KÖZPÉNZBŐL FIZETTEK MATKOVICHÉK A GYURCSÁNYHOZ, BAJNAIHOZ KÖTHETŐ ALAPÍTVÁNYNAK

Matkovich Ilona, Vác baloldali polgármestere 2022 áprilisában kötött szerződést azzal a kaposvári GlobDemo Magyarország Alapítvánnyal, amelynek kurátora a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület oszlopos tagja, Vető Balázs. A váci önkormányzat kérdőíves kutatás elvégzését rendelte meg az alapítványtól, több mint félmillió forintért.

Matkovich Ilona, Vác baloldali polgármestere aláírása jegyzi azt a szerződést, amelyet 2022. április 26-án kötött az önkormányzat a GlobDemo Magyarország Alapítvánnyal. A megbízás arról szól, hogy a szervezet egy kérdőíves kutatást végez 2022 májusában Vácon, amelyért az önkormányzat 590.000 forintot fizet az alapítványnak.

A szerződéskötéskor a GlobDemo Magyarország Alapítvány kurátora Vető Balázs volt, aki erősen kötődik a korábbi Bajnai-Gyurcsány kormányhoz. A Magyar Nemzet szerint Vető a Haza és Haladás Egyesület oszlopos tagja, amelyet, mint ismert Bajnai Gordon hozott létre. Bajnai 2011-ben alapította meg a Haza és Haladás Alapítványt, amely szakpolitikai műhelyként tanulmányokkal kívánta befolyásolni a közhatalomra pályázó politikai szervezetek gondolkodását. Az Index forrásai szerint később belátták, hogy ez kevés, és szükségük van egy olyan szervezeti formára, amely maga is érvényt szerezhet az elgondolásoknak.

A GlobDemo Magyarország Alapítvány a civil szervezetek névjegyzékéből lekért adatok szerinti célja, a non-profit szervezetek jövőjét alapvetően meghatározó kapcsolatrendszer fejlesztése, az önkormányzatokkal, a gazdasági szervezetekkel és a szektoron belül. Az alapítvány négy terület fejlesztését tűzi célul:

  • szociális védőháló erősítése,
  • demokrácia fejlesztése,
  • gazdaság,
  • környezetvédelem.

A szervezet 2016-ban alakult, mintegy egymillió forint induló tőkével. A lekért adatok szerint 2017-ben elköltött belőle 500 ezer forintot, de más pénzmozgás nem történt az alapítványnál. A 2021. évi beszámolóját eddig nem adta be.

Az alapítvány bejegyzett címei átszelik az országot,

  • 2016-ban Gödről indult,
  • majd két évvel későbbi beszámolójában Budapest szerepel,
  • a jelenlegi adatok szerint pedig Kaposvár a székhelye.

A beszámolók szerint semmilyen tevékenységet nem végzett 2018-tól.

Vető Balázs ahhoz a Szigetvári Viktorhoz köthető, aki több milliárd forint nyugati pénz baloldalhoz juttatásában közreműködött.

  • Vajon Matkovichék az önkormányzati kampányhoz is kalapoznak majd a nyugati dollárokból?
  • Ez az önkormányzati megbízás a kapcsolatfelvétel a dollárbaloldal szervezőihez?
  • Vajon mi indokolja, hogy egy nyilvános kutatásokat ritkán végző kaposvári alapítványt bíz meg a baloldali önkormányzat?

***

TELEFONOS KUTATÁSSAL PUHATOLÓZHATNAK MATKOVICHÉK A VÁLASZTÁSI ESÉLYEIKRŐL