltételeket, vissza kell fizetni a kapott támogatást.