ILYEN NINCS, VAGY MÉGIS VAN? – AVAGY PISZTOLY, FÁBA ÁGYAZVA

Na most vagy egy 007-es ügynökfilmben vagyunk, vagy a valóságban, vagy bármilyen elképzelhető valóságlehetőségben (mátrixban, ha úgy tetszik), ezt mindenki döntse el saját maga, a józan eszére hallgatva…

A lényeg, hogy a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert hivatalosnak tűnő (és nyilván kétségtelenül hivatalos) honlapján alig pár órával ezelőtt a következő közlés bukkant fel:

„Kertész munkatársaink a napokban egy korhadt vadgesztenyerönk darabolását végezték, amikor sivítva megakadt a láncfűrész. A fa törzséből egy pisztoly fordult ki! Oly régen került oda, hogy a fatest teljesen körbenőtte. Az I. világháború után dugta el valaki a gróf kertjében? Vagy egy menekülő, sebesült katona hagyta a német hadseregben használt Luger típusú pisztolyt a fa odvában? Talán az 1956-os forradalmi eseményekre következő megtorlástól rettegve rejtette el egy nemzetőr a fánál. Ki tudja ma már!
A kert múltjának megrázó ereklyéje a töltényekkel együtt a hatóságokhoz került további vizsgálatra, de bízunk benne, hogy a hatástalanítást követően visszakaphatjuk kerttörténeti gyűjteményünk számára.”