VISSZHANG: A MIKULÁSFUTÁS ISMÉT NAGYSZERŰ KÖZÖSSÉGI ÉLMÉNYT ADOTT A RÉSZTVEVŐKNEK

A két év kihagyás után ismét megrendezett Mikulásfutás fogadtatása minden túlzás nélkül frenetikus volt, a hobbifutók, a családok, egy kis sportos közösségi együttlétre vágyók nagyon jól érezték magukat ezen a délelőttön, kora délutánon, de most lássuk az eseményt a főszervező, Bíró György szemszögéből.

„Két év kihagyás után ismét rajthoz állt a város apraja-nagyja, hogy fusson egyet a Mikulással a szép téli napsütésben. Több mint nyolcszázan gondolták úgy, hogy az első decemberi vasárnap délelőttöt futással is feldobják. Sokan elkísérték őket, hiszen ilyenkor van sok látnivaló.

A leghosszabb táv futói, a félmaratonisták és a váltófutók álltak először rajthoz, hogy megérkezzenek, mire a többiek is lefutják a rövidebb távokat. Őket az ovisok követték. A Március 15-e téren a nagyok 300, a középsősök 200, a kiscsoportosok 100 métert futottak a Mikulással. Vagyis a nagycsoportosok már a táv elején elsprinteltek, és mire a nagyszakállú is beért a célba, már az ajándékokat osztották a további sikeres célba érőknek.

Miközben a futók a rajthoz készülődtek, a város színpadán zenés-táncos műsorszámok szórakoztatták azokat, akik ismerőseiket várták, hogy célba érjenek.

Az 5 és a 10 kilométer mellett a legnépszerűbb az idén is a 2,8 kilométeres bulifutás volt. Közel ötszáz induló állt a rajtszalaghoz. Nem csupán mert rövid a táv, hanem mert még az idén is lehetett nevezési díj nélkül ingyen indulni.

Amikor már mindenki beérkezett, kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek és a kutyusok is, elkezdődött az eredményhirdetés, ahol a távok és korcsoportok dobogós helyezettjeinek több mint hetven díjat osztottunk, oszthattunk ki.

A díjakat a verseny támogatói adták át, akik köszöntő szavakat is intéztek a jelenlévőkhöz. És mivel a verseny fő támogatója az önkormányzat volt, ezért a polgármesternek, alpolgármestereknek és több képviselőnek is volt néhány elismerő gondolata a sportos városlakókhoz, akiknek sikerült legyőzniük az utat, az időt és leginkább önmagukat.

Ványi Lászlóné, a Cházár-iskola igazgatója mint házigazda köszöntötte a futókat, hiszen a versenyközpontnak az idén is az iskola tornacsarnoka adott helyet.

A Mikulás szomorúan emlékezett meg Selmeczi Józsefről, a város egyik eredményes futójáról és evezős versenyzőjéről, aki az idén már nem állhatott a rajthoz. Ezért a tíz kilométeres futamot ezúttal róla, »Gönciről« neveztük el, az ő emlékének adóztak a táv futói.

Persze nem maradtak ajándékok nélkül azok sem, akiknek nem sikerült dobogós helyeken a célba érniük. Számos támogató ajánlott fel jobbnál-jobb ajándékokat, amiket az összegyűjtött rajtszámokon lévő szelvényekből sorsoltunk ki.

A verseny legnagyobb tombola ajándéka az idén is egy mountain bike kerékpár volt, amit a Deákvári SE ajánlott fel, nem csak a deákvári sportolóknak, a díjat a klub elnöke,
Vásárhelyi Tamás adta át a szerencsés versenyzőnek.

Egy másik támogató, a Váci Reménység Egyesület képviselője itt jelentette be hivatalosan, hogy a téli szezonban korcsolyapálya is várja az érdeklődőket a Vanyek Béla Sportcentrumban.

Mi, a verseny szervezői már következő Fut a Vácra is invitáltuk a téren jelenlévőket, ennek a tömegsport eseménynek 2023. június 4. vasárnap lesz az időpontja. Ez ugyan még odébb van, de időben el kell kezdeni a felkészülést ahhoz, hogy jövőre is legyenek, akik a dobogó legmagasabb fokára állhatnak a különböző kategóriákban.”

A versenyen készült képek, a futás eredményei letölthetők a www.futavac.hu honlapról.