KITÜNTETTE AZ ÖNKORMÁNYZAT A VÁCI SZÍNHÁZ IGAZGATÓJÁT, AKINEK KEZE ALATT HANYATLIK A TEÁTRUM

A magyar kultúra napja alkalmából idén is megrendezte gáláját a váci önkormányzat, ahol kiosztották a kulturális díjakat. Elismerésben részesült Varga Katalin is, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója, aki nem remekel a munkájában – legalábbis a megtartott előadások és az eladott jegyek száma erről árulkodik.

Dr. Varga Katalin „Vác Város Művelődéséért” díjat vett át. Ebből elsőre arra lehetne következtetni, hogy a színházigazgató keze alatt felvirágzott a váci kultúra és csupa telt házas előadásokat tartanak. De a hivatalos adatok ennek ellenkezőjét bizonyítják. 

A színház hivatalos weboldalán a közérdekű adatok között mindenki számára elérhetőek a jegyeladások évadokra bontva. Ezekből kitűnik, hogy a 2021-22-es színházi évadban összesen 6.021 jegyből 17.009.286 forint bevétele keletkezett a színháznak. 

Ez meg sem közelíti azt az időszakot, amikor még Kis Domonkos Márk vezette a teátrumot. Ő 2020 februárjában távozott a vezetői székből, miután Matkovichék addig üldözték mondvacsinált okokkal, mígnem magától távozott. Bár az önkormányzathoz tartozó Váci Napló erről úgy számolt be, hogy „közös megegyezéssel szűnik meg február 29-én Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgatói megbízatása a Váci Dunakanyar Színház élén”.

Kis Domonkos Márk számára a 2018-19-es évad volt az utolsó, amit végig ő vezetett. Akkor meglehetősen jobban alakultak a jegyeladások. A váci színház előadásaira összesen 29.508 eladott jegyből 100.417.707 forint bevétele származott a színháznak.

A csökkenő jegyeladáshoz vélhetően az előadások számának visszaesése is nagyban hozzájárult.

  • Míg 2018-ban Kis Domonkosék 543 előadást tartottak,
  • addig 2022-ben Vargáék csak 52-t.

Utóbbiról az igazgató az ESTV-nek nyilatkozott január elején.

Varga Katalin színházigazgatóról korábban egy szakmai bizottság kimondta, hogy alkalmatlan a pozíció betöltésére, Matkovichék mégis őt ültették a kulturális intézmény vezetői székébe.