KITAKART VÁLLALKOZÓ A DOKUMENTUMOKON: TITKOLÓZNAK MATKOVICHÉK A SZENT ISTVÁN TÉR FELÚJÍTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

Évek óta húzódik a Szent István tér (Márvány tér) felújítása. A városvezetés csak ígérget, miközben többször is megemelték a beruházásra szánt összeget. Tavaly márciusban már hétszer annyi volt, mint eredetileg. A munkálatokba bevont egyik céget pedig baloldali homály fedi. Több, közadatként kiadott dokumentumon kisatírozták a nevét.

Matkovich Ilona és csapata minden évben megígérik, hogy augusztus 20-ra elkészül a Szent István tér (Márvány tér) felújítása. Az eredeti terv az volt, hogy többek között közadakozásból és közösségi munkával teszik rendbe a teret. A munkálatokhoz szükséges anyagi forrásról többször is egyeztettek már a képviselők. Első körben 2021-ben 10 millió forintot szántak rá, majd még ugyanabban az évben Ferjancsics László alpolgármester javaslatára megduplázták az összeget azzal az indokkal, hogy alaposabb munkát végezhessenek és hosszú ideig ne kelljen ismét felújításába fogni. Szintén 2021-ben döntöttek arról, hogy újabb 54 millió forinttal megemelik a költségvetést. A 2021. november 17-ei képviselő-testületi ülésen 74.177.000 forintnál állt meg a beruházásra szánt összeg. Akkor az volt a magyarázat, hogy kevesebb pénz folyt be a közadakozásból, mint amire előzetesen számított az önkormányzat. 

Az első kapavágás nyomait 2022 nyarán láthatták a városlakók. Elkészült néhány rámpa és a régi térburkoló lapokat újakra cserélték, de a tér teljes felújítása azóta sem készült el. Erről Csereklye Károly önkormányzati képviselő is említést tett a testület ezévi januári ülésén. A politikus a városi strand gyermekmedencéjének felújításáról szóló napirendi pontnál szólalt fel:

„Nagyon remélem, hogy a városi strand gyermekmedencéjéből nem újabb Szent István téri probléma lesz” – mondta Csereklye.

A képviselő kiemelte, hogy a gyermekmedence felújítása is már egy éve húzódik, és az ügy kezd a tér rekonstrukciójára hasonlítani, ami szintén hosszú idő óta nem valósult még meg.

Közben a baloldali Jess Kinga szerint az elmúlt évben hónapról hónapra szembeötlő pozitív változások jellemezték a Szent István teret is magába foglaló 2. sz. választókörzetet, aminek ő a képviselője. Az ES TV-ben úgy fogalmazott: „Sokan vártuk, nem csak váciak a Márvány tér átépítését. Nagyon szép lett, új funkciókat is kapott. A második ütemben szemetesek, padok és a zöldítés teszik még teljesebbé az eredményt” – mondta Jess. 

A tér korszerűsítésének közműveivel kapcsolatos tervet tavaly a váci Aqua-Pilon Kft. készítette el bruttó 2.628.900 forintért. 

A közbeszerzést a budapesti székhelyű VAMAG-ELIT Kft. nyerte meg. A vállalkozó a tavaly júliusban megkötött szerződés szerint 69.071.119 forint+Áfáért vállalata a tér felújítását.

Az Erzsébet utcai kijelölt gyalogos átkelőhely tervezését az érdi iUtak Kft. látta el 1.136.650 forintért. 

Azt viszont, hogy melyik vállalkozás végezte el a Szent István tér geodéziai felmérését és készítette el a tervezési alaptérképet, hatalmas homály fedi. Matkovichék olyannyira titkolják a vállalkozó kilétét, hogy a közadatként kiadott vállalkozási szerződésen, a számlán és a teljesítés igazoláson is kisatírozták a nevét.