MOLNÁR J. PÉTER: MÉGIS MIT VÁRT, POLGÁRMESTER ASSZONY?

Matkovich Ilona fel van háborodva. Mint egy méltóságában megbántott kisasszony, aki nem vette fel táncrendjébe a gárdakapitányt, és mégis megsértődik, amikor a bálon átnéznek rajta. Mélységes felháborodásában szinte a szavakat se nagyon találta az ESTV stúdiójában, amelynek egységes fekete háttere mintegy ki is emelte megrettent helytelenítését. Az ok pedig az, hogy Rétvári Bence egy Facebook-bejegyzése szerint a Pest megyei 4-es számú választókörzetbe az elmúlt évben 10 milliárd forintnyi fejlesztési támogatás érkezett, és Matkovich Ilona szerint ret-te-ne-te-sen fel-há-bo-rí-tó, hogy Vácra ennek az összegnek csupán két százaléka jutott, noha Vácon él a körzet lakóinak egyharmad része.

Nos. Idézzük akkor magát Matkovich Ilonát. Méghozzá közvetlenül az országgyűlési választás előtti napról, 2022. április 2-áról:

„Mit tett Vácért a mostani képviselő?

A következő évek a beruházásokról, a terveink megvalósításáról fognak szólni, ezért nem lesz mindegy az országgyűlési képviselő személye. Én az elmúlt két és fél évben hivatalból követtem végig Rétvári Bence Vácért kifejtett munkásságát. Arról kell beszámolnom, hogy az önkormányzat semmiféle támogatásban nem részesült a képviselő részéről.”

Most tekintsünk el attól, hogy sosem volt kétséges, hogy Matkovich Ilona kinek szurkol az országgyűlési választás során. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha szét tudná választani politikai meggyőződését, és polgármesteri felelősségét a városa iránt. De nem tudja. Ezért történhet meg az, hogy elfogultsága, rövidlátó diplomáciai érzéketlensége, és vezetői képességeinek hiányos mivolta miatt Vác nem tudja kihasználni teljes mértékben az elé kerülő lehetőségeket.

Mert az, amit Matkovich Ilona állított csaknem egy évvel ezelőtt, ahogy Besenyő Pista bácsi mondaná, egyrészt nem igaz, másrészt meg hamis. Mert Vác nem egyenlő a Matkovich-Ferjancsics duó által (táv)irányított városvezetéssel. Az ugyanis nem is kérdés, hogy

Vác városa több milliárd forintnyi fejlesztéshez jutott az elmúlt csaknem öt évben.

Csak a nagyobbakat felemlegetve:

  • váci kórház járóbeteg szakellátás fejlesztése 5, 66 milliárd forint.
  • A Dunakanyar Színház teljes felújítása 345 millió forint.
  • Kilátó és Piarista központ létrehozása 2 milliárd forint.
  • Reménység pálya és Vanyek Béla Sportcentrum rekonstrukció 774 millió forint…
  • Nem folytatjuk. (A 0627.hu írása szól egy teljesebb listáról, nagyon érdemes rátekinteni.)

De azt azért írjuk le, hogy ezekért a fejlesztésekért Matkovich Ilona és az általa vezetett önkormányzat mondjuk hogy pont semmit nem tett. Sőt. Dafke nem.

És Polgármester Asszony, ugyan mondja már meg, hogy ha április 2-án leírta azt, amit idéztünk, a választás napján 3-án délelőtt pedig gyújtó hangulatú mozgósító bejegyzést tett közzé, amelyben szintén aláhúzza, hogy Rétvári Bence semmit sem tett a városért, bezzeg Inotay Gergely, és ezt a posztját az urnazárás után visszavonta, mégis, mire számított? Arra, hogy a gárdakapitány végül remegő térdekkel mégiscsak megáll magácska előtt, és mélyen a szemébe nézve egész éjjel táncoltatni fogja?

Hát, Maga tudja…

MJP