ELJÖTT AZ IDEJE, HOGY A VÁROSVEZETÉS VISSZAFOGJON INDOKOLATLAN JUTTATÁSOKAT A SAJÁT KÖREIBEN

Legújabb közösségi médiás panaszkodásával és annak fotós illusztrációjával Vác város polgármestere (úgy kapaszkodva a telefonkagylóba, mintha a zsinór lenne az utolsó szalmaszál, a bedobott mentőöv sodronykötelének a vége) ismét saját maga bizonyítja tökéletes alkalmatlanságát, amennyiben igaz, hogy nem tudja elérni a posta illetékeseit a deákvári fiókintézmény ügyében.

Legalábbis érdekes ez a hárítás Matkovich Ilona részéről, miközben arról szólnak a hírek, hogy sok más településvezető sikeres egyeztetéseket folytat(ott) az energiaspórolást szolgáló átmeneti kisposta-bezárások ügyében az állami cég legfelső szintű vezetőivel.
Sok más település előállt már innovatív intézménymentő ötletekkel, spóroló kezdeményezésekkel, sokaktól lehetne tanulni, mi most csak egy olyan példát említünk, amely simán adaptálható lenne Vácra is, miskolci ötletről van szó jelesül.

„A sportállások, tanácsnoki díjazások, felügyelőbizottsági tiszteletdíjak és a kreált pozíciók megszüntetésével éves szinten csaknem százmillió forint szabadítható fel a költségvetésben…”

– végzett számvetést egy országos lap cikkében az egyik ottani ellenzéki frakcióvezető, aki megemlítette a – szavai szerint propagandalapként üzemelő – városi újság megszüntetésének lehetőségét is, amivel szintén sok pénzügyi forrás szabadulhatna fel.

Na már most, fordítsuk le ezt a miskolci példát váci nyelvre, elvégre mi itt helyben ezt értjük igazán, és tudjuk arcokhoz, közpénzből nagyon kevés (alibi)munkával nagyon jól élő alakokhoz, potentátokhoz kötni – itt persze talán nem száz millióról lehetne szó éves szinten, de több tízmillióról bizonyosan, a deákvári kisposta áttelelését nagy valószínűséggel fedezné az összeg.

Nézzük csak:

  • Kevés Váchoz hasonló méretű város fizet három alpolgármestert, no meg még tanácsnokot is, kiemelt díjazással.
  • Kérdőjeles az is, hogy sok más azonos nagyságrendű település helyi kasszáját terheli-e annyi ügyvédi díjazási összeg, mint amennyi Vácét apasztja?
  • A propagandamédián sem igen spórol a szivárványos váci önkormányzati összeszorulás.
  • És akkor a bújtatott állások: igen, ilyenekről is hallani Vácott is egyes önkormányzati képviselők esetében, ráadásul olyan időbeosztással, hogy azért kampányakciókban, tüntetéseken való részvétel normál munkaidőben is beleférjen az illetőknek.
  • Tehát az is egy opció, hogy a váci önkormányzat döntéshozó többségét adók meghúzzák a saját nadrágszíjukat, önmérsékletet tanúsítanak – az minimum elvárás, hogy az idén ne szavazzanak majd meg a vezéreknek busás év végi jutalmakat.

Ribáry Zoltán