A VÁCOTT PALLÉROZÓDOTT PELLET SEBESTYÉN IS JUNIOR PRIMA DÍJAT KAPOTT

Az általános- és középiskolás kora java részében Vácott nevelkedő, tanuló, a bázeli egyetem szüneteiben most is ide hazatérő Pellet Sebestyén is a díjazottak közé került az MVM Zrt. támogatásával immár másfél évtizedes múltra visszatekintő Junior Prima Díj pályázaton.

Az MVM Zrt. támogatásával minden évben 10 fiatal művész kapja meg a Junior Prima Díjat magyar zeneművészet kategóriában. Az elmúlt 15 év során már 150 kimagaslóan tehetséges fiatal érdemelte ki az elismerést és az ezzel járó anyagi támogatást. Az MVM kiemelt fontosságúnak tartja, hogy támogassa azokat, akik tudásukkal, tehetségükkel gazdagítják az országot.

A Junior Prima Díj számít az ifjú zeneművészek körében ma a legnagyobb presztízsű hazai elismerésnek. A siker megszületésében segíti és inspirálja a fiatal művészeket, hiszen megfelelő anyagi és erkölcsi támogatást biztosít a kibontakozáshoz, amire a tehetség és a kőkemény munka mellett szükség van, hogy valaki a komolyzenei élet élvonalába kerüljön.

Fotók: MVM Zrt.

Számos Junior Prima Díjazott nem csak Magyarországon, hanem külföldön is kiemelkedő művésznek számít már, a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lép fel, hiszen a díj nem csupán pénzbeli juttatás, hanem lehetőség is egyúttal, ugródeszka a hírnév felé.

A Junior Prima Díj zsűrijének tagjai minden évben a magyar zeneművészet szaktekintélyei közül kerülnek ki.

„Évről évre egyre nehezebb helyzetbe kerül a zsűri a díjazottak kiválasztásakor. Ugyanakkor ez azt mutatja számunkra, hogy hihetetlenül gazdag ez az ország az ifjú tehetségekben, nagyon komoly a zeneművészeti utánpótlás hazánkban”

– nyilatkozta még az idei díjátadó előtt a zsűri munkájáról dr. Vigh Andrea, a grémium elnöke.

Az idén Pellet Sebestyén, a bázeli zeneakadémia hallgatója is átvehette a Junior Prima Díjat, itt most a Papageno honlapnak adott nyilatkozatából idézünk ennek kapcsán:

„Az elismerést egy mérföldkőnek gondolom az életemben, és még most sem igazán hiszem el, hogy megkaphattam. Nagyon hálás vagyok a tanáraimnak és mindenkinek, aki segített, hogy idáig eljussak. Bízom benne, hogy a díj új ajtókat, új lehetőségeket nyit meg számomra” – fogalmazott a díj jelentőségével kapcsolatban Pellet Sebestyén.

Pályakezdéséről, a zongora melletti elköteleződéséről szólva kiemelte: „Franciaországban születtem, a családommal egy provance-i kisvárosban éltünk, ahol a szüleim beírattak egy kurzusra, amiről később kiderült, hogy elég komolytalan, de arra tökéletes volt, hogy megismerkedjek a zongorával. Később a váci zeneiskolában már ennek alapján választottam hangszert, igaz, eleinte nem éreztem magam igazán elkötelezettnek. Úgy 10 éves lehettem, amikor az akkori tanárom, Skripeczky Mariann korosztályos versenyekre kezdett benevezni, ezek végül egyre inkább motiváltak. Rendre második díjakat kaptam, aminek utólag nagyon örülök, mert fenntartotta bennem a küzdőszellemet.”

A közeljövőben rá váró kihívásokra térve pedig elmondta:

„A Los Angeles-i Nemzetközi Zongoraverseny hozadékaként januárban amerikai turnéra indulok, három koncertet adok New Yorkban, egyet pedig Kaliforniában.

Májusban lesz a diplomakoncertem Bázelben, ahol többek között Bartók kétzongorás szonátáját adjuk majd elő. Budapesten is fellépek, meghívtak a Bartók Emlékházba egy szólókoncertre, amit szintén nagyon várok. A tanulmányaimnak köszönhetően sokat kamarázom, de a legnagyobb kihívás és megtiszteltetés az, amikor egy szimfonikus zenekar szólistájaként léphetek fel. Eddig a Szent István Filharmonikusokkal, a Bázeli Szimfonikus Zenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral dolgozhattam együtt.”