ÁTADTÁK A VÁCI RENDŐRKAPITÁNYSÁG TÖBB MINT NÉGYSZÁZ MILLIÓ FORINTBÓL FELÚJÍTOTT ÉPÜLETÉT

Kedden kora délután ünnepélyes keretek között átadták a Váci Rendőrkapitányság felújított épületét.

Az eseményen Rétvári Bence, a választókerület országgyűlési képviselője beszédében elöljáróban felsorolta, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program
(KEHOP) pályázata keretében milyen korszerűsítéseket hajtottak végre.
„Kívülről is látszik, hogy megszépült, csinosodott, korszerűsödött ez az épület, nagyon sok minden történt az elmúlt hónapokban a beruházás keretében. Ez nem csak egy esztétikai megújítást jelent, hanem új hőszigetelést is kapott az épület, mind az oldalán, mind pedig a tetőzeténél, továbbá összesen 307 darab nyílászárót cseréltek ki, megújult a kapitányság főbejárata, kicserélték az összes lámpatestet energiatakarékos LED izzókra, a használati meleg vizet az épület tetején elhelyezett napkollektorok is biztosítják mostantól kezdve, száztizenhat napelemtábla szolgálja az energiatakarékosabb működést” – ismertette a térség képviselője.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a ráfordítás volumenéről szólva elmondta: 375 millió forint hazai- és uniós forrás állt rendelkezésre a munkálatokra, amit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is kiegészített további csaknem 40 millió forinttal kisebb, belső szépítő munkákra, a parkoló, a kerítés rendbe rakására, de ezeken túlmenően szavai szerint az is nagyban hozzájárult a megvalósításhoz, hogy a Váci Fegyház és Börtön által kivezényelt fogvatartottak, de még a helyi szakképző iskola diákjai is besegítettek a munkákba.
Rétvári Bence így folytatta:

– Ez a beruházás az egyik legfontosabb értékünket, a biztonságot és a közbiztonságot erősíti akkor, amikor válságos időszakot válságos időszak követ, nos, ilyenkor különösen felértékelődik mindenki számára mindez. Azért is értékeljük ezt, mert bizony volt Magyarországon olyan időszak, amikor sokkal több bűncselekményt követtek el, de mivel a közbiztonság kiemelt érték a polgári gondolkozásban, így mára elmondhatjuk, hogy ma már harmadannyi bűncselekmény történik hazánkban, mint akár egy évtizeddel korábban, a tavalyi évben volt a legkevesebb bűncselekmény a rendszerváltás óta. Ez nem önmagától jött létre, nagyon sok mindenre szükség volt ahhoz, hogy ezt a közbiztonsági szintet tudjuk hozni. Ehhez kellett az, hogy a rendvédelemre fordított összegeket megdupláztuk, ugyanígy szükség volt arra, hogy közel háromezerrel több rendőr szolgál ma, mint egy évtizeddel ezelőtt, arra is, hogy huszoneggyel több rendőrőrs van országszerte, mint korábban, és nem feledkezhetünk meg annak fontosságáról sem, hogy folyamatosan emelkedett, emelkedik a rendvédelmi dolgozók megbecsülése, kezdve a bérezésükkel. Mindezzel sikerült azt elérnünk, hogy mérvadó felmérések szerint az unió országai közül Magyarország az egyik olyan állam, ahol a leginkább biztonságban érzik magukat az emberek – emelte ki Rétvári Bence.

Kovács István rendőr vezérőrnagy, országos gazdasági  rendőrfőkapitány-helyettes ismertette: országosan 18 területi szervnél 44 helyszínen indult a KEHOP program keretében épület-korszerűsítés, ebből 22 helyszínen már be is fejeződtek a beruházások.