MATKOVICHÉK SZERINT NINCS PÉNZE AZ ÖNKORMÁNYZATNAK, MÉGIS JUTALMAKAT OSZTOTTAK MAGUKNAK

A 2022. december 14-én megtartott ülésén tárgyalta a váci képviselő-testület az önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények dolgozóinak év végi jutalmát. Matkovich Ilona baloldali polgármesternek a fizetésén felül nettó 600 ezer forint ütötte a markát, miközben folyamatosan azt kommunikálja, hogy az önkormányzatnak nincs pénze és magasak a rezsiköltségek. A napirendi pont heves vitát váltott ki a képviselők között.

A jutalmakról szóló előterjesztést Pető Csilla kormánypárti képviselő szerette volna levetetni a napirendi pontok közül, mivel 

„Jelen gazdasági helyzetben a rendkívüli testületi ülésen polgármester asszony jelezte, hogy városunk milyen nehéz pénzügyi gazdasági helyzetben van, én azt gondolom, hogy arcpirító ez a napirend, melyben jutalom megszavazását javasolják.”

Matkovich erre elutasítóan reagált.

„Indoklást azt nem kérünk, én nem fogadom be, úgyhogy szavazunk a javaslatról” – mondta a polgármester.

Az előterjesztő Kászonyi Károly képviselő volt, aki a továbbiakban részletezte:

„Vác Város Önkormányzat képviselő-testülete úgy dönt, hogy Matkovich Ilona polgármester részére nettó 600 ezer forint cafeteria juttatást állapít meg.”

„Ferjancsics László társadalmi megbízatású alpolgármester úr részére nettó 200 ezer forint jutalmat állapít meg.”

Ferjancsics hozzátette, hogy azért csak a fent nevezett két személy került a határozati javaslatba, mert a törvény szerint csak róluk kell szavazni, ugyanakkor az önkormányzat, valamint a hozzá tartozó intézmények és cégek minden dolgozója pénzjutalomban fog részesülni. 

Ezt Kászonyi Károly is megerősítette, részletezve, hogy közel 800 emberről van szó.

Mokánszky Zoltán képviselő felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP frakció tagjai korábban helyi egyesületeknek ajánlották fel a nekik megítélt plusz juttatást, a pandémia ideje alatt a váci kórház kapta meg a teljes képviselői illetményüket, tavaly tavasszal pedig Vác testvérvárosának, az ukrajnai Técsőnek adták teljes járandóságukat.

A baloldali vezetés nem szólt arról a testületi ülésen, hogy ők is hasonló gesztusra készülnének. Mi e-mailben megkérdeztük Matkovich Ilonától, hogy ő személy szerint felajánlja-e jótékony célra rendkívüli juttatásának egy részét vagy egészét, illetve van-e arról tudomása, hogy valamelyik munkatársa így tesz, de eddig nem kaptunk választ. Mindenesetre a környéken nem lenne példa nélküli, ha Vác polgármestere felajánlaná a jutalmát. Például a közeli Vácrátót polgármestere, Spiegelhalter László nemhogy plusz juttatásokról, hanem a mindenkori fizetéséről is lemondott korábban.

Annyi azonban bizonyos, hogy Vácon minden forintnak meglenne a helye a város intézményeiben. Ezt Rozmaring Sándor baloldali képviselő felszólalása is bizonyítja a testület tavaly december 7-i rendkívüli ülésén, amikor arról döntöttek, hogy biztosít-e az önkormányzat a deákvári kisposta újranyitásához 42 millió forintot, ami a fiók éves fenntartási költségeinek a fele. Rozmaring ezt a pénzt inkább útfelújításra költötte volna. A fideszes képviselők felé nézve azt mondta:

„El lett tapsolva a pénz, most a választóknak a kasszájába bele kell nyúlni az önkormányzatokon keresztül. És sajnos vegyük tudomásul, hogy ha szeretnénk ezt a kispostát működtetni, ez nekünk 42 millió forintba fog, illetve a választóknak 42 millió forintjába fog kerülni évente. Ez másfél Fürj utcai aszfaltozást jelent, vagy annyival kevesebb felületet tudunk a következőkben ellátni.”

Maga Matkovich Ilona is szeret panaszkodni az önkormányzat nehéz gazdasági helyzetéről, amiről már több baloldali médiumnak is nyilatkozott korábban.