AMIKOR KIBÚJIK A SZÖG A ZSÁKBÓL – A BALOLDALI VÁROSHÁZA FOLYAMATOSAN MEGSÉRTI A SAJTÓSZABADSÁGOT

Ha valaki nem látta volna, mit művelt Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere az ATV péntek reggeli műsorában, feltétlenül nézze meg. Nézze meg, mert látni fogja, hogy milyen valójában a magát mélységesen demokratikusnak, és a világ igazának kikiáltó, neoliberális magatartás.

Dióhéjban: Baranyi Krisztinát meghívták az ATV reggeli műsorába, ahol három újságíró, Kárász Róbert, Krug Emilia ATV-s riporterek, és Szalai Szilárd, a Pesti Srácok munkatársa lett volna a kérdező. Csakhogy Baranyi Krisztina nem volt hajlandó válaszolni Szalai Szilárd kérdésére, őt ócska propagandistának nevezte, majd negligált minden kérdést, ami tőle jött, és csak akkor válaszolt, amikor Kárász Róbert tette fel Szalai Szilárd kérdését.

Hú, de ismerős. Honnan is? Csak nem Vácról? Már számolni sem lehet, hogy Matkovich Ilona, Baranyi Krisztina méltó kollégájaként hányszor jelenti ki, hogy saját propagandistáin kívül mindenki propagandista, aki kritizálni merészeli őt, vagy az általa gründolt érdekközösséget, amelyet ma Vác Város Önkormányzatának hívnak.

Két baloldali polgármester, akiknek a saját propagandistáin kívül mindenki propagandista, aki kritizálni merészeli őket, mindketten mélyen egyetértenek abban, hogy nem válaszolnak a velük ellenzékben álló sajtónak, viszont minden számukra sértő kijelentés miatt perelik azokat – Fotó: MagyarHírlap/Purger Tamás, Matkovich közösségi oldala

Ja, és akárcsak Baranyi Krisztina, Frau Dafke Ilona sem felejti el megemlíteni a már lassan minden vesszőre megindított sajtópereiket. Persze csak azokat, amiket megnyernek. Azokról mély hallgatás van, amelyeket elveszítenek.

Mi pedig számolni sem tudjuk már a váci önkormányzatnál landoló sajtókérdéseinket, amelyek válasz nélkül maradnak. Negligálják őket, mintha nem is lennének. Aztán úgy beszélnek rólunk, mintha meg sem kerestük volna őket. És még szót sem ejtettünk a szájzár rendeletről, amellyel Matkovich Ilona még idejekorán befogta minden önkormányzati alkalmazott száját, hogy nehogy kérdezni lehessen bárkitől is.

Ilyen az, amikor a demokrácia és a szólásszabadság önmaguk által felkent papjainak zsákjából csak kibújik az a fránya szög.

Egy saját sztori a végére. Hadházy Ákos önjelölt szabadsághős, úgyis mint a Szabadság Népe Front öngyilkos alakulatának vezetője, néhány napja lesátorozott a köztévé épülete előtt, tiltakozva a „propaganda” ellen. Jómagam 1997 és 2007 között a Magyar Televízió Zrt. alkalmazottja voltam. 2005 és 2007 között készítettem egy dokumentum sorozatot 19:30; Fejezetek a Híradó történetéből címmel. Ebben a sorozatban megszólaltattam 120 egykori és akkori kollégát, hogy közösen állítsunk emléket az akkor 50 éves Híradónak. A sorozat megjelent DVD lemezen a MOKÉP kiadásában, de adásba az MTV-ben sosem került. Az akkori főszerkesztő helyettes ugyanis berendelt a szobájába, és közölte velem, hogy csak három részt látott eddig, de már van benne öt olyan mondat, amely nem fog tetszeni a szocialista pártnak. Néhány hónapra rá jómagamat, és a Híradónál dolgozó összes jobboldali értékrendű kollégát átvezényeltek a Pest Megyei Regionális Szerkesztőségbe, majd újabb néhány hónap múlva egyszerűen megszüntették a szerkesztőséget.

Hiába no, függetlenobjektív idők voltak azok. A miniszterelnököt meg Gyurcsány Ferencnek hívták. Csak mondom.

MJP