MEGINT EGÉSZSÉGTELEN VÁC LEVEGŐJE – MATKOVICHÉK NEM TESZNEK SEMMIT

A szálló por miatt ismét veszélyes a levegő minősége kilenc magyarországi településen – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Forrás: www.nnk.gov.hu

Az NNK adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Egerben, Békéscsabán, Kecskeméten, Pécsen és Százhalombattán.

További tizenegy település – Hernádszurdok, Salgótarján, Debrecen, Szeged, Tököl, Vác, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka és Mosonmagyaróvár – levegőjét egészségtelennek minősítették. (Vác mért értékei sajnálatosan már régóta nem mozdultak el az „egészségtelen” sávból – a szerk.)

Hat település – Nyíregyháza, Szolnok, Dunaújváros, Budapest, Esztergom és Sopron – levegője kifogásolt minőségű a mérőállomások adatai szerint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntek estétől növekszik a csapadék valószínűsége, ennek köszönhetően pedig északon, északkeleten javulás várható a levegőminőségben. A hétvégén változékonyabbra, szelesre fordul az időjárás, így országszerte javuló tendencia várható a levegőminőségben.

Forrás: Budapest, 2023. február 17., péntek (MTI)

***

Hosszú távon hogyan hat az emberi szervezetre a kedvezőtlen levegőminőség?

A dohányzás, a magas vérnyomás, az étrendi kockázat vagy az elhízás után a levegőminőség azon tényezők egyike, amely lényegesen meghatározza az egészségi állapotunkat, illetve akár jelentősen is csökkenthetik az egészségben eltöltött életévek számát.

A hazai kutatások az Egészségügyi Világszervezet vizsgálataival összhangban megállapították, hogy a levegőszennyezés miatt Magyarországon az utóbbi években évente körülbelül 8000 – 12000 ember hal meg a születése éve, neme szerint számított várható élettartama előtt. Az értékelés során figyelembe vett légszennyezők közül a hosszú távú egészséghatások szempontjából hazánkban a kisméretű aeroszol részecskék a legjelentősebbek, a légszennyezők által okozott betegségteher és az idő előtti halálozások jelentősebb részéért ezek a légszennyezők felelnek.

Forrás: www.nnk.gov.hu

A vonatkozó határértékeket meghaladó légszennyezettség elsősorban a szívizom elégtelen vérellátása miatti (iszkémiás) szívbetegségek kialakulásában játszik fontos szerepet, azonban az agyvérzés, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a tüdőrák, illetve számos, egyéb nem fertőző betegség kialakulásában is számottevő szerepe van a légszennyezőknek.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

***

ROSSZ HÍREK ÉRKEZTEK – TÖBB MAGYAR VÁROSBAN, VÁCON IS EGÉSZSÉGTELEN A LEVEGŐ MINŐSÉGE

TÖBB VÁROSBAN, KÖZÖTTÜK VÁCON SEM ÉRDEMES MÉLYET SZIPPANTANI A SZABADBAN

VÁC KIVÉTEL NÉLKÜL MINDIG KÖZTE VAN A ROSSZ LEVEGŐJŰ HAZAI VÁROSOKRÓL SZÓLÓ JELENTÉSEKBEN