MÁR KÉTSZER IS INDULT NAV VÉGREHAJTÁS MATKOVICH FIÁNAK CÉGE ELLEN

A Geo-Art Team Korlátolt Felelősségű Társaságnál 2016-ban és 2019-ben is vizsgálódott a Nemzeti Adó és Vámhivatal Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztály.

A 2011 februárjában alapított cég ellen a hivatalos adatok alapján 2016. augusztus 25-én és 2019. január 3-án indult NAV eljárás. A kft. Vác baloldali polgármesterének, Matkovich Ilona fiának, Pajor Dánielnek az egyszemélyes vállalata.

Utánajártunk, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal pontosan milyen esetekben indít végrehajtási eljárást. A szervezet az alapvető szabályok között írja, hogy 

„a tartozás olyan fizetési kötelezettség, amelynek fizetési határideje már eltelt, és még nem fizették meg. Főszabály szerint e tartozásokat lehet végrehajtani.”

Arról ugyan nincs hivatalos információnk, hogy milyen kötelezettségének nem tett eleget a Geo-Art Team Kft. két alkalommal sem, de a NAV a következő tartozásokat hajtja be:

  • az adó, a költségvetési támogatás
  • az adó-visszaigénylés, -visszatérítés
  • az állami garancia vagy kezesség kiutalása és visszakövetelése
  • az adók módjára behajtandó köztartozás
  • az általános közigazgatási rendtartás alapján a végrehajtás tekintetében a hatáskörébe tartozó kötelezettségek
  • az önkormányzatokat megillető helyi adóval, illetve a gépjárműadóval összefüggő tartozások, feltéve, hogy azt törvény vagy kormányrendelet nem utalja más hatóság vagy adóhatóság hatáskörébe
  • igazságügyi és rendészeti szervek által hozott közigazgatási döntésen alapuló egyes bírságok, költségek és egyéb követelések.

A Geo-Art Team Korlátolt Felelősségű Társaságnak kezdetben budapesti székhelye volt. Az évek során viszont átkerült Vácra. Jelenleg városi viszonylatban is már a negyedik címre van bejelentve. A cég főtevékenysége sokáig a zöldterület-kezelés volt számos egyéb tevékenység mellett. A többi között lakó- és nem lakóépület építése, út és autópálya építés, bontás, építési terület előkészítése. De ezek mellett megfért a textil, ruházat, lábbeli piaci kiskereskedelme tevékenységi kör és a közúti áruszállítás is. 

A kft. 2019-ben főtevékenységet változtatott, azóta lakó- és nem lakóépület építésével foglalkozik elsősorban. Ez volt az az év, amikor a váciak polgármesterré választották Matkovich Ilonát és azt követően, 2020-ban jutott hozzá a Geo-Art Team Kft.  egy korábban a város tulajdonában lévő zöldövezeti telekhez a Kőhíd utcában, ahol most luxuslakóparkot építtet Pajor Dániel.

A váciak már a kezdetektől ellenzik a beruházást, ami egészséges fák kivágásával kezdődött el. A környéken élők felháborítónak tartják, hogy a lakópark miatt a kikapcsolódást nyújtó zöldövezet elveszett, és többek szerint ha beköltöznek majd az új lakók, a környék infrastruktúrája nem bírja el a megnövekedett terhelést.

A Geo-Art Team Kft-hez más botrányos beruházás is fűződik. Pajor Dániel cége húzta fel a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasházat, ahol a lakók akár az otthonukat is elveszíthetik, ha Pajornak nem sikerül megszereznie a fennmaradási engedélyt. A Budapest Környéki Törvényszék döntése értelmében nem csak az épület fennmaradási engedélye, hanem az építési engedélye is semmis. 

Pajor vállalkozói kedvét a folyamatos botrányok sem szegik. Nemrég a Paduc utcát is célba vette, ahol egy új városközpont kialakításán dolgozik. Egy négyemeletes, 82 lakásos társasház, továbbá élelmiszerbolt, kávézó és több iroda is szerepel a tervében. A lakókat – éppúgy mint a Kőhíd utca esetében, – ezúttal sem tájékoztatták hivatalosan a beruházásról.