A DUNAKANYAR SZÍVÉBŐL IDÉN MÁRCIUSBAN LISZT-DÍJAS ZENEKAR LETT A MISZTRÁL

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár állami elismeréseket adott át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a Pesti Vigadóban. A kiemelkedő zenei előadóművészeit tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült többek között a Dunakanyar egyik kiemelkedő zenei együttese, a MISZTRÁL is.

A laudáció szerint a Misztrál Együttes a díjat a kimagasló értékteremtő munkásságukért kapta, amelyben magyar és külföldi költők verseinek megzenésítésével a „Misztrál hangzást” közvetítik a hallgatóság felé, az országjáró és külföldi színvonalas koncertjeikért, amelynek kiemelkedő csúcspontja a Regejáró Misztrál fesztivál.

A Misztrál együttes három tagja és a hangmester, Szalai Zoltán

Az együttes tagjai:

  • Heigl László,
  • Heinczinger Miklós,
  • Tóbisz Tinelli Tamás,
  • Török Máté,
  • Pusztai Gábor.

Őszintén gratulálunk az együttesnek, a személyesen is legkedvesebb zenész barátainknak!

***

Tóbisz Tinelli Tamás, Török Máté, Heinczinger Miklós

Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja.

Magyar és külföldi költők versei, valamint népdal-feldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Dalaik egyre inkább önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást” hordoznak. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek.

Ez az indíttatásbeli színesség – az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed. Az együttes tagjai tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek által meghívott zenei megvalósítások sokszínűségét.

Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. A magyar költészet megszólaltatása mellett több alkalommal merítettek az európai költészet kincsestárából is (Baudelaire, Garcia Lorca, Villon, Gabriella Mistral).

Az elmúlt esztendőkben megjelentetett hordozók (CD és DVD), valamint Budapesthez közel, a Dunakanyar szívében létrehozott és mára hagyománnyá vált Regejáró Misztrál fesztivál mellett, országos klubhálózatot is létrehoztak.

Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is – Erdélytől az Egyesült Államokig. Egyre népesebb rajongótáboruk szeretete mellett immár a hivatalos elismerés is elérte őket.

Kiemelt képünk Szeidl Mariann fotója