A WALLENBERG VETÉLKEDŐ TERÜLETI ELŐDÖNTŐJÉNEK TANULSÁGA: A VÁCI NÁCIS HELYHATÓSÁG NEM TUD PARTNER LENNI

Raoul Wallenberg emléke előtt tisztelegve az embermentő svéd diplomata nevét viselő egyesület minden év őszén, a tanév kezdetén meghirdeti a hazai és a határon túli középiskolák tanulói részére a Wallenberg Középiskolás Országos Tanulmányi Vetélkedőt. A selejtezők után a bennmaradt három tagú csapatok bekerülnek az országos területi elődöntőbe, amelynek megmérettetéseit általában megyei jogú városokban rendezik. Vác eddig mindig kivételt képezett, ahol a Váci Zsidó Hitközség egyedül vállalta a rendezést, a mindenkori önkormányzat segítségével, bármilyen összetételű is volt a helyhatósági testület.

Az évekig visszatérő támogatás viszonzásaként Vác város önkormányzatát 2015-ben Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki. Ez a helyi állapot 2019-től teljesen felborult.

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke a fentiek szerint vezette be az idei verseny váci eseményéről szóló értékelését, amelyhez azért bőven volt mit hozzáfűznie, a folytatásban újra őt idézzük, helyenként szó szerint.

Turai János a 2019-ben bekövetkezett új helyi gázos(ító) helyzettel kapcsolatban megjegyezte: az önkormányzat szivárványszínű döntéshozó többségében nyíltan antiszemita nézeteket valló személyek is helyet kaptak, akiknek fő tevékenysége a kormány gyalázásában merül ki.

„Természetes, hogy ezen személyek minden megnyilvánulása merőben ellentétes Wallenberg szellemiségével, így a helyhatóság valójában már méltatlanná vált a megörökölt Raoul Wallenberg-díj birtoklására. Miután szóvá tettük egyes képviselők fasisztoid megnyilvánulásait, a polgármester asszony védelmébe vette őket, majd ezt követően „büdös zsidózó” névtelen levelek érkeztek a hitközség címére és a sajátomra, amikben a temető és a zsinagóga szétverésével riogatnak minket, amiben már a rendőrség is nyomoz” – írja hozzászólása folytatásában Turai János.

A covid kényszerszünet után ismét meghirdetett vetélkedő váci területi elődöntője kapcsán kiemeli: ezt a rendezvényt a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (ZSIMA) támogatta, házigazdája pedig a Váci Piarista Kilátóközpont volt.

A megmérettetésre tíz, három fős csapat érkezett: Baranya Vármegyéből 2, Hajdú-Bihar Vármegyéből 2, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyéből 2, Csongrád-Csanád Vármegyéből 1,
Pest Vármegyéből 1, Vajdaságból-Szabadkáról 2 csapat. A verseny első helyezettje a szabadkai Svetzar Markovié Gimnázium I. csapata lett.

Turai János az eredmény kapcsán így fogalmaz:

„Nem véletlen a határon túli diákok sikere, ők élnek az anyaország kormánya által biztosított lehetőségeikkel, magyarok akarnak maradni, érdemes felfigyelni rájuk a hazai felsőoktatási intézményeknek. Vác tíz középiskolája közül ezúttal egy tanuló(csoport) sem jelentkezett, pedig korábban minden évben 3 csapatot is indítottak, Pécs városa pedig minden évben rendezőként szerepelt a múltban, most viszont kihátrált, így Vácon fogadtuk a pécsi és vajdasági csapatokat is. Mindkét esetnek jól ismert ideológiai és politikai okai vannak.”

Általánosabb tanulságokról is szót ejtett a hitközségi elnök a vetélkedő margójára szánt, szerkesztőségünknek küldött írása zárásaként:

„Magyarország kormánya nagy gondot fordít a lepusztult egyházi épületek felújítására. A nemzetépítő politika egyformán hat a hazai és a Trianon által szétszabdalt, elcsatolt területek magyarjaira, benne az ottani zsidóságra is. Fontos ebben a debreceni, nagyváradi, szegedi, szabadkai nagy zsinagógák és egy sor más egyházi épület felújítása Kárpátalján, Felvidéken, Erdélyben és a Vajdaságban, ez mind párhuzamba állítható az anyaországi zsidó vallási objektumok felújításával, köztük a váci zsinagóga felújításával is.

Ugyanakkor sajnálattal egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy egyes nyugati sajtóorgánumok Magyarország kormányát és annak miniszterelnökét antiszemitizmussal vádolják, amit határozottan visszautasítunk. Igyekszünk élni a kormány által szavatolt lehetőségekkel, hitéleti és kulturális rendezvényeinket szabadon tarthatjuk. Zsinagógánkat nem kell állig felfegyverzett karhatalmi erőknek védelmezni. Magyarországról nem menekülnek csoportosan a zsidók Izraelbe.

Wallenberg szellemiségének ápolása nem engedi feledésbe merülni a holokauszt szörnyű emlékét.”