MOLNÁR J. PÉTER: AZ ÜNNEP ELÉ

Leírok egy rövid történetet, amit ma hallottam. Nem árulom el sem az intézményt, sem a pedagógust, de biztosíthatom az olvasót: a történet színigaz.

Van egy alsós kislány, aki kicsit jobban izgul a kelleténél matematika órán. Mivel ebben az osztályban nemcsak egy tanító néni van, és a matekot más tanítja, nem az osztályfőnök, a kislánynak nem tetszik a szigorú matek tanárnéni. Mindig félve megy be dolgozatot írni. Az osztályfőnöke jól tudja ezt, és azt is, hogy ennek a kislánynak a táskájában három manó lapul a rejtekzsebben. Ők segítenek, ha súgni kell. A Tanító Néni, így nagybetűvel, ezért egyik szünetben odamegy ehhez a kislányhoz, és a kezébe nyom egy negyedik manót. Szakasztott olyat, mint a három másik, ami a rejtekzsebből figyel, csak talán egy icipicit rongyosabbat. A Tanító Néni odahajol a kislányhoz, és azt suttogja a fülébe, hogy tegnap éjjel odajött hozzá egy kis manó, és panaszkodott neki, hogy fél a matematikától. Ő, mármint a Tanító Néni mindjárt tudta, hogy ez a manó valójában a kislányhoz szeretne menni, és megígérte neki, hogy ma el is hozza. Mert – tette hozzá még kacsintva, ugye van ott a zsebben három másik manó, aki minden matekórán akkora füllel figyel, hogy súgni tudjon, hogy igazán nem jelenthet gondot, hogy ennek a szegény kis manótársuknak is segítsenek megérteni a matekot.

Mondom, ez a történet szóról szóra igaz.

Van tehát ebben a sokat átkozott, szidott, köpködött magyar iskolarendszerben legalább egy pedagógus, akit nem érdekel az égzengetés, sem semmiféle szófiabeszéd, és nem mondogatja, hogy ő tanítana, hanem egyszerűen és tisztán, csak TANÍT.

Ő ismeri a gyerekek rejtekzsebeiben megbújó összes kis manót, és meg is hallgatja őket. Sőt, tesz is értük. Mert nem a dolga ez, hanem a szívügye. És ha egy van, akkor van tíz. Ha tíz van, van száz és ezer. Az élet, az iskola nem csak az egyszeregyből áll, hanem és főleg az ilyen odasúgott igazságokból. Mert mi más lehetne egy kicsi manó matektól való félelmének megszüntetése, mint valódi küldetés?

És ilyenkor ünnep előtt látszik csak igazán, mennyire fontos ez.