NAGY SIKER VOLT A KISTÉRSÉGI PETŐFI VETÉLKEDŐ, A KIÁLLÍTÁS VÁNDORÚTRA INDUL

Mint arról már előzetesen hírt adtunk, a Magyar Kultúra Napjához és a „Petőfi 200” jubileumi évhez kapcsolódóan nagyszerű kezdeményezéssel állt elő a váchartyáni EUNIORS Ifjúsági és Sportegyesület: kiterjesztve a január 22-ei jeles dátumhoz kötődően évek óta szervezett regionális rajz- és kreatív pályázatukat, az idén egy átfogóbb programsorozatot álmodtak meg, forradalmár költőnk tiszteletére.

Az egyesület a Magyar Kultúra Napjához kötődő, már hagyományos programját az idén értelemszerűen Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója jegyében szervezte, rajzpályázattal, illetve a költő művei, életpályája köré fonódó interaktív vetélkedővel, melynek a Piarista Kilátó Központ adott helyet.

A rajzpályázat ihletadónak szánt témája egyéni kategóriában Petőfi: „Anyám tyúkja” vagy „Arany Lacinak” című verse volt, csoportos kategóriában a „János vitéz” inspirációjára megálmodott plakátokkal és tablókkal lehetett nevezni.

A Bucs-Tonk Levente vezette egyesületnek végül – s ez becsületükre váljék – Vác és a Dunakanyar 10 településének 14 általános iskoláját sikerült megszólítania. Az alkotó pályázatra 343 pályamunka érkezett és kapott helyet a Piarista Kilátó Központban rendezett kiállításon, az ugyanitt tartott vetélkedőn pedig hat település 7 iskolájának 9 felső tagozatos csapata mérte össze tudását. A három tagú zsűrit Murányi Sándor Olivér kortárs író, Fábián Zoltán énekes, és Gergely Zsolt, a Kárpát-Medencei Kölcsey Ferenc Szónokverseny főszervezője alkotta.
A rendezvényről senki nem távozott üres kézzel, mindenki kapott emléklapot, könyvjelzőt és csokoládét.


A kiemelt díjazás tekintetében az egyesület együttműködő partnerei voltak: Sajdik Ferenc Múzeum, Nemzeti Színház (Budapest), Pilvax kávéház, Kolibri Bábszínház, Kavalkád üzlet (Váchartyán).

A rajzpályázat anyagát egy kisrégiós „turné” keretében a szervezők az elkövetkező hetekben eljuttatják minden érintett, közreműködő településre.