RÉTVÁRI BENCE: A HÉTEN DUPLA NYUGDÍJAT KAPNAK A DUNAKANYARBAN ÉLŐ NYUGDÍJASOK IS

Februárban a nyugdíjasok nemcsak a havi nyugdíjukat kapják meg, hanem a 15 százalékkal megemelt összegű, 13. havi nyugdíjat is – nyilatkozta a sajtónak csütörtökön Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője. A postai kézbesítés már február 8-án elkezdődött, az utalás február 10-én várható.

Szerdán megkezdődött a Dunakanyarban is a dupla nyugdíjak kiosztása, mintegy 23 ezer nyugdíjasnak – mondta a képviselő, majd hozzátette: a háborús időszakban, az infláció növekedésének ellenére is fontos, hogy a kormány betartsa az ígéretét, amit még 2010-ben a nyugdíjasoknak tett. Az őket érintő intézkedésekkel is kifejezi az idős emberek iránti tiszteletét, megbecsülését, és elkötelezett a nyugdíjak értékmegőrzése mellett.

Rétvári Bence emlékeztetett: a baloldali kormányok a nyugdíjakat érintő megszorításokkal 2009-ben százmilliárd, míg 2010-ben több mint 280 milliárd forintot vettek el az idősektől. Az összeg legnagyobb tétele a 13. havi nyugdíj megszüntetése volt.

És jelenleg sincs ez másként, a baloldal most is támadta a 13. havi nyugdíj visszaadását. Márki-Zay Péter például egyesen böszmeségnek minősítette – fogalmazott a képviselő.

Rétvári Bence ismertette: a polgári kormány intézkedéseinek köszönhetően a nyugdíjak 2010 óta csaknem 92 százalékkal nőttek. Egy átlagnyugdíj esetében az idei 15 százalékos emelés havonta 27 ezer, évente 353 ezer forintot jelent. Az átlagnyugdíj 2010-ben 97 000 forint volt, míg 2023 januárjában 208 200 forint.

Ha augusztusban a szankciós infláció magasabb lesz 15 százaléknál, akkor a kormány legkésőbb novemberben kifizeti a különbözetet – fogalmazta meg a kormány ígéretét a képviselő, majd hozzátette: ezen felül a nyugdíjasoknak nyugdíjprémium is jár, amit a baloldali kormány egyetlen alkalommal sem, a polgári kormány pedig eddig már öt alkalommal adott.

„Az egyik nagy célunk a nyugdíjasok méltó életének biztosítása, ezért is építettük vissza teljes egészében a Gyurcsány-korszakban eltörölt 13. havi nyugdíjat és ezért védi a kormány ársapkákkal és rezsicsökkentéssel is őket” – zárta sajtótájékoztatóját Rétvári Bence.

 

forrás: 0627.hu