A MÁTYÁS TEMPLOMBAN LÉPETT FEL VASÁRNAP ESTE A VÁC CIVITAS SZIMFONIKUS ZENEKAR

Igazán különleges helyszínen (a budavári Mátyás templom csodálatos szakrális terében) és egy különleges alkalmon (az Eucharist együttest alapító Gável fivérek egyházzenei szolgálatának negyed százados jubileuma alkalmából szervezett koncerteseményen) lépett fel vasárnap este a Sándor Bence karnagy vezette Vác Civitas Szimfonikus Zenekar.

A zenekar – a 4 Akkord Show Kórussal együtt – a koncertet megelőzően már a 18 órai szentmisén is közreműködött, a szertartás keretében felcsendült Gável Gellért: Latin Mise Gitáron című, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zenei pályázatán méltatott misekompozíciója is.

A szentmisét követő koncert előtti köszöntők egyikében többek között megfogalmazódott: az egyházzenei szolgálatban résztvevőknek háttérben kell tudniuk maradni, nem helyezhetik előtérbe saját magukat, hanem csakis az urat mutathatják fel a hívők közösségének, s ezt a jubiláló testvérpár híven teljesíti is, amit zenekaruk névváltozásai is tükröznek, hiszen Gável Brothers-ként kezdték, aztán Testvérekként folytatták, s nemrég óta Eucharist a formációjuk neve.

A koncerteseménynek különleges csengést adott, hogy az utóbbi negyed század keresztény könnyűzenei szerzeményeiből összeállított válogatás darabjai ezúttal szimfonikus zenekari hangszerelésben szólaltak meg, ami Hegyi Barnabásnak, a Mátyás templom karnagyának köszönhető.

A programban a szerzeményeket ihlető szentírási részletek előadásával közreműködött még a Zámbori Soma producer, színművész-rendező vezette Dramatizált Biblia Társulat három oszlopos tagja is.