MAGYAR NEMZET: A MATKOVICH ILONA VEZETTE VÁC EGY KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁST RENDELT SZIGETVÁRI VIKTOR MUNKATÁRSÁTÓL

Bajnai embere különös megbízást kapott a baloldali váci önkormányzattól – írta meg a Magyar Nemzet.

Matkovich Ilona váci polgármester a 2022-es országgyűlési választások után egy hónappal megrendelt egy közvélemény-kutatást az önkormányzat pénzén Bajnai Gordon emberétől – derült ki egy Magyar Nemzet birtokába került szerződésrészletből. A feladattal megbízott Vető Balázs számos közös tanulmányt jegyez Szigetvári Viktorral, a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok tanácsadójával.

A Magyar Nemzet birtokába került egy szerződésrészlet is, amely egyrészről Vác Város Önkormányzata és Matkovich Ilona polgármester, másrészről pedig a GlobDemo Magyarország Alapítvány és Vető Balázs kurátor között köttetett. „A Megbízó megrendeli egy kérdőíves kutatás elvégzését Vác városában” – olvasható a dokumentumrészletben, amely egy hónapnyi időtartamra szólt 2022. május 1. és 31. között, ám a felek akarata szerint meghosszabbítható.

A dokumentumrészletből nem derül ki, hogy pontosan milyen kutatásról van szó, ám Vető Balázs személye árulkodó lehet: a balliberális Magyar Hang szerint Vető–Zaránd Péter és Galgóczi Eszter mellett – a 2022-es választási kampány irányítói közé tartozott az ellenzéki oldalon.

Vető Balázs Bajnai Gordon régi embere, aki éveken át együtt dolgozott Szigetvári Viktor MSZP-s kampány tanácsadóval. Szigetvári 2006 előtt helyettes államtitkári posztot is betöltött a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányokban, majd tanácsadóként tevékenykedett, 2010 után pedig az Együtt nevű politikai formáció élén próbált érvényesülni, kevés sikerrel. Szigetvári Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon fontos háttérembere, akinek tulajdonosként komoly szerepe van a DatAdat-cégcsoport működtetésében. A DatAdat az egyesült baloldal kampányának egyik lebonyolítója volt a 2022-es országgyűlési választásokon.

Vető számos tanulmányt írt Szigetvári Viktorral közösen. Ezek közül kettőt a Magyar Villamos Művek számára készítettek 2007 és 2009 között, amelyeknek fő témája a paksi atomerőmű bővítése volt. A projekt megítélését telefonos közvélemény-kutatásokkal mérték fel, a fontosabb megállapítások mellett pedig javaslatot kellett készíteniük az esetleges paksi fejlesztés „kommunikációs stratégiájának támogatásához és hatékonyságának méréséhez”.

De Szigetvári és Vető közösen jegyezték azt a tanulmányt is, amelyet 2012-ben készítettek a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Haza és Haladás Alapítvány számára, amelyben az új választási rendszerben a baloldal győzelmének feltételeit vizsgálták meg.

Az önkormányzat honlapján fel kell tüntetni a közbeszerzéseket és az ötmillió forintnál nagyobb összegű szerződéseket, ám a Matkovich Ilona és Vető Balázs között köttetett megállapodásnak nincs nyoma a weboldalon.

(A 2019-ben üvegzsebbel kampányoló váci baloldali koalíció rendszeresen nem teljesíti ezt az ígéretét – a szerk.)

A dokumentum kapcsán kérdéseket vet fel, hogy Matkovich Ilona miért egy alapítvánnyal szerződik egy közvélemény-kutatásra és miért nem egy erre szakosodott céggel? A Vető Balázs által vezetett alapítvány bírósági bejegyzése szerint „az alapítvány négy terület fejlesztését tűzi célul:

  • szociális védőháló erősítése,
  • demokrácia fejlesztése,
  • gazdaság,
  • környezetvédelem.”

Hogy ebbe hogyan fér bele egy közvélemény-kutatás elkészítése, az nem világos.

A szerződéskötés ideje is érdekes: egy hónappal a 2022-es országgyűlési választások után jött létre a megállapodás, ám a következő, Matkovichot is érintő voksolás ekkor még meglehetősen messze volt. Szinte érthetetlen, hogy a polgármesternek miért volt szüksége egy közvélemény-kutatásra. A témával kapcsolatos kérdéseit elküldte a Magyar Nemzet Matkovich Ilona váci polgármesternek.

A szokásostól eltérő, igen ritka magatartás lenne, ha ezúttal válaszolna egy polgári-konzervatív lapnak a város jelenlegi vezetője. Várjuk a további fejleményeket!

***

Lapunk írása ebben a témában:

KÖZPÉNZBŐL FIZETTEK MATKOVICHÉK A GYURCSÁNYHOZ, BAJNAIHOZ KÖTHETŐ ALAPÍTVÁNYNAK

További hírportálok hírei e témában:

MindenSzó

Origo

Napiújság

Kisalföld