„EZEKNEK BIRKAPÁSZTORNAK KELLETT VOLNA MENNIÜK, NEM VÁROST VEZETNI!” – A VÁCIAK VÉLEMÉNYE MATKOVICHÉKRÓL

„Rossz politikát folytatnak”, „élhetetlenné teszik a várost”, „elpusztult Vác” – ezek azok a vélemények, amiket a váciak a cikkeink alatt fogalmaztak meg a baloldali Matkovich Ilona vezette váci önkormányzatról az utóbbi napokban.

KEGYETLENÜL BÍRSÁGOLNAK MATKOVICHÉK

Sokan nemtetszésüket fejezték ki, amikor arról számoltunk be, hogy büntetést büntetésre halmoz a váci közterület-felügyelet. Csak idén már több mint egymillió forintos helyszíni bírságot szabtak ki, a pótdíjak mértéke pedig meghaladja a kétmillió forintot. Korábban, 2021. december 17. és 2022. december 31. között is döbbenetes összeg folyt be ily módon a városkasszába. A közterület felügyelők összesen 34.326.662 forint bírságot szabtak ki Vácon. 

Ehhez közel hasonló összeget idén is produkálniuk kell, ugyanis a Matkovich Ilona-vezette baloldali önkormányzat a tavalyihoz hasonló nagyságrendben gondolkodik. A 2023-as költségvetésben az áll, hogy egyéb bírságok címén 34.000.000 forint bevételre számítanak. Ezek közé sorolják a szabálysértési, pénz- és helyszíni bírságokat; az önkormányzati rendelet megsértése miatti eljárási bírságból származó befizetéseket, illetve a közigazgatási bírság önkormányzatot megillető részét.

Erről egy kommentelő véleménye a következő:

„Rossz politikát folytatnak, Budapesten csinálják ezt, amit Vácon. Ez senkinek nem jó, csak nekik. Élhetetlené teszik a várost! Rengeteg idős embernek az autó nélkülözhetetlen, ahogy a családos embereknek is stb. 2023 van, nem tiltani, hanem támogatni kéne az embereket mindenben, pláne egy olyan országban, ahol alig vannak fizetések, sok gazdag ember is befilléresedik 500 forintos dolgokat árulnak a neten, amivel én pl. soha nem égetném magam. Ezek Pesten meg elkérnek 680 forintot is némelyik kerületben, de Vácon se leányálom a parkolás ezek miatt. Ezeknek birkapásztornak kellett volna menniük, nem várost vezetni!”

EGYRE NAGYOBB MATKOVICHÉK SZEMÉTDOMBJA, ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁST VÉGEZHETNEK AZ EGYKORI LŐTÉREN

Írtunk arról is, amikor a Fidelitas váci elnöke vélhetően illegális hulladéklerakás közben érte tetten a Váci Városfejlesztő Kft.-t a régi lőtér területén. Szabó Csaba szerint „a baloldali városvezetés a választási kampányban zöldnek hazudta magát, ezzel szemben nem hogy nem zöldek, de (a jelekből ítélve – szerk.) még tudatosan is szennyezik a környezetet. A régi lőtér területét évek óta szeméttel és zöldhulladékkal töltik fel.”  

Szabó Csaba videója itt tekinthető meg.

Szabó Csaba véleményét osztotta az a kommentelő is, aki azt írta:

„Mmmm és milyen zöldpárti…”

Egy másik hozzászóló pedig megemlíti, hogy:

„a városban az összes szelektív szigetet megszüntették!!!”

NÉGY MILLIÁRDRA SZÁMÍT A BALOLDALI ÖNKORMÁNYZAT A VÁCIAKTÓL ADÓK ÉS BÍRSÁGOK FORMÁJÁBAN, MÍG A MATKOVICH CSALÁD EGYIK CÉGE ELLEN MÁR KÉTSZER INDÍTOTT A NAV ADÓVÉGREHAJTÁST

A napokban írtunk arról, hogy elfogadta a képviselő-testület februári ülésén Vác idei költségvetését. Az önkormányzat bevételeit 11.111.189.000 forintra becsülték előzetesen, amiből több mint 4 milliárdot a váciak lesznek kénytelenek befizetni különféle adók és bírságok címén. 

Egy kommentelő szerint a költségvetésbe 

„a jutalmazásokat is beleszámolták” (Matkovichék).

Beszámoltunk arról a tudósításról, amit a VácUp stábja készített a Kőhíd utcában, ahol a Geo-Art Team Kft. épít egy luxuslakóparkot. A cég Matkovich Ilona fiáé, Pajor Dánielé. A videóban felháborodott lakosok mondták el, hogy továbbra sem támogatják a beruházást. 

„Hát ez nem semmi. Éljen a polgármester családja. Lehetetlen Vác. Ez borzasztó, ilyen azért nem volt. Elpusztult Vác” – áll egy hozzászólásban.

Pajor cégéről kiderült az is, hogy az ellen a NAV már kétszer is indított végrehajtást, 2016-ban és 2019-ben. Arról ugyan nincs hivatalos információnk, hogy milyen kötelezettségének nem tett eleget a Geo-Art Team Kft. két alkalommal sem, de a NAV a következő tartozásokat hajtja be:

  • az adó, a költségvetési támogatás
  • az adó-visszaigénylés, -visszatérítés
  • az állami garancia vagy kezesség kiutalása és visszakövetelése
  • az adók módjára behajtandó köztartozás
  • az általános közigazgatási rendtartás alapján a végrehajtás tekintetében a hatáskörébe tartozó kötelezettségek
  • az önkormányzatokat megillető helyi adóval, illetve a gépjárműadóval összefüggő tartozások, feltéve, hogy azt törvény vagy – kormányrendelet nem utalja más hatóság vagy adóhatóság hatáskörébe
  • igazságügyi és rendészeti szervek által hozott közigazgatási döntésen alapuló egyes bírságok, költségek és egyéb követelések.

„Nem mindegy, hogy vizsgálat vagy végrehajtás. Mondjuk egyáltalán nem a Pajornak szurkolok, mert jobb lenne az ilyen és hasonló »vállalkozókat« végleg eltiltani a cégvezetéstől, és inkább a kőkapu melletti rácsos ablakú intézményben „üdültetni”. – Egy Kőhíd utcai lakos

„Milyen érdekes, és gondolom minden megoldódott Ilonka segítségével” – írják a váciak.