A MIKULÁS TITOKZATOS ÉLETE – MEGNYÍLT AZ ALKOTÓPÁLYÁZAT TÁRLATA A VÁCI EGYHÁZMEGYEI GYŰJTEMÉNYBEN

Különleges időszaki tárlatnak ad helyet péntektől a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény több terme, illetve főfolyosója, miután az eredményhirdetéssel egybekötve megnyílt a Mikulás titokzatos élete című alkotói pályázatra érkezett művekből összeállított tárlat.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen és megnyitón Koncz Kinga, a gyűjtemény vezetője elöljáróban megköszönte minden pályázónak az aktivitást, hiszen, mint fogalmazott a résztvevőknek köszönhetően egy igazán különleges bemutatóval tehetik teljessé a múzeumalapítás harmincadik évfordulójáról való megemlékezést.

A felhívásra az ország több mint száz településéről összesen több mint 500 egyéni és csoportos pályamunka érkezett rajz, festmény vagy akár 3D-s alkotás (pl. kihajtható könyv, szobor, társasjáték, szcenográfia lapozós színház stb.) formájában, amelyeket szakmai zsűri értékelt.

– Amikor kitaláltuk kollégáimmal ezt a pályázatot, nem is gondoltuk, hogy ilyen nagy aktivitás lehet a válasz, hiszen kimagaslóan sok pályaművet küldtek kisgyerekek, középiskolások, de még az idősebb korosztályba tartozó pályázó is jelentkezett, ez pedig ékesen bizonyítja, hogy Szent Miklós alakja és legendái ma is megérintenek bennünket – fogalmazott a gyűjteményvezető.

Pázmány Ágnes, az AVKF óraadó tanára és szakmódszertan oktatója is megköszönte a részvételt a pályaművet beküldőknek, akik között azért természetesen a többség a fiatalabb korosztályokba tartozik, így köszönet illeti a szülőket, segítő pedagógusokat is.

– Különösen nagy öröm, hogy a kiírás biztatására térbeli alkotások is érkeztek, a papírszínháztól kezdve a társasjátékig, így aztán igazán változatos a kiállítási anyag, és ugyanígy igaz ez a technikára, hiszen a ceruzarajzok, vízfestékkel készült kis festmények mellett érkeztek batikolt munkák, metszetek, zsírkréta művek is. Egy azonban maradéktalanul közös nevező, éspedig az, hogy minden egyes műből szinte sugárzik a szeretet. Ez pedig minden látogató szívét melengetheti – mondta a zsűri elnöke.

Marton Zsolt megyéspüspök a szép számban jelen lévő kis pályázókhoz fordulva megosztotta velük néhány felejthetetlen, nagyon kedves gyerekkori emlékét, s az apróságok sem maradtak adósak, többen megfogalmazták, mit tartanak a Mikulásról.

A püspök ezután kiemelte: Szent Miklós legfontosabb jellemzője, attribútuma az ajándékozás, ajándék adás, segítségnyújtás, ami minden ember számára példa lehet.

– Fontos, hogy az ajándékozás kultúráját megtanuljuk, azt, hogy mit lehet ajándékozni, hogy milyen lelkülettel lehet jól ajándékozni, mert hát nem az érték a fontos, hanem a jóság, a jószívűség, az odafigyelés a megajándékozottra. Az ajándékozás az örömszerzés egyik legfontosabb forrása, ugyanakkor pedig kulcsa a szeretetkapcsolatok építésének és
ápolásának is. Azt kívánom, hogy a szeretetkultúra, az ajándékozásnak ez a fajta kultúrája évről-évre mindig megújuljon, betöltse a szíveket, és ne csupán az ünnepnapokon – mondta Marton Zsolt.

A pályázat jelentőségéről szólva pedig kifejezte örömét, hogy a kiállítással a házban, az egykori nagypréposti palotában most nem csak régi szép, méltán megbecsült alkotásokat lehet megcsodálni, hanem gyermeki munkákat is, mint mondta, ez jól érzékelteti, hogy a múzeum él, nyitva az ajtaja mindenki előtt.