REFLEKTORFÉNYBEN A ZÖLDINFRASTRUKTÚRA ÉS A KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS ÖSSZEFÜGGÉSEI

„Zöldinfrastruktúra és közösségfejlesztés” címmel újabb nívós és rangos konferenciát szervezett a hasonló programok életre hívása terén is egyre innovatívabb és aktívabb Apor Vilmos Katolikus Főiskola.

„Ahogy kinézünk az ablakon, a derengő napsütést, a sokszínű leveleket látva azt mondhatjuk, hogy egy zöldes, sárgás, barnás konferenciát tudunk rendezni, hiszen pont arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem szerepel a lehetőségeink között, hogy egy alternatív bioszférában éjünk, ez van, ebben élünk, és ugyanilyen fontos, hogy nem egyedül, hanem együtt élünk benne és vele. Ha valakinek nem lenne teljesen egyértelmű, hogy miként köti össze ez a mai nap a környezetünket a közösséggel, hát épp ez a szó igazi értelmében vett természetesség köti össze a kettőt. Ez van, ez egy adottság, nekem, az élő embernek nagybetűvel adottság. És ha már itt tartunk, szokták ugye mondani, hogy mi a teremtés koronája vagyunk, tulajdonképpen eljátszhatunk ezzel a gondolattal, hogy valami koronás főként viselkedünk, de gondoljunk bele, hogy amint az uralkodók együtt élnek a népeikkel, úgy ha a teremtés koronájának érezzük magunkat, akkor a teremtett világgal kell együtt élnünk. Sőt uralkodóként az kell legyen a legfontosabb dolgunk, hogy ez a teremtett világ jól érezze magát a bőrében, és mi egészen jó létben éljünk vele együtt. Ezt a felelősséget szeretnénk feszegetni egész nap, és ha már közösségről beszélünk, akkor ennek a mai napnak az elképzelt munkaformái azt üzenik, hogy ezen együtt kell gondolkodnunk” – fogalmazott köszöntőjében Dr. Gloviczki Zoltán rektor.

Dr. Elekes Györgyi szociológus, történész, az AVKF főiskolai tanára, az intézmény mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő MA szakfelelőse elöljáróban elmondta: a szak képzésében hangsúlyosan jelen van a zöldgondolkodás, a fenntarthatóság, a természet és az ember harmonikus kapcsolata.

– Fontosnak tartom, hogy a megújuló közösségfejlesztő módszertanok használatával segítsük a környezetvédelem, a természethez való kapcsolódás és a lelki egészség megőrzésének ügyeit. A globális városiasodás következtében egyre nagyobb jelentőséggel bír, hogy az embereknek lehetőségük legyen a városban is kapcsolódni a természethez és megélni természetélményt. Ehhez olyan zöld és kék beruházásokra van szükség, amelyek egyszerre tartják szem előtt a környezetvédelmi szempontokat és az állampolgárok lelki egészségét – fogalmazott Dr. Elekes Györgyi.

Illetve hozzátette még: az úgynevezett klímaadaptáció, tehát a környezeti változásokhoz való alkalmazkodás egyik fő záloga az összefogás, a tudósok-szakemberek, a döntéshozók és a civilek, a lakosság összefogása, csak együtt lehet esély a gondok megoldására, a kihívásoknak való megfelelésre.

A házigazdák köszöntői után vendég előadók jártak körül egy-egy speciális témát, így többek között szó volt a digitális földmegfigyelés eszközei nyújtotta lehetőségekről, a városiasodó környezet zöldítésének eszközeiről, a közösségek szerepéről a magyar kertörökség megőrzésében, a zöldinfrastruktúra fejlesztés számos gyakorlati megvalósításának tapasztalatairól, úgymond „házilag” is megoldható környezetbarát fejlesztésekről akár egy tömbházi közösség esetében.