SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYEK ELLENÉRE SEM JAVÍTJA KI AZ ÉLETVESZÉLYES TÁRSASHÁZAT A VÁCI POLGÁRMESTER ÉLETTÁRSÁNAK CÉGE

Szinte gombamódjára szaporodnak a társasházak Vácon. Néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy milyen új szálakat talált a 0627.hu a polgármester családja és az építkezésekhez köthető Hangyavár cégek között. Közülük több is állt már végrehajtás alatt, több épületről derült már ki, hogy nem megfelelően épült fel, volt, amelyik élet- és balesetveszélyesen. Mégsem javítják ki őket. Vajon miért?

Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, újabb összefüggést talált a 0627.hu a Matkovich Ilona családjához köthető Geo Art Team Kft.-nél. Ez a cég építteti jelenleg azt a Kőhíd utcai lakóparkot, amely ellen foggal-körömmel tiltakoznak az ott élők. Mint megtudtuk, a kft. ügyvezetője évekig az a Ferencz Gellért volt, aki Vácon élet- és balesetveszélyes épület kivitelezésénél felelős műszaki vezető volt.

Elsőként márciusban kerestük Ferencz Gellértet, mivel ő volt a felelős műszaki vezetője annak a HPL Kft.-s projektnek, amely során a Barabás utca 10. szám alatti társasház épült.

Információink szerint a Váci Járásbíróság felhívása alapján 2021. októberében történt helyszíni bejáráson elismerte, hogy a tűzfalakon, a homlokzaton és a padlásfödémen, a kapualjban nem a terv szerinti kőzetgyapot szigetelés készült el, hanem EPS (polisztirol hab) hőszigetelést helyeztek el.

Friss információnk szerint Ferencz Gellért felelős műszaki vezetőként az e-naplózást sem a jogszabályok szerint végezte, sőt az építkezéshez a kiviteli tervek sem készültek el maradéktalanul.

Szerettük volna tőle megtudni, hogy mikorra tervezik a hibák kijavítását és miért nem a tervekben szereplő anyagokat használták? A megszólalás jogával azonban több mint kilenc hónap alatt sem élt.

Ferencz Gellért egyébként a Matkovich Ilona fiához köthető Geo Art Team Kft.-ből már kiszállt, jelenleg a Ferencz Épszer Kft. és FVG Épszer Kft. vezető tisztségviselője és tulajdonosa.

A 2019-es önkormányzati választások előtti két üzleti évet, az azt követőkkel összevetve azt láthatjuk, hogy a Ferencz Épszer Kft. adózott eredménye több mint duplájára növekedett 2020/21-re a 2018/19-es összeghez képest. 2021-ben az értékesítésből származó nettó árbevétele több mint 295 millió forint volt.

Ferencz másik cége, az FVG Épszer Kft. jóval frissebb vállalkozás, 2015-ben indult. A cég mérete nagyságrendileg kisebb a fentebb bemutatottnál, befektetett eszközökkel például egyáltalán nem is rendelkezik, mérlegfőösszege pedig 2021-ben 12,2 millió Ft volt szemben a Ferencz Épszer 194,2 milliójával. Hasonló eltérés figyelhető meg az árbevétel tekintetében is, de azért 16,7 millió forintra szert tett a cég 2021-ben.

A cégekben tehát van pénz és ezek az árbevételek részben a hibásan megépített társasházakból származnak, akkor miért nem javítja ki az épületeket?

Érdekességként jegyezzük még meg, hogy az FVG Épszer Kft. vagy gyakran küzd fizetési nehézségekkel, vagy meglehetősen figyelmetlenül kezeli a határidőket, ugyanis a relatíve rövid működés alatt is 12 alkalommal kezdtek már el ellene végrehajtást (általában a NAV Hátralékkezelési Osztályhoz köthetően) az Optenen elérhető adatok szerint. A Ferencz Épszer Kft. ellen 2014-ben és 2018-ban is indult végrehajtás.

Érdekes, hogy a Ferencz Gellért által korábban tulajdonolt és ügyvezetett Geo Art Team Kft. életében sem egyszer fordult elő NAV végrehajtás, az Opten adatai szerint ezen cég ellen 2016-ban és 2019-ben is végrehajtást vezettek.

Mint, ahogy azt már korábban is megírtuk, Ferencz Gellért volt az ügyvezetője a Geo-Art Team Kft.-nek akkor, amikor a Liszt Ferenc sétányon lévő társasházat építette a cég. De Ferencz Gellért volt ezen építkezés felelős műszaki vezetője is!

  • Figyelemmel arra, hogy a Barabás utcai társasház életveszélyesen épült fel felelős műszaki vezetése mellett, vajon ez a Liszt Ferenc sétányon épült társasház biztonságos?
  • Kifogástalanul épült fel?
  • A terveknek megfelelően?
  • Itt nem spóroltak ki anyagokat?
  • A Barabás utcai épülettel ellentétben itt tűzvédelmi szempontból is biztonságos?

A felelős műszaki vezető Ferencz Gellért mellett ezen beruházásnak volt műszaki ellenőre is. Ezt a feladatot, az építészmérnöki tevékenységet is folytató Épszak Bt. látta el, amelynek vezetője Bacsa István. Ő vajon, nyugodt szívvel kijelentené, hogy maradéktalanul rendben van az épület?

Úgy tudjuk, a Liszt Ferenc sétány 23. alatt lévő ingatlannak véglegesen nincs építési engedélye. Az épület fennmaradási engedélyt kapott, mely engedély ellen folyamatban volt a megsemmisítés iránti közigazgatási per.

A jogerős ítélettel folytatjuk, írta meg a 0627.hu

***

VAJON HÁNY, A MATKOVICH ÉRDEKKÖRHÖZ KÖTHETŐ VÁCI ÚJÉPÍTÉSŰ TÁRSASHÁZRÓL DERÜL MÉG KI, HOGY NEM A TERVEK SZERINT ÉPÜLT FEL?

MATKOVICH TUDJA, HOGY A ROSSZ TETŐT JAVÍTANI KELL, AKKOR FIA ÉS LELKES LAKÓTÁRSA MIÉRT NEM?

PAJOR DÁNIEL OLIGARCHA, MATKOVICH FIA MENEKÜL A MASSZÍVAN VESZTESÉGES CSALÁDI CÉGBŐL

ÉLETVESZÉLYESEN MEGÉPÍTETT TÁRSASHÁZON NYERÉSZKEDIK A MATKOVICH ILONA CSALÁDTAGJAIHOZ KÖTHETŐ VÁLLALKOZÁS?