MEMENTO MORI: A PREMIER UTÁN AZ A CÉL, HOGY MINÉL TÖBBEN MEGNÉZZÉK A FILMET MIND ITTHON, MIND KÜLFÖLDÖN

A MEMENTO MORI – A VÁCI LEGENDA című kalandfilm február 28-án tartott díszbemutatóján Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, a választókerület országgyűlési képviselője részben már előre tekintett köszöntőjében. Mint fogalmazott, most annak előmozdítása a következő kihívás, hogy minél többen megnézzék a művet mind idehaza, mind szerte a nagyvilágban. Szavai szerint egy helyi kuriózum úgymond életre keltésével ez a legvácibb játékfilm nagyban hozzájárulhat a város hírnevének öregbítéséhez, az idegenforgalmi érdeklődés élénküléséhez is.

Rétvári Bence – FOTÓ: VácOnline

– Négy évvel ezelőtt, 2019. február 14-én találkozhattam először az irodámban Kiss Stefán Mónikával, aki elmondta, hogy mennyit foglalkozott a váci múmiák történetével, és hogy ezt szeretné filmvászonra vinni, erre készen van a terve, készen vannak forgatókönyvtervek, szinopszisok és egyebek. Körülbelül a beszélgetés harmincadik perce környékén láttam, hogy van benne olyan erő és kitartás, hogy nem adja fel ezt a tervét, és bár kívülállóként is tudom, hogy egy ilyen elképzelés megvalósítása bizony sok nehézséggel és buktatóval jár, de úgy éreztem, hogy ezeken ő tovább tud jutni. Ezért azt mondtam, hogy igen, vágjunk bele, csináljuk ezt meg, kezdjük el. És ezúton is szeretném megköszönni Káel Csabának  és Kolarik Tamásnak is, hogy amikor megkerestük őket, kérve a Nemzeti Filmintézet, a filmalap támogatását, akkor ők az ügy mellé álltak, hogy valóban a mi váci történetünk az ne csak Vác határain belül legyen ismert, hanem az egész országban, sőt akár világszerte, hozzunk létre valamit, ami hozzájárul ehhez – adott ízelítőt az előzményekből Rétvári Bence.

Azután kiemelte, mennyire fontos, hogy itt váci utcák, terek, épületbelsők adják a valós hátteret, mint ahogy az is lényeges, hogy nagyon sok váci lakos is közreműködője lett a filmnek, szavai szerint ezáltal még inkább a magukénak érezhetik a helyiek ezt az alkotást.

FOTÓ: VácOnline

– Köszönöm szépen a szerepvállalást a nagyszerű, neves színészeknek, akik segítenek nekünk abban, hogy a mi váci kuriózumunk, egyediségünk ismertebbé legyen, természetesen köszönetet mondok minden más közreműködőnek is, és persze köszönet Kiss Stefán Mónikának, hogy valóban ebben a négy évben nem hátrált meg, hanem létrehozta ezt a filmet, és azoknak is jár a köszönet, akik akadályozhatták volna esetleg a film elkészültét, mégsem tettek így. Tehát reményünk szerint immár az következhet, hogy nagyon sokan megnézik a Memento Mori – A váci legenda című alkotást. Jó szórakozást hozzá mindenkinek! – zárta köszöntőjét a politikus.

Folytatjuk