AZ ÉV UTOLSÓ NAPSUGARAI ÉS SOK-SOK DIÁK SEGÍTETTE A RÓZSAPARK TAKARÍTÁSÁT

A rózsapark nem egy egyszerű közpark. A rózsák különleges arculatot teremtenek, amiknek a gondozása szakembereket igényel. A Rózsapark takarítási programnak ez volt az apropója. Nem csak lelkes segítő kezekre volt szükség, hanem olyan szakmai rálátásra, ami lehetővé teszi a rózsatövek szakszerű kezelését. Ezt a Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanárai, diákjai vállalták magukra, hisz az ottani végzős diákoknak már bátran lehet metszőollót adni a kezébe, tudja, mit lehet és kell metszeni, és hogyan kell előkészíteni a töveket a teleléshez, hogy ki ne fagyjanak, mire eljön a kikelet.

A rózsapark hagyományos sétányai mentén is volt mit csinálni.

Sokan kérdezték, hogy miért kell összeszedni a lehulló leveleket, miért nem hagyják azt a pázsiton, hogy a levelek lebomolva trágyázzák azt.

Természetesen vannak a parknak ilyen részei is, ahol a bokrok tövéből, a talajról nem szedjük fel az avart, ami nem csak a komposztálódást segíti így, hanem az avar kitűnő hely a bokrok tövében, hogy oda a sündisznók elvackolhassák magukat. Onnan nem szoktuk az avart összeszedni.

De a sétányokra, vagy a játszótér rekordtán aljzatára hulló levelek elrothadva csúszóssá és ezzel balesetveszélyessé teszik a területet. Ezért kérjük az iskolákat, hogy segítsenek az avar összegyűjtésében.

Ezért segített most a rózsapark szépítésében 10 iskolás csoport. Jönnek középiskolákból (Mező, Közgáz, Keri) ők végezték a nehezebb munkákat, de zömmel az általános iskolások jöttek nagyobb csoportokkal (Árpád, Juhász, Karolina, Földvári, Cházár, Pivár és a Simon Antal iskolák).

Hagyománnyá vált ezen a napon, hogy a csoportok a kerti munkák mellett – ha van hozzá kedvük –, madáretetőket is összerakhatnak, melyet a munkák végeztével magukkal visznek és kirakják őket az iskolájuk udvarára. Az elmúlt évben összerakott odúkba a gyerekek visszajelzése alapján már költöttek a madarak. Most sem maradt egy csoport sem madárodú nélkül, amit nem készen, hanem lapra szerelten kaptak és nekik kellett a parkban összeszerelniük.

Ilyenkor ősszel már gyakoriak a párás ködös napok, nehéz elkezdeni a munkát, de feledteti a gyerekekkel a fáradságot, ha kisüt a nap és az év utolsó napsugarai sokkal vidámabbá teszik a vadregényes parkot, ami mellett nap mint nap csak úgy elmegyünk.

Köszönet a pedagógusoknak, diákoknak, akik ezen a hideg napon is tudtak vidámságot és életet vinni a lombjukat vesztett fák közé.

Köszönet a Városfejlesztő Kft.-nek, hogy rendelkezésünkre bocsátottak szerszámokat és elszállították az avart komposztálni, hogy komposztként ismét hasznos legyen a növények életében.

A szervezők