MATKOVICHÉK BEHÚZTÁK A KÉZIFÉKET, ÉS BEFÉKEZTÉK AZ ÚJ VÁCI DUNA-HÍD ELŐKÉSZÍTÉSÉT

A váci önkormányzat egyik nyomvonalat se támogatja az új váci Duna-híd építése kapcsán, de saját érdemi mérnöki javaslattal se állt elő, így minden befagyott. A tervek szerint 15 nyomvonal lehetőség közül választhatna a városvezetés, de ők inkább behúzták a kéziféket, ezzel megállítva a híd építésének megvalósítását.

A 11. sz. főút és az M2 autóút között létesítendő új váci Duna-híd megvalósítása érdekében a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által kidolgozásra kerültek azok a nyomvonal-tervek, amelyek a Duna bal partján Göd és Verőce, a jobb partján Szentendre és Dunabogdány közötti területsávban a legideálisabbak lehetnek.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. összesen 6 északi és 9 déli nyomvonalváltozat lehetőséget kínált fel Vác Város Önkormányzatának.

A lehetséges nyomvonalak közül a legalkalmasabbnak vélt északi és déli tervek közül 1-1 változat részletesen is bemutatásra került a városvezetés számára. Az északi nyomvonalváltozatok között akad olyan, amelyik az Iskolaváros környékét is érintenék, míg a déliek közül lenne, amelyik érinthetné a belvárost is kikerülve Szentendrei-szigeti vízbázisok védőövezeteit, ugyanis a hídfő akár kialakításra kerülhetne előnyösen a Vár lábánál, majd pedig az Alsó Gombás-patak mentén elérhetné a 2. sz. főutat és annak igénybevételével pedig az M2 autóúti csomópontot.

A szakértők által előkészített nyomvonal tervek, valamint az ezekből legalkalmasabbnak vélt északi és déli nyomvonalváltozat közül Matkovichék egyiket sem tartották megfelelőnek. Pedig a vízbázis védőövezetei okán a kötött hídhelyek miatt nincs egyéb olyan alternatíva, ami kedvezőbb lenne. A szakértői felülvizsgálatot követően a városvezetés újfent szembesült a korábbi szakértői megállapításokkal, miszerint a meglévő nyomvonal tervek áttervezése nem reális lehetőség, mert a korábbiak érdemben megfelelően lettek előkészítve, és azok a földrajzi adottságok miatt nem bővíthetők. Matkovichék viszont minden ok nélkül nem hajlandók egyik nyomvonalat sem támogatni, hanem inkább behúzták a kéziféket és városvezetőként
teljesen befékezték a váci hídépítés megvalósítását.