MATKOVICHÉK IDÉN IS ELKASZÁLTÁK A FIDESZES KÉPVISELŐK FEJLESZTÉSI TERVEIT

Vác idei tervezett beruházási költségei meghaladják a 970.946.000 forintot a város költségvetése szerint, amit a képviselő-testület legutóbbi ülésén fogadott el. Soknak tűnik az összeg, de mégsem elegendő arra, hogy a fideszes képviselők fejlesztési tervei közül akár egy is beleférjen a baloldali városvezetés által megszabott költségkeretbe.

Felháborodásuknak adtak hangot a kormánypárti képviselők a februári testületi ülésen, mivel a baloldali városvezetés évről-évre figyelmen kívül hagyja a beruházási javaslataikat. Mokánszky Zoltán szerint ez már négy éve, vagyis Matkovich Ilonáék hivatalba lépése óta így megy. Mokánszky hangsúlyozta továbbá, hogy a kormánypárti képviselőket még az idei költségvetés tervezésével kapcsolatos egyeztetésekre sem hívták meg.

Mokánszky korábban a városlakók véleményét is kikérte a fejlesztési tervezete összeállítása előtt, ami egyebek mellett út-, parkoló-, járda és játszótér-felújítást is tartalmazott. 

Pető Csilla is felszólalt azért, mert egy javaslatát sem fogadták be a többségben lévő baloldali képviselők. Így már biztos, hogy a Cserhát utca környékén élők búcsút inthetnek annak a multifunkcionális közösségi térnek, amiért Pető Csilla évek óta kitartóan lobbizik Matkovichéknál, de mindhiába. Pető tervei között szerepelt még a többi közt a közvilágítás korszerűsítése, új parkolóhelyek kialakítása, útburkolat javítás, játszótérfejlesztés és kerékpárút bővítés. 

A városvezetés tervezett beruházásai között szerepel közterület felügyelet címén új parkoló automaták beszerzése 1.100.000 forint értékben, továbbá a térfigyelő kamerarendszer fejlesztése és bővítése 7.630.000 forintért.

Ezekre szükségük is lesz, ugyanis a tervek szerint több mint 4 milliárd forintot fognak beszedni a váciaktól ebben az évben. Ebbe az összegbe nem csak a különféle adók, hanem a bírságok is beletartoznak. A jelenlegi kamerarendszerrel tartják szemmel például a korlátozott forgalmú övezeteket, amiket ha valaki – akár véletlenül is – engedély nélkül használ, helyszíni vagy közigazgatási bírsággal sújtható.

Parkolási eljárásból is akad bőven – erről a város jegyzője, dr. Zsidel Szilvia tett említést a februári képviselő-testületi ülésen. Mint mondta:

„jelenleg két parkolóellenőrrel látjuk el a feladatot, illetve egy kolléganő teljes állásban csak az adminisztrációval foglalkozik, és még a munkaidején túl is foglalkozik a feladatokkal, tekintettel arra, hogy olyan jelentős mennyiségű parkolási feladat van.”