KÖZÉLETI MARGÓ: ADVENTI FŐTEREK, DÍSZEK, FÉNYEK, MÁZAK

Egy korábbi véleményírásában saját magát Politikai Margó néven azonosító olvasónk most Közéleti Margó néven küldött újabb eszmefuttatást – ezúttal különböző főterek különböző adventi díszítéseiről. Gondolhatunk itt a tekintélyes ülepűnek és trágár szájúnak képzelhető Vastag Margóra például, Villon után szabadon. De ne találgassunk a szerzőről, lássuk a levelet.

***

Látom és hallom, ahogyan igen sokan megnyilvánulnak pro és kontra Vác, ezen alapvetően polgári város mostanság szivárványos lelkülettel megvalósított adventi díszítéséről. Mondok magamban, hát erről nekem is van véleményem, mondandóm. Miért ne, lehet ugyebár!? Vagy nem? Mert itt csak az lehet, amit valaki ott a városházán nagyon-nagyon, már-már belevörösödve, toporzékolva akar?

Nohát, a lényegre térve arról van pár szavam, hogy szerintem itt nagyon fals a hangsúlyozás, amennyiben habos-babos muffin kosárkákra emlékeztető mézeskalácsos pozdorja házfalakkal igyekeznek valakik – szerintük – jobb ízlésre nevelni az istenadta népet. Mert hát a lényeg, a Megváltó születésének jászola, istállója ott van ugyan a főtér folyásirány szerinti alsó végében, a Fehérek templománál, de hát ez egy igencsak eldugott pozíció. Csak kérdezem: jó ez így?

Nemrég egy viszonylag távoli, másik vidéki városban egészen más (az az igazi, úrjövetet váró) karácsonyi hangulat kerített a hatalmába a főtéren a kis családdal, unokákkal együtt, olyan a díszítés-körítés! Nem ez a váci dzsungelbellszes, bécsi forraltboros (igen kérem, Vácon bécsi, tehát már nem is osztrák kisvárosinak, hanem egyenesen osztrák fővárosinak hazudott) fíling. És megmondva a tutit, az a másik valahogy jobban bejött.

Pedig a főtéri díszítésnél maradva egyszerűségekről van szó, arról, hogy ott sokkal jobban középpontban van a betlehemi csoda, aztán a sétányon például egy óriás kirakós játék is várja a családokat, a város karácsonyfája körül pedig iskolák és óvodák kisebb karácsonyfái sorakoznak a gyerekek készítette díszekkel ékesítve.

Nem picsogok tovább, ezt az egészet azért említettem, mert a jó pap is holtig tanul alapon a jövőre nézve talán Vác adventi főtéri díszítését is méltóbbá lehetne tenni karácsony ünnepéhez, bár lehet, hogy ehhez egy jelentős személycsere is kellene .