FEBRUÁR UTOLSÓ NAPJÁN DEBÜTÁL A MEMENTO MORI AZ URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZBAN

Ahogy azt Kiss Stefán Mónika producer-rendező korábban jelezte, februárban elérkezik a filmtörténet legvácibb alkotása, a Memento Mori című darab bemutatásának ideje: a pontos dátum a legrövidebb hónap utolsó napja, a helyszín pedig természetesen az Uránia Nemzeti Filmszínház.

A Fehérek templomában talált 18. századi múmiák történetét feldolgozó alkotás főszerepében Trokán Nóra, Reviczky Gábor és Kamarás Iván látható.
A Memento Mori egyfajta időutazásra hívja a nézőket, hiszen egyszerre játszódik a 21. és a 18. századi Vácon.
A Kiss Stefán Mónika és Maruszki Balázs forgatókönyvéből készült alkotás története fikció ugyan, de az alkotók a múmiákról szóló tudományos kutatásokat is felhasználták a forgatókönyv megírásához.

A Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak, amely a templomtorony alatt meghúzódó kriptára nyílt, ahol 265 díszes koporsót találtak.

A Memento Mori a koporsókban fekvő, természetes úton mumifikálódott testek elképzelt valós alakjainak kitalált sorsát és a múmiák tudományos kutatástörténetének érdekességeit dolgozza fel, szövi egybe.

A budapesti premiert követően természetesen Vácott is láthatja majd a nagyközönség a Memento Mori-t, javában tart az itteni bemutató előadás és az esetleges további vetítések
egyeztetése.