SZÜLŐI VÉLEMÉNY: A LEGJOBB DOLOG, AMI TÖRTÉNHET A BÖLCSŐDE VEZETÉSÉBEN AZ, HOGY ELKÜLDIK AZ IGAZGATÓ ASSZONYT (0627 VIDEÓ)

Gondolkodás nélkül aláírtam. Szerintem a legjobb dolog, ami történhet. A bölcsőde vezetésében az, hogy elküldik az igazgató asszonyt, mert itt kisgyerekek sorsáról, életéről és szülők idegrendszeréről van szó – nyilatkozta a 0627 stábjának Adravecz Zsuzsanna (szülő).

A videóban többen megszólaltak Sívóné botrányos magatartásával kapcsolatban:

Füleki Viktória (szülő): Amire mielőbb meg szeretnénk kérni a polgármester asszonyt, az igazából az lenne, hogy most már cselekedjen. Tényleg eltelt egy hétvége, erre vártunk is, hogy történjen valami, de ő nem. És most már szeretnénk azt elérni, hogy erre felkerüljön végre az i-re a pont, hogy mi szülők dolgozók, az egész közösség megnyugodhasson, hogy Sivóné végül is le lesz váltva.

0627: Hogyan reagáltak erre a petícióra és a panaszokra? Mind Sivóné, mind pedig az önkormányzat részéről. Ugye, ezt most már többedszerre lett eléjük tárva?

Füleki Viktória (szülő): Hát Sivóné egész egyszerűen azt vágta a fejemhez, hogy kik írták ezt a le 15 évvel ezelőtti diákok? És mondtam neki, hogy nem, nem, ez jelenlegi itt dolgozó alkalmazottak, a volt három igazgató hölgy, tehát olyan emberek, akik érintettek, mostani szülők, nagyszülők, tehát csak érintett személyek írták alá, és nem a múltból, ez a jelenből sajnos, ennyien a jelenből.

0627: A városvezetés miképp reagált erre?

Füleki Viktória (szülő): Az az igazság, hogy a petícióra nem igazán reagáltak ott helyszínen, tehát számítottunk rá egy kicsit, hogy valaki legalább esetleg belenéz és valamit mond, de nem.

0627: Faludi Szilvia kitessékelte stábunkat, így csak az utcáról volt lehetőségünk a bölcsődébe érkező Sivóné Cseh Katalinhoz kérdéseket intézni. Szerettük volna, ha az igazgató asszony kommentálja a petíció ügyét és a dolgozói, valamint a szülői panaszokat, miután telefonos megkereséseinkre nem kaptunk választ.

0627: Csak egy rövid interjút szeretnénk kérni.

Sívóné és Faludi úgy futottak az interjúkérés elől, mint Gurmai Zita

0627: Hogyan jutottak el idáig? Miért kellett megfogalmazni egy ilyen petíciót, és mi ennek a múltja?

Füleki Viktória (szülő): Hát ez egy nagyon hosszú történet lenne. Ez nem most kezdődött, a többi szülővel együtt ez már 2021-ben megkezdődött. Ott is többszöri felszólítása volt ombudsmani felszólítása. A hölgynek viselkedése, a szegregáció, tehát mindenbe elfoglalva. Én itt még csak ilyen kezdő anyukaként voltam itt, akkor igazából próbáltunk beszokni, beilleszkedni. Velünk akkor is megkezdte a hölgy, amit idén is megkezdett. Nem fogadta el azt, hogy együtt nevelés van írva a szakmai véleményünkre, hanem ő mindenáron külön nevelést akart kérni tőlünk, akkor nem engedte a kislányom beszoktatását, igazából nem engedte, hogy itt aludjon, hogy nyugodtan tudjon dolgozni. Idén ugyanezt megint megkezdte. Megint az együtt nevelésem volt itt kiakadva, és kérte a külön nevelést, ekkor fordultunk Inotay Gergely alpolgármester úrhoz, ő ugyanezt kérte tőlünk, hogy ne az együtt nevelés szerepeljen, hanem a külön nevelés, akkor tovább mentünk. Tehát itt próbálunk lépésről lépésre továbbhaladni, de egész egyszerűen Sivónéval nem tudunk egyetérteni, azt amit nemcsak velem, hanem itt most már egy egész közösséggel csinál, dolgozókkal, mindenkivel, akivel el lehet képzelni.

Adravecz Zsuzsanna (szülő): Sajnos egy elég kellemetlen helyzetbe futottam vele személyesen, amikor is éppen engem beszélt ki és a gyermekemet, illetve az ügyünket pont a gyermekem nevelőjével, és ezt mind eléggé kifigurázott hangnemben tették, ők nem vettek észre engem. Nagyon-nagyon szíven ütött, amit hallottam, mondta az igazgatónő, hogy amennyiben nem fog stimmelni a lakhely, akkor ki fogom őket rakni, mint macskát szarni. És ezt én mind végighallgattam a fal mögött, és küzdöttem a könnyeimmel, hogy ezt nem hiszem el, ilyen nincs.

Füleki Viktória (szülő): Nem is gondoltam volna önmagában foglalva, hogy ilyen ez a hölgy. Tehát ez egyszerűen hihetetlen, hogy míg kiderülnek, hogy itt a múltból is és mindenhonnan a viselkedésével, tehát hihetetlen, nem tudok erre mit mondani, mert egyszerűen…

0627: Sokan osztották meg történetüket stábunkkal, többen kifejezetten kérve, hogy név és arc nélkül, mert félnek Sivóné retorziójától és féltik megélhetésüket. Brellos Csaba története egy a sok közül, ő kiállt elmondani, mert – mint fogalmazott – már nincs vesztenivalója. Hosszú történetének csak egy részletét közöljük. Röviden, ő gépkocsi vezetői munkaköre mellé, mely során Vác összes bölcsődéjébe és egy óvodába is naponta ki kellett szállítania az ételeket, megkapta Sivónétól még a gazdasági udvar rendben tartását is, ami természetesen fizikailag nem fért már a munkaidejébe.

Brellos Csaba: Lehúztam itt 11 évet, ha jól számolom, és értelemszerűen, mint bárhol, bármilyen területen, ha a vezető be akar kötni az alkalmazottba, az nyilván menni fog. Ez nálam ez be is jött. Tehát, ha nem is heti, de kétheti rendszerességgel kaptam felszólításokat, hogy ezt a munkakörömnek ezt a részét, többivel nem volt probléma, ezt a részét nem kellően látom el, és itt különböző feljegyzéseket kaptam, ami nyilván gyűlt, gyűlt, és egyszer be lettem hívatva, ott ült a fél vezetőség, nyilván Faludi Szilvi nélkül, és úgy elém rakott két papírt, hogy az egyik a közös megegyezésű felmondás, a másik a munkáltató részéről a felmondás, de közölték velem, hogy jobban járok, hogyha a közös megegyezést választom. Mert ugye akkor, amíg nem találok más munkát, addig kaphatok munkanélkülit, mert ha a cég küldi el, akkor nem jár. És akkor így kénytelen voltam kényszerítve úgymond, hogy aláírjam.

0627: Andravecz Zsuzsanna pedig arról számolt be, hogy noha volt helye a három évet betöltött gyermekének, a bölcsődében nem maradhatott a tavaszi hónapokra úgy, hogy az óvodába viszont helyhiány miatt csak szeptembertől fogadták volna.

Adravecz Zsuzsanna: Próbálkoztam, hogy akkor elmegyek a váci jegyzőhöz, majd mondták, hogy inkább próbálkozzak az alpolgármester úrral, tekintettel, hogy az ő fennhatóságába tartozik a váci bölcsőde. Ekkor úgy döntöttem, hogy e-mailt írok az alpolgármester úrnak, elmondva, hogy mi a problémám, elutasították a gyermekem további ottlétét. A férjem és én is nyolc órában dolgozunk, tehát ott álltunk, hogy se nem tudott menni óvodába, a bölcsődéből meg kirakták. Hosszas levelezgetés után azt kell, hogy mondjam, az alpolgármester úr sem volt a helyzet magaslatán, próbálta elütni, illetve ilyen semmitmondó, üres szövegekkel, hogy majd beszél, egyeztet az igazgató asszonnyal, egyeztet ezzel, egyeztet azzal, de így megoldás nem született, és közeledett a március, amikor is nem tudtuk, hogy mi lesz a gyermekünk sorsa. Volt még egy kártyám, amit ki tudtam húzni, a szobatisztaság. Az volt az egyetlen egy szerencsém ebben a történetben, hogy a háziorvosunk az egy kellően agilis, és a legjobb értelemben arrogáns háziorvos. Mondta, hogy már nem én vagyok az első, aki ilyen igazolást kér a bölcsődének, és azzal, hogy ezt havonta ki kell kérnünk, ez még inkább kihúzta a gyufát a kedves igazgató asszony a háziorvosunknál, és akkor mondta, hogy na jó, akkor én majd beszélek a bölcsőde igazgatóval. Mellénk szülők mellé állt a háziorvos, és akkor jött a kedves Inotay alpolgármester úrtól az e-mail, hogy jaj, hát lett a gyermekemnek helye augusztus 31-ig.

0627: Hogyan kommentálná Matkovich Ilona bejegyzését, ami a kerekasztal-beszélgetés után született, amiben nem tett említést a petícióról és arról sem, hogy már hárman beadták a felmondásokat, és további négyen tervezik, hogyha Sívóné továbbra is igazgató marad.

Füleki Viktória (szülő): Egész egyszerűen nem tudunk mit reagálni, mi szülők egy kicsit csalódottak vagyunk, azt lehet mondani. Nem erre számítottunk, hisz Matkovich Ilona is ahhoz képest, hogy na, szóval nem csak polgármester, hanem igazából szülő is. Tehát nagyon jól tudja, hogy egy szülő min megy keresztül ilyenkor. Tehát neki ezt tudni kellett volna, neki ezt le kellett volna reagálni. Tehát az, hogy odaadtam egy petíciót, amit aláírtak akkor még csak közel százan, azt hiszem, 92-en vagy 94-en, de itt a lényeget belefoglalva neki. Ezt meg kellett volna akkor nézni, és reagálnia kellett volna rá valamit, amire mi nagyon vártunk. Tehát azt hittük, hogy erről szól ez az egész. Ehelyett kaptam egy megerősítést, hogy a kislányomnak helye van itt a bölcsődében, és igazából olyan volt, mintha ezzel azt mondták volna, hogy és ennyi. Megbeszéltük azt, hogy a kislányának helye van, és itt be is fejezték. De nem erről szól, és én azt akkor ott el is mondtam mindenkinek, hogy közel sem erről szól, hanem ez a petíció, ez a Sívóné Cseh Katalin leváltásáról szól.

Forrás: 0627

***

VÁC HIVATALOS FACEBOOK-OLDALÁN, MÁR SÍVÓNÉ GYERMEKBÁNTALMAZÁSÁRÓL IS ÍR EGY HOZZÁSZÓLÓ

SÚLYOS BOTRÁNY VÁCON: FIZIKAILAG IS BÁNTALMAZHATTA VOLT MUNKATÁRSÁT SÍVÓNÉ, MENEKÜLNEK A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK, HALLGAT AZ ÖNKORMÁNYZAT

ÚJABB BOTRÁNY A BABA UTCAI BÖLCSŐDÉBEN – MATKOVICH BEVÉDI A JOGSÉRTŐ SÍVÓNÉT?

ÓRIÁSI A FELHÁBORODÁS SÍVÓNÉ MAGATARTÁSA MIATT, AHOGY A SZÜLŐKKEL ÉS GYERMEKEIKKEL VISELKEDIK