PAPP LÁSZLÓ: EZT A MÚZEUMOT MÉG AZ UNOKÁINK IS LÁTNI FOGJÁK!

Október 7-én, pénteken immár jogerősen végleg egy alapítvány tulajdonába került a Modern Művészeti Gyűjteménynek otthont adó Káptalan utca 16. sz. alatti ingatlan. Oda a mai napon (pénteken) tüntetést hirdettek a baloldali önkormányzat prominensei, mintha nem lenne más fontos, megoldandó problémája a városnak. Felkerestük Papp László galériatulajdonost, hogy kommentálja az eseményeket.

VO: Miért harcol a városvezetés és az önkormányzat, hogy a kormány tulajdonában lévő, de eddig a város használatába adott Káptalan utca 16. ingatlan most egy olyan alapítvány tulajdonába került, amely nem akarja majd kiebrudalni a Modern Művészeti Gyűjteményt?

Kultúra elleni tüntetésnek nem sok értelmét látom, szerencsés, ha az emberek megértik, hogy ez a döntés pont nem a város kultúrája ellen, sokkal inkább a város kultúrájának támogatásáért született meg.

VO: A hirdetményben az szerepelt: „Pénteken a kormány által semmibe vett váci emberek megmutathatják, mennyire érzik magukénak a város kultúráját, mennyire becsülik meg épített környezetünket.” Mi erről a véleménye?

A Modern Művészeti Gyűjtemény öt évtizedes gyűjtemény, amely folyamatosan fejlődik, bővül és mindig új meglepetésekkel szolgál a művészetszerető közönség számára. Sok sajtómegjelenést hozott a városnak, általa bővült a turisztikai kínálat, Vác értékei közé tartozott és tartozik ma is.

Hatalmas eredmény, hogy a gyűjteménynek nem kellett kiköltözni az ingatlanból, a városvezetés az utólagos magyarázkodásuk ellenére meg akarta szüntetni ezt a múzeumot is. Ennek a gyűjteménynek adott lehetőséget a Dunakanyari Védegylet Alapítvány, hogy fennmaradhasson.

VO: Milyen új perspektívák nyílnak meg a tulajdonosváltással?

A jövőben tervezzük, hogy a gyűjtemény új anyagait is bemutassuk.

Nagy Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész közel száz alkotását készítjük elő bemutatásra. Arról a Nagy Sándorról beszélünk, akinek szobrai a váci Duna-parton is megtalálhatóak, de az ország több részén is megbecsülésnek örvendenek. Itt jegyezném meg, hogy egyedül Vácon rongálják meg ezt a szoborparkot, remélem, hogy ez csak véletlen baleset eredménye!
A magyar karikatúra jeles alkotóinak színe java szerepelteti magát itt, a Káptalan utcában, a karikatúra gyűjteményem egy jó alap arra, hogy később egy Karikatúra Múzeum is nyílhasson városunkban.

Sajdik Ferenc eddig nem látott képeit is megcsodálhatja a közönség. Sajdik Ferenc új albuma a napokban jelenik meg, mely Petőfi életét mutatja be a karikaturista szemével a jubileumi Petőfi év alkalmából. Ezt a könyvet és az eredeti Sajdik karikatúrákat fogjuk bemutatni a közeljövőben Vácon is.

Összegezve: a váci polgároknak fontosak a kulturális értékek, a tradíciók és a művészet. A jelenlegi városvezetés úgy tűnik, hogy soha nem fogja megbocsájtani a Gyűjteménynek, hogy nem szűnik meg, nem tudják felszámolni és a jövőben is működni fog, ezért szerveznek tüntetést ellene.

De ezt a múzeumot még az unokáink is látni fogják!