ÚJABB ELJÁRÁSBAN VIZSGÁLJÁK, HOGY LE KELL-E BONTANI A VÁCI TÁRSASHÁZAT, AMIT A POLGÁRMESTER FIÁNAK CÉGE ÉPÍTTETETT

Még mindig a levegőben lóg az a kérdés, hogy a váci Liszt Ferenc sétány 23. szám alatt lévő társasház lakástulajdonosai, lakói, megtarthatják-e otthonaikat vagy az építtető és kivitelező hibái, valamint számos szabálytalanság miatt lebontatják-e azt. A Budapest Környéki Törvényszék ugyanis a közelmúltban jogerős ítéletével megsemmisítette az épület fennmaradási engedélyét, most azonban megindult a megismételt fennmaradási eljárás. A társasházat a Geo-Art Team Kft. építtette, amelynek jelenlegi, egyszemélyes tulajdonosa Pajor Dániel, Matkovich Ilona váci polgármester fia.

Mint, ahogy arról korábban már beszámoltunk, óriási bajban vannak Vácon a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasház tulajdonosai. Az országos közérdeklődésre számot tartó újabb botrányos ingatlan fennmaradási engedélyét korábban jogerős ítéletével megsemmisítette a Budapest Környéki Törvényszék, most pedig megindult a megismételt fennmaradási eljárás. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy amennyiben a Matkovich Ilona fiához köthető cég nem szerez a megismételt hatósági eljárásban fennmaradási engedélyt, úgy az épületet akár le is bonthatják. Még mindig kérdés, mi lesz az ott élőkkel és lakástulajdonosokkal?

Nem ez lenne az első eset, amikor bontásra kerül a sor ezen rosszul kivitelezett épületnél. Korábban a Mátyás király utcai homlokzat szigetelését bontották el, még 2019-ben, hisz az nem a jogszabályokban előírt kőzetgyapot anyagból épült meg.

Nem csak a helyi és az országos sajtó, de a jogászvilág is különös figyelemmel kíséri az épületet övező persorozatot, hiszen mind a Kúria precedensképes döntései, mind a Budapest Környéki Törvényszék építési engedélyt, majd a fennmaradási engedélyt megsemmisítő ítéletei a Bírósági Határozatok Gyűjteményében publikálásra kerültek, a Váci Önkormányzat Építési Hatósága és az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály súlyosan jogszabálysértő döntéseivel egyetemben.

Olvasóinkra bízzuk annak megítélését, hogy egy ilyen elvi jelentőségű ügyben a Váci Polgármesteri Hivatal épületében Matkovich Ilonával egy folyosón ülő építésügyi szakügyintéző vajon elfogulatlan döntést tud-e hozni azon ügyben, melyben Matkovich fia, Pajor Dániel az építtető képviselője?

Most tűzvédelmi szakhatóságként a Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltségen a sor, hogy tételes mintavételezési eljárás, majd alapos megfontolást követően döntést hozzon, hogy kiadja-e a szakhatósági engedélyt vagy megtagadja azt. Szintén olvasóinkra bízzuk annak megítélését, hogy a Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hivatali Osztályának helyi tűzoltói vajon elfogulatlan döntést tudnak-e hozni azon ügyben, melyben a polgármester fia, Pajor Dániel az építtető képviselője?

Végezetül hadd emlékeztessük olvasóinkat arra, hogy nem is a régmúltban volt Vácott halálos kimenetelű társasházi tűzeset, ezért portálunk különös figyelemmel kíséri a hatóságok ezen ügyben lefolytatott hatósági eljárását.

https://www.origo.hu/itthon/20210523-lakastuzben-meghalt-egy-ember-vacott.html

E-mailen megkerestük Matkovich Ilona polgármestert. Feltettük neki a kérdést, hogy tudott-e a fia botrányos beruházásairól és arról, hogy ezek a váci lakók óriási bajban vannak? Egy korábbi videónkban azt nyilatkozta, nem tud a fia üzleteiről, nem beszélgetnek erről. Videónkban egy felháborodott lakó tette fel neki a kérdést, hogy vajon mennyire életszerű, hogy egy szülő-gyermek kapcsolatban egy vasárnapi ebédnél nem merül fel ez témaként?

Újra megkerestük Matkovich Ilona fiát, Pajor Dánielt, akinek cége a társasházat építtette. Tőle ezeket szerettük volna megtudni:

  • Miért nem a tervek szerint építette meg a cég a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasházat?
  • Az építész és a tűzvédelmi tervező által előírt anyagokat használták-e?
  • A felelős műszaki vezető jogszabály szerűen vezette-e az építési naplót?
  • Műszaki átadás-átvétel során tudomást szereztek arról, hogy nem a tervek szerint épült meg az épület?
  • Bacsa István műszaki ellenőr jelzett-e bármiféle eltérést a vezetőség felé?

Megkerestük Ferencz Gellértet is, aki az ügyvezetője volt a Geo-Art Team Kft-nek akkor, amikor a Liszt Ferenc sétányon lévő társasházat építtette a cég. De Ferencz Gellért volt ezen építkezés felelős műszaki vezetője is.

Kérdést küldtünk még az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálynak, valamint a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak is.

A válaszok megérkezésekor frissítjük cikkünket.

forrás: 0627.hu