KÖNYVAJÁNLÓ A BETLEHEMI CSODA TÖRTÉNETÉNEK ÚJABB ÚJRAÉLÉSÉRE KÉSZÜLŐDVE

Akinek esetleg még van adóssága karácsonyi ajándékok tekintetében, az most, advent negyedik vasárnapján és még a jövő héten is pótolhatja, és kisgyerek(es)ekre gondolva kiváló ötlet lehet a váci Arcus Kiadó nemrégiben megjelent, „Csoda Betlehemben” című képes mesekönyve.

A művet a hosszú évekig Vácott, a Barátok templomában szolgáló Bokros Levente atya, mint lektor azzal a kitétellel ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a bemutatón, hogy a kötet egy igazi társas könyv, így kiváló ajándék lehet kisgyerekeknek, kisgyerekes családoknak, szülőknek és nagyszülőknek is.

A kötet szerzőpárosa Laik Eszter író és Szimonidesz Hajnalka festőművész, a szerkesztő-ötletgazda Misik-Nagy Rita.

A bemutatón Laik Eszter azzal kezdte, hogy volt benne némi félelem a könyv megírásával kapcsolatban, mert nagyon tiszteli a bibliai szövegeket, így semmiképp nem valami bugyutácska mesét képzelt el, ugyanakkor a túlzott pátoszt is kerülni akarta. Hozzátette: az arany középút, a hang megtalálásában sokat segített a könyv szerkesztője és lektora is.
Kiemelte még, hogy amikor kicsit jobban belemélyedt, rájött, hogy milyen sok kifejthető, újra mesélhető finomság van a történetben, a könyv alcímét idézve „ Az első karácsony történetében”.

– Nagy dilemma volt a kiadóval együtt, hogy milyen korosztályt célozzunk meg, úgy érzem, hogy végül egyfajta kortalan mű született. Hiszen az a jó mese, ami nem csak a gyerekeknek szól. Ez eleve egy kortalan műfaj valójában, hiszen a jó mesék ugyanúgy szólnak az újraélő, adott esetben felolvasó felnőtthöz mint a felolvasást hallgató kisgyerekhez – mondta zárszóként Laik Eszter.

Az illusztrációkat készítő Szimonidesz Hajnalka elmondta: régóta szeretett volna bibliai szöveget illusztrálni, így nagy öröm számára, hogy a kiadó, szerkesztő megtalálta ezzel a megtisztelő felkéréssel.

– Egy könyvet értékelve, ajánlva a kötet életére is fontos előretekinteni. E mű esetében például beugorhat egy olyan kép, ahogyan egy nagymama az ölébe ülteti a kisunokáját, kézbe veszi a képes mesekönyvet, hogy a maga utánozhatatlan stílusában felolvasson belőle. A gyereknek mellette kell lennie, hozzá kell bújnia, hogy a képeket is lássa. Tehát gyerekeknek íródott könyvről van szó, amit látniuk is kell, miközben hallgatják a felolvasást. De a felnőtteknek is szól a könyv, mert értelmezően kell felolvasni, ami azért lényeges, hiszen nekünk magunknak is nagy szükségünk van arra, hogy újból gyerekként éljük át ezeket a történeteket. Ekképpen pedig az ilyen jellegű könyveknek fontos szerepe lehet a saját újraevangelizálásunkban – fogalmazott Bokros Levente atya.

Aztán a mese fogalmánál maradva kiemelte: ha azt mondja, hogy bibliai mese, az egy önellenetmodás, mert a Biblia az Biblia, a mese az mese.

– Ez a könyv tehát egy igaz történetről szóló mese. Suttogóra kell kicsinyülni a gyerek világához, hogy a magunk gyerekségével is találkozzunk, miközben beleéljük magunkat a betlehemi csoda világába. Nagyon kemény dió a gyerekek világát megszólítani, ez esetben az író és a rajzoló nagyszerű segítséget nyújt ebben egy közös világot teremtve, amit otthon értelmezve kell átadni a gyereknek, így tehát egy társas könyvet vehetünk kézbe, ami közös élménnyel ajándékozhat meg. Köszönet érte az írónak, az illusztrátornak, a szerkesztőnek és a kiadónak – zárta gondolatait a lelkipásztor.