MEGMARADTAK AZ AGRÁRPÉNZEK, NŐ A FALUGAZDÁSZOK SÚLYA – A 0627 INTERJÚJA A MAGOSZ FŐTITKÁRÁVAL

Magyarországnak sikerült megtartani a neki járó támogatásokat a közös uniós agrárpolitika (KAP) következő, 2027-ig tartó finanszírozási időszakában. A régóta várt brüsszeli döntés a közelmúltban végre megszületett, így a gyakorlatban is elindulhat a tervezés és a kivitelezés a hazai gazdálkodók körében. A KAP változásairól dr. Cseh Tiborral, a MAGOSZ főtitkárával beszélgettünk – Molnár J. Péter interjúja a 0627-ben.
Foto: PixaBay

0627: Régóta várt döntést hozott Brüsszel a Közös Agrárpolitikáról. Miért tartott ilyen sokáig, hiszen a tagállamok többsége már az elmúlt év végére készen várt erre a lépésre.

– A tervezés már 2018-ban megindult. Sok vitával övezve egyébként, hiszen rengeteg érdeket kellett összehangolni. Ebbe belefértek a tárgyalások a zöld asztal mellett, de akár adott esetben demonstráció is, ahol magyar oldalról is voltunk kint. Az egyes tagállamok stratégiai terveit az elmúlt év végéig kellett leadni, mi ezt rendben meg is tettük. Hozzáteszem, ezzel nem minden tagállam volt így. Az elmúlt háromnegyed évben az Európai Bizottság asztalán volt az ügy, nekik voltak különböző észrevételeik, de mostanra minden rendeződött, és 2023. január 1–től életbe is lép az új KAP.

0627: Mennyi pénzről van szó, és meddig lehet felhasználni ezeket a forrásokat?

– Az egyes pillérbe, ami gyakorlatilag a terület és az állat alapú közvetlen támogatásokat jelenti, 2800 milliárd forint jut majd. A vidékfejlesztést jelentő kettes pillérbe, ami már pályázat alapú, csaknem 2900 milliárd forint kerül. Azt szögezzük le, hogy a legnagyobb eredmény, hogy nem csökkentek a forrásaink. Mert a Brexit ténye, illetve az, hogy az Európai Parlamentben nagyon nagy nyomás volt az agrárpénzeken, nem könnyítette meg a dolgokat. Az új KAP egyébként 2027-ig szól majd.

0627: Kik lesznek a nyertesei az új KAP–nak?

– Mindenki, aki okosan össze tudja állítani a gazdasága szerkezetét. Aki támogatási alapon tervez, az a mostaniaknál jóval több pénzt le tud hívni, de ehhez nagyon pontosan kell tervezni. És itt jönnek a képbe a falugazdászok. Az ő szerepük jelentősen felértékelődik. Azt javaslom a gazdáknak, hogy amint minden részletszabály megjelenik, üljenek le a falugazdászukkal, és beszéljék át a birtokszerkezetet. Nagyon fontos lesz a megfelelően megválasztott gazdálkodás, de ha sikerül összerakni, akkor akár jelentősen több pénz érkezhet majd a gazdaságba.

MJP