MADI UNIVERZUM 77: RANGOS NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓT SZERVEZ DÁRDAI ZSUZSA ÉS SAXON SZÁSZ JÁNOS

A jelenleg (nagyjából a hónap közepéig) még a váci városházán látható nemzetközi rangú Mobil MADI Múzeum gyűjtemény kezelője-tuladonosa, a Nemzetközi Mobil MADI Múzeum Alapítvány február végétől nagyszabású konferenciát, programsorozatot rendez Budapesten, együttműködve Argentína és Spanyolország magyarországi nagykövetségével, a Budapesti Cervantes Intézettel, a Saxon Art Galériával és a Szlovák Intézettel.

Az immár több mint tizenöt éve Szokolyán élő és alkotó művészpár, Dárdai Zsuzsa és Saxon Szász János – mint alapítványtevők, és a dél-amerikai gyökerű képzőművészeti irányzat közép kelet-európai fő alkotó-közösség építői – arra gondoltak, hogy a MADI elindulását deklaráló kiáltvány megjelenésének 77. évfordulója kiváló apropó egy  világszintű összegző-áttekintő találkozóhoz.

A két alkotóval, kulturális szervezővel szokolyai műteremházukban beszélgettünk, ahol már javában gyűlnek a február végén kezdődő eseménysorozat egyik fő programját jelentő miniMADImax időszaki tárlat darabjai a világ minden részéből csatlakozó művésztársaktól.

SAXON Szász János:
– A hetvenhét ugye egy különösen érdekes, izgalmas, mondhatni misztikus szám, gondoljunk csak a népmeséinkre vagy épp a Bibliára, de a kreatív gondolkodásnak ugyancsak fontos száma a hetes, az itt középpontba kerülő irányzatnak, stílusnak pedig kiváltképp. Ez a mozgalom példátlan a művészettörténetben, a 20. század közepe táján indult, dél-amerikai művészek kezdeményezésére, 1946-ban manifesztálódott egy kiáltvány formájában, végigölelte a 20. század egész hátralevő idejét, átívelt a 21. századba, és ma is aktív, ma is megtermékenyítő hatású, ma is vonzó az újabb és újabb alkotó generációk tagjainak. A geometrikus művészeten belül egy szabad formavilág kerül itt előtérbe, aminek  fő jellemzője a poligonalitás, a mozgás, a dinamika, mindezek játékos, találékony alkalmazása úgynevezett objektek létrehozásában, magyarán a MADI paradigma- és szemléletváltást hozott a képzőművészetben. Nos, ennek a hét egész, hét tized évnek a minél átfogóbb feltérképezése a célunk a nagy találkozóval, jövőbeli kitekintéssel, hiszen az is elmondható, hogy semmilyen más mozgalom, izmus nem volt még ilyen kitartó, túlélő, spontán, természetes módon fejlődő alkotói valóság.

Dárdai Zsuzsa:
– Az argentin nagykövetséggel már régóta együttműködünk, számos jelentős nemzetközi projektet valósítottunk meg közösen, de nagyon fontos, hogy a Cervantes Intézettel kiegészülve most triumvirátusként szervezzük ezt a nagy MADI-eseménysorozatot. Ami a programot illeti, épp ott, a spanyol intézményben lesz egy nagy kiállítás.

A bemutatásra kerülő művek egy része a váci városháza tereiben tíz évvel ezelőtt kialakított Mobil MADI Múzeum kényszerű felszabadításával új környezetbe kerül, a továbbiakban meg kell majd találnunk a gyűjteményhez méltó állandó helyszínt is – de, ez még a jövő zenéje.

Azután lesz filmvetítés, bemutatjuk a MADI atyjának tekintett Carmelo Arden Quinről
Franciaországban készült spanyol feliratú magyar-francia portréfilmemet; lesz latin-amerikai irodalomtörténeti est Kutasy Mercédes szakértő tolmácsolásában; és workshop a János által feltalált Poliuniverzum játékkal.

Saxon Szász János:
– Tegyük hozzá, hogy a Poliuniverzum workshopon a résztvevők alkotói kreativitása is fontos lesz, hiszen a közös játékon túlmenően egyéni alkotások létrehozását is feladatul
kapják, ugyanis célunk a MADI pedagógiai összetevőinek bemutatása.

Dárdai Zsuzsa:
– Visszatérve a kiállítási tematikára, a már említett nagy bemutató mellett tető alá hozzuk a részben időszaki jellegű miniMADImax tárlatot, amelynek helyszíne a Cervantes Intézettel szinte szomszédos, a Szív utcában található Saxon Art Gallery lesz. Erre eddig már csaknem félszáz művész jelentkezett és küldött kisméretű alkotást, arra számítunk, hogy lesz hetvenhét kiállítónk, de akkor sem jövünk zavarba, ha ennél is többen csatlakoznak.
http://www.saxonartgallery.com/
*
A Nemzetközi Mobil MADI Múzeum Közép-Európa egyetlen és a világ legnagyobb MADI gyűjteménye. A múzeumot Dárdai Zsuzsa és Saxon Szász János 1995-ben hozta létre,
az azóta eltelt évek során kb. 500 műalkotás került a kollekcióba. Tizenhat ország 150 kortárs művészének egy vagy több alkotása található itt.
http://mobilemadimuseum.hu

MADI-Univerzum-77_full-programcikkhez

0627.hu – Hírek a kanyarból