MÁRVÁNY TÉRI „CSICSERGŐ FÁK”

Sajnálatosan úgy tűnik, hogy a Márvány téri „csicsergő fák” (platánok) idén tavasszal nem „csicseregnek” és csak remélhetjük, hogy valaha fognak, ha életerőre kapnak azok után, hogy megfosztották őket lombkoronájuktól.

Több felháborodott olvasói levelet is kaptunk a múlt héten elkövetett minősíthetetlen, munkavégzésnek nem nevezhető Szent István téri – Márvány téri facsonkolásokkal kapcsolatban.

Egyértelműen látszik, hogy a túlkapások folytatódnak: Matkovich és Rozmaring fairtásai szárnyalnak a belváros azon körzetében, ahol Jess Kinga, a körzet képviselője jól fizetett tanácsadói pozíciót tölt be. Jess Kinga körzetét bejárva már senki nem hiszi el róla, hogy elkötelezett környezetvédő. Emlékezzünk csak a Széchenyi utcában nemrég elkövetett gyönyörű japán díszcseresznyefák értelmetlen kivágására.

Két szép, idős, de egészséges platánfát – a Márvány tér „csicsergő fáiként” számon tartottakat – elképesztő leszámolás ért utol. Teljesen levagdosták rügyes gallyaikat és jó néhány senkit és semmit nem zavaró ágaikat. Megcsonkították ezeket a fákat. Olyan visszafordíthatatlan beavatkozást végeztek rajtuk, amit már helyreállítani nem lehet. Ugyanis a fák ágait, koronájának alkotóit visszaragasztani lehetetlen.

Mikor érti ezt meg végre Matkovich Ilona? Ha megérti, képes lenne végre ezt felfogva elrendelni a városi fák gondozását? Esetleg ki tudná kérni Jess Kinga tanácsát és a képviselő asszony tudna a váci lakosság számára is elfogadható tanácsot adni?

Ismét felmerülnek a kérdések:

  • Ki a felelős ezért a barbár „munkáért”?
  • Ki és kinek az utasítására végezte el a két platánfa megcsonkítását?
  • Ki felel ezért?
  • Miért volt szükség erre?
  • Ez is a Márvány tér felújításának a része? (Inkább a lepusztításának.)
  • Ki végzett szakmai vizsgálatot és milyen írásos eredmények támasztják alá az elkövetett pusztítást?

A porfogó, dúsan zöldellő bokrokat tavaly nyáron kivágták a platánfák alatt, de azok helyére sem került semmi. Most a platánfákat végezték ki úgy, hogy nem csak a váci lakosság, de még a városunkon áthaladók is láthatják a bizonyítványt, amit Matkovich állít ki magukról. Hova lett a Matkovich család által szakmailag elismert Garden Kft.?

Az a kft. akik logójukkal ellátták a Kőhíd lakótelepi idős hársfák törzseit és mintha ezzel megbélyegezték volna őket halálra ítélve. Ugyanez a cég vizsgálta meg a Márvány tér „csicsergő fáit” is és adott tanácsot? De felmerül a kérdés, hogy hol van Jess Kinga akkor, amikor a belváros fáit lecsonkolják. Vagy ő szedegeti éppen a gallyakat a fák alatt és nem látja, hogy azokból mi marad? Hol vannak a városban oly bölcsen tevékeny, környezetvédelemben elkötelezett, ültetgető egyesületek, mint a Bagolybükk és a Dunakanyar Szíve? Hova lett a hivatalban ülésező szakemberekből álló környezetvédelmi csoportosulás?

Úgy tűnik, hogy Matkovich Ilona elfelejt valamit, amit nap, mint nap látnia kell aláírása papírra vetésekor:

Felelős: polgármester,  mindenért (különösen a választók szemében), amit az ő égisze alatt elkövetnek.