MOKÁNSZKY ZOLTÁN: A KISPOSTA BEZÁRÁSÁNAK ÜGYÉT MATKOVICHÉK CSAK POLITIKAI HASZONSZERZÉSRE ÉS LEJÁRATÁSRA KÍVÁNJÁK FELHASZNÁLNI

A november 16-i képviselő-testületi ülésen Mokánszky Zoltán (FIDESZ-KDNP) a deákvári kisposta bezárása körül kialakult vitában a következőképpen igyekezett tiszta vizet önteni abba a zavarossá tett „politikai pohárba”, amit a baloldal legújabb haszonszerző akciója változtatott átláthatatlanná.

A jobboldali képviselő hozzászólása

A nyílt beszéd, az őszinte kommunikáció mindig előrébb vihet, mint a folytonos ködösítés.

Amióta a baloldal átvette a város irányítását, csak megy a mese, a mellébeszélés, a visszamutogatás, a kudarcok elleplezése, a féligazságok terjesztése és a félsikerek irreálisra való felnagyítása.

Olyan adatokkal dobálóznak, amelyeket az utca emberének, a váci polgároknak nincs lehetősége ellenőrizni, a választási ígéretben tett nyíltság helyett az információk csepegtetése vált a városházi gyakorlattá.

Matkovich Ilona a vasárnap esti meséiben is, a képviselő-testületi ülésen is megerősíti a normális emberekben azt az érzést, hogy csak politikai ellenfelei lejáratása a célja, amelyben hűséges partnerei a szivárványkoalíció tagjai. Érdemi mondanivalója a város vezetéséről, a város üzemeltetéséről, a város fejlesztéséről nincs.

Az elmúlt napokban a kisposta ügyében szomorú valóságról beszélt. Valóban szomorú, mert megint csak a mese megy és a politikai ellenfeleinek a lejáratása.

Felteszi a kérdést, hogy miért kellett bezárni? Én is fölteszem, hogy miért?

A vácival együtt több mint 360 helyen zárták be, vagy végleg, vagy csak a téli időszakban a kispostákat. De mindenki jól tudja, hogy a bezárás azért történt, mert a válság miatt spórolni kell mindenhol.

Hírhedt posztjában illetékes minisztériumról beszél, mert nem is tudja, melyik az. Nem tudja az államtitkár nevét, folyamatosan miniszterről beszél.

Azt mondja, hogy mi nem tettünk semmit, pedig aki a posta újranyitásáért valamit is tett, az pont Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője és jómagam voltak.

Matkovichék kiállnak a deákvári kisposta elé és hergelik az embereket, nekünk, jobboldali képviselőknek nem szólnak, minket nem hívnak oda, velünk újra nem egyeztetnek. A deákvári kisposta ügyét is csak politikai haszonszerzésre használja, érdemi munkát nem végzett vele, és a közpénzből működtetett városi sajtót is a politikai píárra és a mi lejáratásunkra használják csak.

***

Nagyjából ennyi hangzott el a képviselő-testületi ülésen, amely után megkerestük még a jobboldali képviselőt, hogy egészítse ki még pár kérdésünkre válaszolva a vitában hallottakat.

VO: Képviselő úr, tényleg tehetett-e eddig bármit is a kisposta ügyében Matkovich Ilona azon kívül, hogy egy Facebook-posztban lefényképeztette magát egy telefonálós, aggodalmas pózban, majd kiállt pár baloldali képviselővel a saját propagandasajtója elé?

– Nyilvánvalóan politikai haszonszerzésre használta a kisposta bezárásának ügyét. Mondja a süketelést és a mese megy tovább. Ha ez nem így lett volna, akkor minden képviselővel, így a jobboldali ellenzékével is egyeztetett volna, és nem aláírásokkal megerősített petíciót akar átadni a kormánynak, hanem kéri a helyi kormánypártiak segítségét, hogy közösen lépjünk fel ebben az ügyben. De nem így tett, hanem a lakájmédiájában lejáratásunkkal foglalkozott, azt igyekezett sugallni a város polgárainak, hogy mi meg sem jelentünk, a Fidesz-KDNP képviselői semmit nem tesznek az ügy érdekében, miközben a valóságban ez épp fordítva van.

VO:  Mit szól ahhoz a blamázshoz, hogy napok óta állítólag Fónagy István miniszter számát hívogatta, aki „felháborító módon” Vác nagyasszonyának nem volt hajlandó felvenni a telefont?

– Meggyőződésem, ha Matkovichon múlna, akkor nem is nyitna ki a kisposta. A sajtótájékoztatóján folyamatosan Fónagy Istvánról beszélt, hogy két napja hívogatja az „Illetékest”, soha nem nevez meg rajta kívül senki mást, nem nevezi meg a minisztériumot – valamilyen illetékes minisztériumról beszél azért –, mert véleményem szerint fogalma sem volt arról, hogy hova kell fordulnia. Fónagy Istvánról beszél folyamatosan, a magyar kormánynak pedig Fónagy István nevű minisztere nincs. Fónagy János van, aki államtitkár. Ha nem ködösített volna a váciaknak a Facebook-posztjában, akkor tudta volna a nevét, a pozícióját, meg azt, hogy milyen minisztériumban van. Nem tudott semmiről semmit, vakon van teljesen. Ezért jártunk el Rétvári Bencével közösen, mi közvetítettünk Vác érdekében Fónagy János felé, aki azt üzente, hogy keresse meg őt Matkovich és egyeztessenek időpontot.

VO: Ha önök lettek volna most döntéshozó helyzetben, akkor mit tettek volna kisposta bezárása ellen?

– Ellenzékből most csak annyit, hogy közvetítettünk a kormánykörök felé. Gyakran vádolnak meg minket azzal, hogy nem tesszük ezt, valójában pedig ez megint egy ferdítés, hiszen hiába van baloldali vezetés, a váci jobboldal mégis mindent igyekszik megtenni a kormánypártisága révén, hogy a város forrásokhoz jusson. Ezúttal is elébe mentünk a dolgoknak, de Matkovich nélkül egyikünk sem tud tárgyalni, intézkedni. Hogy a kisposta nyitva maradjon, vagy újra nyisson, megállapodást kell kötni a polgármesternek az államtitkársággal. Ha ennél többet tennénk, akkor meg hatáskör-túllépéssel vádolhatnának meg.

Egyébként, ha mi rajtunk múlt volna, akkor egészen biztosan nem zár be a kisposta, bárhonnan is, de előteremtettük volna a költségvetésből a fedezetet. Most is meglenne, de a baloldal nem hajlandó áldozni rá! Nagyon sok településen – , ahol hamarabb ébredtek – már újra ki is nyitottak a kisposták. És ezek között van ellenzéki város is, mint például Miskolc. Érdekes, az ottaniak – szintén nem kormánypárti pozícióból – el tudták intézni.

Matkovichéknak csak az embereket sikerült hergelniük, aláírást gyűjtögettek ahelyett, hogy érdemi munkát végeztek volna.

VO: Pénteken jelent meg a városháza propagandaoldalán Matkovich Ilonának egy nyilatkozata, amelyet nem közösen adtak ki az államtitkár úrral, amelyben arról számol be a város polgármestere, hogy végül is a váci jobboldali közvetítés hatására bejutott a valódi tárgyalópartnerhez, a Miniszterelnöki Kormányirodára, Fónagy Jánoshoz, aki állítólagosan arról tájékoztatta őt, hogy azokkal az önkormányzatokkal, amelyek nyitottak az együttműködésre, hamarosan a Magyar Posta vezetői közvetlenül egyeztetnek a jövőről és az újranyitás mikéntjéről, lehetséges időpontjáról. Hogy kommentálja ezt a közleményt?

– Csak örvendeni tudunk annak, hogy újra bebizonyosodott, nem a szembenállás és a folytonos dafke sértődöttség vezethet el egy-egy kormány és önkormányzat közötti érdekellentét feloldásához, hanem a tárgyalásos út.

Megint csak ki kell mondani, nem a petíciók gyűjtésére kell fordítani az energiát, hanem meg kell keresni inkább a lehetőségét annak, hogy megszülessen egy-egy kézenfekvő megoldás,

mint ami az a deákvári kisposta körül már körvonalazódik. Örülök annak, hogy Rétvári Bence országgyűlési képviselő úrral segíteni tudtunk, és meg tudtuk szervezni a tehetetlenkedő Matkovich Ilonának, hogy találkozhasson végre Fónagy János államtitkár úrral, és innentől kezdve a labda, tényleg a baloldali önkormányzat oldalán pattog.

Szerencsére

  • 2 milliárd forint le van kötve az OTP-nél,
  • az iparűzési adóbevételünk is csúcsot döntött, ekkora összeg, 3 milliárd forint feletti még soha nem volt Vácon ezen a tételsoron,
  • ráadásul január elsejétől változás történik az építményadókban és a telekadókban, úgyhogy e jelentéktelen kiadást igazán el kell majd bírnia a városi költségvetésnek.

Amennyiben ezek közül egyik javaslat sem felel meg, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy

a luxusban tartott három alpolgármester egyikének a pozícióját megszüntessék, mert az élet is bizonyította, és a hasonló méretű települések gyakorlata is, hogy semmi szükség nincs Vácnak 3 alpolgármesterre.

Nem a deákvári kisposta megmentésének a költsége sok, hanem a politikai alkuk során feleslegesen létrehozott három luxus pozíció.

***

SZÁDOCZKI IMRE: MÍG MATKOVICH CSAK MÁRTÍRKODIK, A FIDESZ-KDNP CSELEKSZIK A DEÁKVÁRI POSTA ÜGYÉBEN

KORMÁNYPÁRTI SEGÍTSÉGGEL ÚJRA KINYITHAT A DEÁKVÁRI KISPOSTA

MATKOVICHNAK MÉG ARRÓL SINCS FOGALMA, HOGY KIVEL KELLENE TÁRGYALNIA A DEÁKVÁRI KISPOSTA MEGMENTÉSÉÉRT