2551 TELEPÜLÉS CSATLAKOZOTT MÁR SZITA KÁROLY LEVELÉHEZ – VÁC PEDIG NEM!

Az elmúlt három évtizedet tekintve példátlan összefogást eredményezett a magyarországi önkormányzatoknál az Európai Bizottság elnökének címzett, az orosz-ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását, a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásainak elérését kérő levél – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke Kaposváron, adta hírül a M1 HíradójaSzita Károly (Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az általa másfél hónappal ezelőtt Ursula von der Leyenhez küldött nyilatkozathoz eddig a települések több mint 80 százaléka, 2551 önkormányzat csatlakozott. A váci képviselők még csak nem is tárgyaltak e csatlakozási szándékról, a Matkovich Ilona vezette testület indoklás nélkül levette napirendről Pető Csilla (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő előterjesztését.

Még nem volt olyan ügy, ami mögé ennyi önkormányzat állt volna, mint most a kaposvári polgármester levele, amit az Európai Bizottság elnökének írt.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként Szita Károly másfél hónappal ezelőtt kereste meg Ursula von der Leyen-t és hívta fel figyelmét az elhibázott brüsszeli szankciók beláthatatlan gazdasági következményeire.

Azóta kiderült, hogy a hazai településvezetők túlnyomó többsége hasonlóan ítéli meg az orosz-ukrán háborúra adott uniós válaszokat – fogalmazta meg egy sajtótájékoztatón Kaposvár polgármestere:

„Arra kértem, hogy változtasson az Európai Unió szankciós politikáján, mert ez recesszióba dönti az országokat, nehézségeket okoz az embereknek, növeli a munkanélküliséget, hozza magával a drágulást a boltokban és a települések számára komoly működési zavarokat eredményez.”

Szita Károly a Magyarországnak járó uniós források, a felzárkózási és a helyreállítási alap pénzei ügyében is szót emelt az Európai Bizottság elnökénél. Ezek felhasználásával ugyanis

„országszerte már olyan beruházásokat lehetett volna végrehajtani, amelyek csökkentik az energia-felhasználásunkat, és -kitettségünket, amelyek segítségével könnyebbé vált volna az életünk.”

Szita Károly azt is elmondta: a brüsszeli szankciók hatására csak a 25 megyei jogú város energiaköltségei 135 milliárd forinttal nőnek, ami sok helyütt közintézmények, sport- és kulturális létesítmények bezárásához vezet. Kaposvár átgondolt takarékossági intézkedésekkel, illetve átszervezésekkel igyekszik megőrizni a somogyi megyeszékhely működőképességét.

Környékünk polgármestereinek – úgy tűnik – fontos volt ez az ügy, Vác városa és néhány település kivonta magát:

Acsa Zemen Szilvia
Csörög Szorcsik József
Csővár Nemecz Pálné
Galgagyörk Lami Mónika
Ipolydamásd Rományik Ferenc
Kismaros Neubauer Rudolf
Kisnémedi Edelman György
Letkés Huszák Tamás
Márianosztra Burikné Moóri Tamara
Nagybörzsöny Paulik Oszkár
Nagymaros Heinczinger Balázs
Őrbottyán  Szabó István Ferenc
Penc Kádár Ferenc
Perőcsény Együd László
Püspökhatvan Bátyi József
Püspökszilágy Tordai Sándor
Rád Lieszkovszki Gábor
Szob Ferencz Gyöngyi
Sződ Hertel László
Tésa Bérci Albertné
Vácduka Makkos László Tamás
Váchartyán Koblász Sándor
Vácrátót Spiegelhalter László
Vámosmikola Bárdi Alex
Verőce Grauszmann György

***

MATKOVICHÉK MEGINT NEM ÁLLTAK KI A VÁROSUK ÉRDEKÉBEN, MIKÖZBEN SZINTE MINDEN MÁS POLGÁRMESTERNEK FONTOS A TELEPÜLÉSE JÖVŐJE