NE VÁLJON ÁLDOZATTÁ! – TUDNIVALÓK IDŐSEKNEK AZ „UNOKÁZÓS” CSALÁSOKRÓL ÉS A TRÜKKÖS LOPÁSOKRÓL

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Váci Rendőr-kapitánysága hívja fel az alábbiakban a legaljasabb bűncselekményekre a figyelmet: az ún. „unokázós csalásokra” és a „trükkös lopásokra”.

 

Az „unokázós” csalásokról

Egyedülálló időskorúak célpontjai az újra és újra felbukkanó csalóknak. Az „unokázós” módszer lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban felhívják a kiszemelt áldozatot az alábbi színlelt indokokkal.

 • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
 • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
 • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.
 • Életmentő műtétet kell végrehajtani az unokán, vagy más hozzátartozón.

Nagyon gyakran a telefonhoz hívnak egy magát „rendőrnek” kiadó személyt is, aki megerősíti az időset abban, hogy valóban megtörtént a baleset, vagy műtét, ezzel erősítve az idősben azt, hogy mindenképpen segítenie kell.

Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt.

Az efféle csalásokra is igaz az, ami a legtöbb bűncselekményre, hogy könnyebb megelőzni, mint felderíteni. Ezért felhívjuk az idősek figyelmét arra, hogy a gyanús éjszakai telefon esetében kételkedjenek, kérdezzenek, igyekezzenek minden lehetséges eszközzel meggyőződni a hallottak valóságtartalmáról, értesítsék a rendőrséget, ha feltételezhető, hogy csaló van a telefon másik végén, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait:

 • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.
 • Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
 • Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valódiságtartalmát.
 • Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
 • Bűncselekmény gyanúja esetén értesítsék a rendőrséget!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

 

A trükkös lopásokról

Mindennapjaink jelenségévé vált az a fajta bűnelkövetési módszer, amikor időskorúak lakóhelyén megjelennek idegenek, majd különféle hivatalos személynek kiadva magukat, hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (ELMŰ, vízóra-leolvasás, gázóra-leolvasás stb.) bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik értékeiket.

A Váci Rendőrkapitányság illetékességi területén ismét megjelentek a házaló csalók, akik ereszcsatorna, illetve a házon végzendő kisebb-nagyobb javítások ürügyén csengetnek be az otthonokba, majd rendkívül vonzó árajánlatot közölve elkezdik a „munkát”. Közben egyikük gyors „árkalkulációt” végezve több millió forintos munkadíjat számol ki a sértett pedig képes lehet arra, hogy amennyiben nem is a kért – mivel az nem áll rendelkezésére – de nagyobb összeget átutaljon, illetve átadjon, hogy rendezze „tartozását”.

A legfontosabb, hogy óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba!
Ha beengedjük, mindig legyen velünk egy szomszéd, egy rokon. Amennyiben a hívatlan vendég már akaratuk ellenére belépett otthonukba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül.

Amennyiben kellő határozottsággal lépnek fel, vélhetően meghátrál, és távozni fog. A „vendégtől” mindig kérdezzék meg a nevét, írják fel a gépkocsija rendszámával együtt.

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, olykor hiszékenyek is, a figyelmük könnyen elterelhető, és gyakran élnek egyedül. Hasonló esetben kérjük, vegyék figyelembe, hogy a biztonságunk nagymértékben növelhető megfelelő óvatossággal és körültekintéssel!

Mit tegyen, ha idegen érkezik?

 • Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!
 • Az Önhöz becsengető idegenekkel kapcsolatban mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos vagy hasonló személynek (postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba!
 • Idegen kérésére ne váltson pénzt, és legyen óvatos, ha nagy címletű pénzből kell visszaadnia, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek Önnek!
 • Ne utaljon pénzt idegen bankszámlájára, illetve ne adjon át készpénzt idegennek!
 • Ne végeztessen ház körüli munkát (csatornatisztítás- szerelés, fűnyírás, favágás stb.) idegenekkel, gyanús személyekkel!
 • Ne vásároljon házaló árusoktól (szőnyeg, zokni, arany, egészségügyi termék stb.) még akkor sem, ha igen jó az ajánlat!
 • Ha bármilyen gyanús dolgot észlel (házalók, feltűnően nézelődő és kérdezgető ismeretlen személyek), jelentse a rendőrségnek, az önkormányzatnak!

További bűnmegelőzési tanácsok:

 • Ismerje meg szomszédjait, és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára!
 • Ha elutazik, kérje meg az Ön mellett lakókat, hogy ügyeljenek a lakására, ürítsék a postaládáját!
 • Használják ki a közösség erejét a biztonságuk növelése érdekében!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna:

Kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a bárhonnan ingyenesen hívható

107-es, illetve a 112-es segélykérő számon.

Forduljon bizalommal és hívja az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenesen hívható zöld számát:

06 80 244 444