HÁROM CIVIL CSOPORT ÖSSZEFOGÁSÁVAL MEGÚJULTAK A BÖRZSÖNYI ÚTJELZŐ TÁBLÁK – INTERJÚ

Akik szeretnek túrázni és gyakran járják a Börzsöny hegyeit, azoknak bizonyára feltűnt, hogy 2022 ősz folyamán szebbnél-szebb turista táblák kerültek ki az erdőbe. Ennek az akciónak a kivitelezéséről szól az alábbi interjú. Barátommal, Kenyeres Oszkárral, az ötletgazdával beszélgettünk, aki nem mellesleg a Váci Nemzeti Körnek is tagja.

Konopás Attila: Kinek a kezdeményezése volt új táblák kihelyezése a Börzsönyben?

– Megismertetni, megóvni és megszerettetni – ezt a három jelszót tűztük zászlónkra, mikor 1999-ben megalapítottuk a Börzsöny Akciócsoportot. Gyakran járva a Felvidék hegyeit, irigykedve figyeltük, hogy a Nagy-Fátrától a Csergőig, a Kis-Kárpátoktól a Vihorlátig mindenütt egységes útbaigazító táblák segítik a túrázókat. A csonkahoni hegységekben csak elvétve láttunk erre példát, így a sokrétű tevékenységünk „zászlóshajója” a „táblázás” lett. Két sikeres pályázatnak köszönhetően, 2001-ben a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen fogtunk hozzá az Országos Kéktúra börzsönyi szakaszának és a frekventált helyek betáblázásához, amely munkába az Ipoly Erdő is besegített. Az elmúlt két évtizedben sem hagytuk sorsára ezeket az oszlopokat, 2011-ben például minden még meglévő táblánkat felújítottuk, ám már nagyon időszerű volt egy nagy ráncbaszedés.

Így értünk el 2022-be, mikor a Váci Nemzeti Kör, a Börzsöny Akciócsoport és a Hazajáró Egylet összefogott, hogy felújítsa a börzsönyi táblarendszert és újakat helyezzen ki.

KA: Hány darab tábla került ki most a Börzsönybe?

– Összességében 38 helyszínen 224 táblát tettünk ki. Ez 38 kirándulást jelentett, 38 remek helyet, 38 börzsönyi élményt.

KA: Csak a régiek cseréje történt vagy bővült az eddigi útjelzők száma?

Mertünk egy nagyot álmodni, így a meglévő táblák felújítása mellett arra gondoltunk, hogy betáblázzuk a Börzsöny Vulkántúra útvonalát, oszlopok kerülnek a könnyen benézhető jelzésváltásokhoz.

KA: Miért volt halaszthatatlan a táblákat kihelyezése?

– Egyrészt a terepen lévő tábláink többsége ramaty állapotban volt, sok helyre szinte a 24. órában érkeztünk, másrészt az utóbbi években megváltoztak a turistajelzések, illetve ma már könnyebb lemérni az útvonalakat, ez is indokolt egyfajta pontosítást.

KA: Milyen anyagi forrásból fedezték a gyártást?

– Két évtizeden át saját zsebből fedeztük a táblák felújítását, mire idén a Váci Nemzeti Kör sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz. Első lépésben megterveztük a táblákat, amit a diósjenői székhelyű Dekornet Bt. gyártott le nekünk. Körülbelül egy hét volt, míg lefestettük a műanyag alá kerülő fatáblákat. A pályázati pénz pont eddig tartott, innen már az önkéntesek szabadidejétől és energiájától függött, hogy a táblák mikor kerülnek ki a terepre.

KA: Végül is mikor kerültek ki az új táblák?

– Vénasszonyok nyarán indultunk, az első hószállingózás idején végeztünk, így szinte napról-napra élhettük meg az ősz legszebb pillanatait, már csak ezért megérte.

KA: Milyen információk olvashatóak le a táblákról?

– Egy oszlop mindig a helymegjelölő táblával kezdődik, amelyen ott van, hogy éppen hol és hány méter magasan vagyunk. Ez alatt jönnek sorra a különböző jelzésű irányjelző táblák, amelyeken általában 3 útba eső helyszín van a távolság és becsült idő adataival. Ezek az oszlopok mindig turistajelzések találkozásánál állnak. Van olyan helyszín, ahol két jelzés fut össze, de van, ahol 5 jelzés találkozik. Utóbbi esetben 3-4 óra egy ilyen oszlopot feltáblázni.

KA: Mennyire időtállóak ezek a táblák?

– A 20 évvel ezelőtt kihelyezett tábláink közül sok a mai napig kiállta az idők viharait. Ezek még fémből készültek, amelyek persze a könnyen megközelíthető helyeken a színesfémgyűjtők prédájává váltak. E miatt egy idő után átálltunk a műanyagra, de szerencsére profi cégekkel dolgozunk, így ezek is időt állónak bizonyultak. Más kérdés a műanyag alatti fatábla, azokat gyakrabban kell cserélni.

KA: A kihelyezéskor kik segítették a szervezők munkáját?

– A legbüszkébbek talán arra vagyunk, amilyen széles összefogással valósult meg ez a terepi munka. A nemzeti park természetvédelmi őrétől az erdészig, a helyi civil egyesületektől a falusi járókelőig, sokan segítettek alapcsapatunknak, így talán elmondható, hogy ezek nem a mi oszlopaink, hanem minden olyan túrázóé, egyesületé, szervezeté, aki a Börzsönyre otthonaként tekint.

KA: Milyen újabb közhasznú tervük körvonalazódik, amelybe civilek is bekapcsolódhatnának?

– Egy olyan közösség épült körénk, hogy annak lelkesedését, energiáját kár lenne veszni hagyni, ezért sikeres pályázattól függetlenül, saját erőből is folytatjuk a táblázást. Ezen túl valamikor tavasszal útjára indítunk egy Vác turistája mozgalmat, amelyben a város közigazgatási határán belüli turisztikai attrakciókat kell felkeresni. Ennek részleteivel hamarosan jelentkezünk.

Áldott karácsonyt és boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Konopás Attila, Kenyeres Oszkár