MOLNÁR J. PÉTER: ÁLLJON MEG A MENET! – NÉHÁNY SZÓ PEDAGÓGUSÜGYBEN

Előre leszögezzük: jogos és méltányos a pedagógustársadalom kiállása saját helyzetük jobbítása érdekében. A jövő társadalma olyan színvonalú lesz, amilyennek ma mindannyian, szülők és pedagógusok a gyermekeinket neveljük. Ezért létfontosságú, hogy a pedagógusok megbecsült tagjainak érezzék magukat a mai társadalomnak. De!

És most sok és fontos DE! következik. Kezdjük talán azzal a poszttal, amit Vác polgármestere tudott volt kitenni pénteken. Bizonyos tekintetben állatorvosi lónak tekinthetjük ezt a pár mondatot, érdemes tehát pontosan idéznünk:

„Vác is kiállt a tanárai mellett, akiket a hatalom megpróbál megfélemlíteni, elhallgattatni. Tanárok, szülők és diákok együtt tiltakoztak csütörtökön a főtéren a pedagógusok kirúgása és a megalázó, élhetetlen munkakörülmények miatt.”

Többször is el kellett olvasnom, hogy pontosan el tudjam dönteni, miről is beszél Matkovich Ilona. Ismerve őt és stílusát, nem meglepő tőle az erős csúsztatás, vagy hogy „nem fejti ki teljesen az igazságot”, de ez azért még a szokottnál is erősebb volt. Nézzük mindjárt az első fél mondatot. „Vác is kiállt tanárai mellett, akiket a hatalom megpróbál megfélemlíteni….”,

Hogy micsoda? Lemaradtam volna valamiről? Kik azok a váci tanárok, akiket „a hatalom” megpróbál megfélemlíteni? Én személy szerint kérem őket, ha vannak ilyenek, hogy azonnal tegyenek feljelentést, ha ez igaz. Matkovich Ilonát pedig arra kérem, hogy igazolja szavait. Van tudomása arról, hogy bárkit is retorzió, fenyegetés ért bármely váci közoktatási intézményben? Egyáltalán, mit ért azon, hogy „Hatalom?” Mert ha valakinek, hát neki ismernie kellene a fogalom lényegét. Neki, aki legelső polgármesteri rendeletével azonnal megtiltotta a szabad vélemény nyilvánítást az alárendeltjeinek. Szóval mégis, hogy gondolja ezt polgármester asszony?

De ne akadjunk le ennél a fél mondatnál. Lássuk, mi ellen is tiltakoztak „tanárok, szülők és diákok” a főtéren Matkovich Ilona szerint? „A megalázó, élhetetlen munkakörülmények miatt.” Még egyszer ideírom „A megalázó, élhetetlen munkakörülmények miatt.” Ne haragudjon, kedves polgármester asszony, de álljon már meg a menet! Önnek vagy elmentek otthonról, vagy szándékosan uszít és gyalázkodik. Nem is tudom, hogy melyik a veszélyesebb.

Nem fogok most listát készíteni a váci közoktatási intézmények erősorrendjét demonstrálandó. Hadd idézzek az egyik, maradjunk annyiban, hogy patinás intézmény, a Madách Imre Gimnázium honlapjáról.

„2018-ban az intézmény vezetője Steidl Levente lett. Szorosabbá vált az iskola kapcsolata a város kulturális és sportegyesületeivel, valamint az önkormányzattal. Több egyetemmel és civil szervezettel jött létre együttműködési megállapodás. Az iskola valamennyi alapdokumentuma megújult. Az iskolába felvételizők száma szignifikánsan növekszik, a tavalyi beiskolázáskor hétszeres volt a túljelentkezés (…) Sokat fejlődött az intézmény digitális felszereltsége is, valamint megújult az épület sok eleme, és az udvar is. Az új iskolai címer a megújulást, a XXI. századi új irányvonalat szimbolizálja, amelyhez a megújult honlap, és számos digitális fejlesztés is hozzájárul.”

Tisztelt Polgármester Asszony! Legyen kedves rámutatni ebben a szövegben a „megalázó és élhetetlen munkakörülményekre”. Ez csak egy példa, de bármelyik intézmény honlapjáról idézhetnék. Arra kérem tehát, hogy fejezze be a politikai hangulatkeltést, és viselkedjen polgármesterhez illően! Képviselje Vác érdekeit, mert ebben erős lemaradás érzékelhető. Már bocsánat.

MJP