MATKOVICHÉK SEM TUDJÁK, HOGY MILYEN PÉNZBŐL ÉPÜL(T) MEG A VÁROS ÚJ KOSÁRLABDAPÁLYÁJA

Egy pár éve épített kosárlabdapálya bánta azt, hogy a McDonald’s éttermet nyitott Vácon. Miután azt lebontották az étkezde építkezése miatt, a városvezetés azt ígérte, hogy később egy másik helyen alakítanak ki egy újat abból a pénzből, amit a gyorsétterem-lánc fizet a területért, ugyanis az összegbe egy új pálya költségeit is belekalkulálták. A sportpálya az önkormányzat szerint elkészült, amit mégis a kommunális adóbevételből finanszíroztak. 

„A váciak kommunális adójából építtette Vác Város Önkormányzata” – ez olvasható a Lehotka parkban megálmodott kosárlabdapálya melletti táblán. Ennek ellenére a baloldali városvezetés korábban azt mondta, hogy a Diadal térre költöző gyorsétterem miatt lebontott sportpálya újraépítésének költségei benne vannak a 4400 négyzetméter nagyságú terület 100.390.000 forint+Áfa vételárában, amit a Progress Étteremhálózat Kft. ki is fizetett az önkormányzatnak.

Érdemes kicsit visszatekinteni az időben. Az akkor még csak tervezett beruházás részleteit a 2021. november 17-én tartott képviselő-testületi ülésen tárgyalták a döntéshozók. Akkor Matkovich Ilona azt mondta, hogy egy nyílt pályázatot írnak ki a 3694/3 hrsz.-ú kivett beépítetlen terület hasznosítására a Diadal téren.

A kormánypárti képviselők közül többen is ellenezték, hogy beépítik a területet és ezzel tovább csökken a zöldterületek száma a városban. Mokánszky Zoltán a Kőszentes hídról szólt, ami már korábban is hatalmas terhelésnek volt kitéve.

Pető Tibor pedig a fiatalok érdekeit képviselte, akik előszeretettel használták a szabadidősport helyet. Akkor Matkovich csak annyit mondott, hogy 

„semmiféle hátrányt a város ebben nem fog élvezni, hiszen mi úgy találtuk ki ezt az egész pályázatot és úgy fogunk együttműködni – egyáltalán ha lesz jelentkező erre –, hogy a városnak ez csak a jó, tehát jót hozzon és semmiképpen nem hátrányt.”

Később kiderült, hogy a szerencsés pályázó a már említett Progress Étteremhálózat Kft., ami egy McDonald’s éttermet épít a területen és valóban lebontják a városlakók körében közkedvelt kosárlabdapályát.

A képviselő-testület a tavaly januári ülésén is napirenden volt az ügy. Akkor Mokánszky Zoltán kormánypárti képviselő felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a pálya lebontását most az a Ferjancsics László baloldali alpolgármester is támogatja, aki a 2006–2010 közötti ciklusban a létrehozása mellett volt. Ferjancsics erre kitérő reakciót adott és hosszasan sorolta, hogy eddig milyen projektek megvalósítása mellé állt oda.

Pető Tibor fideszes önkormányzati képviselő egy későbbi testületi ülésen, 2022. február 26-án is megkérdezte, hogy visszapótolják-e valahol máshol a kosárlabda pályát?

Matkovich Ilona polgármester erre igennel válaszolt. 

Vác új kosárpályáját a Lehotka parkba tervezte meg a városvezetés, de nem a McDonald’s-tól kapott több mint 100 millió forintból, hanem a váciak kommunális adójából – legalábbis a projekttáblán olvasottak szerint.

A pontos részletekről e-mailben tájékoztatást kértünk Matkovich Ilona polgármestertől, de megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A projekttábla szövege szerint az önkormányzat már egy megvalósult beruházásként tekint a kosárpályára, de a látvány nem erről árulkodik. Annak ellenére, hogy a kivitelezés dátumaként 2022 decembere szerepel, a betonplacc mellett még földmunkák nyomai látszanak, illetve egyelőre a kosárlabdajátékhoz nélkülözhetetlen palánkok sem kerültek a helyükre.