MATKOVICH SZERINT NEM RELEVÁNS AZZAL FOGLALKOZNI, HOGY VÁCI GYERMEKEK IS KERÜLHETNEK ABBA AZ OTTHONBA, AHOL MOLESZTÁLHATTAK EGY KISKORÚT

A váci önkormányzat azzal az újpesti „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonával áll szerződésben, ahol tavaly decemberben felmerült annak gyanúja, hogy szexuálisan bántalmazták az egyik ott lakó kiskorút. Matkovich Ilona szerint a váci önkormányzatnak ezzel nem releváns foglalkoznia.

A váci képviselő-testület január 25-én megtartott ülésén tárgyalt „a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 11/2021. (II.18.) rendeletről”, melynek kapcsán Mokánszky Zoltán fideszes képviselő felhozta, hogy a baloldali önkormányzat azzal a gyermekotthonnal áll szerződésben, ahol egy kislányt szexuálisan bántalmazhattak. Feltette a kérdést, hogy vajon milyen vegzálásnak lesznek kitéve azok a váci gyerekek, akik esetlegesen oda fognak kerülni?

Matkovich Ilona szerint 

„Semmi közünk hozzá, nem is releváns, hogy erről beszéljünk.”

A polgármester a témát ezzel lezárta és szavazásra bocsátotta az eredeti napirendi pontot.

A testületi ülés végén a képviselői kérdések napirendi pontnál Pető Csilla fideszes képviselő visszahozta a témát és megkérdezte, hogy tervezik-e felmondani az újpesti „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonnal kötött együttműködésüket, illetve milyen szakmai indokok, érvek alapján került ez az adott intézmény kiválasztásra?

Matkovich Ilona erre már csak annyit reagált, hogy írásban fog választ kapni Pető Csilla.

A váci önkormányzat 2022. december 1-je óta áll szerződésben az „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonával egészen 2027. november 30-ig. A képviselő-testület erről tavaly szeptemberben döntött. Az akkori előterjesztésben leírták, hogy  minden települési önkormányzat, amelynek területén húszezernél több állandó lakos él, köteles működtetni gyermekek átmeneti otthonát. „Mivel a városban nem megoldott a gyermekek átmeneti elhelyezése, ezért ezen önkormányzati kötelezettség kiváltható területi ellátási szerződés megkötésével olyan intézménnyel, aki működtet gyermekek átmeneti otthonát. Vác vonzáskörzetében Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzat fenntartásában működő »Aranyhíd« Gyermekek Átmeneti Otthona az az intézmény, amely egy esetleges gyermek kiemelés során területileg a legközelebb helyezkedik el a városhoz, illetve rendelkezik leköthető, szabad férőhellyel.”

A leírtak alapján tehát a váci önkormányzat a földrajzi közelség miatt választotta az újpesti intézményt, nem pedig szakmai érvek alapján. 

A fent említett ügyben jelenleg rendőrségi és kormányhivatali vizsgálat van folyamatban.