SÚLYOS BOTRÁNY VÁCON: FIZIKAILAG IS BÁNTALMAZHATTA VOLT MUNKATÁRSÁT SÍVÓNÉ, MENEKÜLNEK A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓK, HALLGAT AZ ÖNKORMÁNYZAT

Gondban lehet Vácon a bölcsődei ellátás – tömeges felmondás, belső feszültségek – Sívóné Cseh Katalin lemondását követelik – írta meg a 0627 egy vasárnapi írásában.  Úgy értesült a lap, hogy hárman már beadták a felmondásukat Vácon a Kölcsey utcai Bölcsődében. Információik szerint pedig további négy fő felmondása „zsebben van”. A Matkovich Ilona vezette önkormányzat továbbra is HALLGAT. Sívóné viszont továbbra is élvezi a városvezetés töretlen bizalmát.

Mindez azt jelenti, hogy akár veszélybe is kerülhet Vácon a bölcsődei ellátás, ha sürgősen nem találnak az informátoraink elmondása szerint a Vác Város Önkormányzata fenntartásában lévő Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének igazgatója Sívóné Cseh Katalin lelki terrorizálása és a szakmaiatlanság miatt felmondott alkalmazottak helyére új dolgozókat.

Nem elég tehát, hogy a deákvári bölcsőde sem készült el idén szeptemberre, és azt sem tudni mikorra lehet kész, még a jelenlegi bölcsődékben is kaotikus állapotok uralkodhatnak. Négy csoporttal működik a Kölcsey utcai bölcsőde, csoportonként két dolgozóval. Ha a nyolc főből hárman már biztosan felmondtak, már most kérdéses, hogy akár egy betegség, vagy szabadság esetén miképp oldják majd meg a váci gyermekek megfelelő bölcsődei ellátását.

De 0627 információi szerint nemcsak itt lehet gond, másik intézményt is érinthet, ha három után még további négy szakember hagyja el Vácot az igazgató viselkedése, ügyei miatt. Telefonon értük el Sívóné Cseh Katalint, aki kérdésükre, hogy megerősíti-e a felmondások tényét úgy reagált:

„Senkinek semmi köze ahhoz, ha egy munkahelyen felmondanak.” A többi kérdést nem tudták feltenni, mert az igazgatónő letette a telefont.

  • Arról is hírt kaptak a váci bölcsődék belső ügyeire rálátó forrásaiktól több helyről is részletes tájékoztatást, hogy Sívóné nemcsak lelkileg terrorizálja az alkalmazottait, hanem előfordul, hogy követi beosztottját, kérdőre vonja, ha éppen szünetet tölt.
  • De olyan esetről is tudnak a lapnál, amikor egy volt munkatársát akarata ellenére nem engedett el irodájából, majd a szabadulását megakadályozva testi abúzust követhetett el. Úgy megragadva karját, hogy a fájdalom mellett ennek nyomai még napokig láthatóak voltak. (Mindezt az esetet többen is megerősítették érdeklődésükre. )
  • Továbbá úgy tudják, hogy ez utóbbi döbbenetes esetről Vác városának mindhárom alpolgármestere levelet kapott az érintettől segítséget kérve. E levélhez a képeket is csatolták a sérülésről, melyeket Sívóné okozott. Úgy tudják a 0627-nél, ebben az ügyben semmilyen intézkedés nem történt. Sem az alpolgármesterek, sem pedig Vác polgármestere részéről.

Sívóné erre az esetre telefonon feltett kérdésere nem reagált, válaszokat tőle nem kaptak a szerkesztők.

Inotay Gergely alpolgármestert telefonon többször kerestük, egyelőre nem értük el. Bár, ha jók a lap értesülései, már nem hozzá tartozik a bölcsődék felügyelete, miután a keddre összehívott egyeztetést követően Matkovich Ilona Vác város polgármestere elvette tőle ezt a feladatkört, mert információink szerint több aggályos, a bölcsődéket érintő esetet elhallgatott.

Az elmúlt évek alatt a Sívóné Cseh Katalint érintő elhallgatott, eltussolt, szőnyeg alá söpört ügyek mára olyan mértéket öltöttek, hogy az elkeseredett szülők petíciót fogalmaztak meg, és a dolgozók pedig tömeges felmondást helyeztek kilátásba, ha továbbra is igazgató marad.

Mindezen tények, korábbi tiltakozások, számtalan megfogalmazott elkeseredett szülői és dolgozói levél, és kérés után Vác város hivatalos oldalán egy pozitív kicsengésű beszámoló jelent meg egy szeptember 27-i szakmai találkozóról, melyben azt írják, hogy Matkovich Ilona a megbeszélésen azt mondta: „Amíg párbeszéddel megoldható egy konfliktus, addig a város vezetői ezt az utat fogják választani.” Ezek mellett még azt is írják, hogy: „A város vezetése hangsúlyozta: a jövőben is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a gyermekek számára nyugodt, otthonos, barátságos és biztonságos környezetet teremtsenek a fejlődéshez.”

Több érintett ellenben arról tájékoztatta lapot, hogy félelem, lelki terror, szakmaiatlanság a szülői kérések teljes mellőzése határozza meg a váci bölcsődék légkörét Sívóné intézkedési miatt. Rendszeresek a kiabálásai, aki mint egy forrásuk fogalmaz: „Úgy tud ordítani, üvölteni hogy mindenkiben félelmet kelt.”

Elfelejtették közölni a vac.hu-n megjelent írásban, hogy közel százan Sívóné azonnali lemondását követelik, és ha nem mond le, a már felmondottakon túl további négy szakember távozik Vácról

 

A szeptember 27-én a vac.hu-n megjelent egy beszámoló, melyben egyetlen sort sem írnak a petícióról, melyben Sívóné lemondását követelik de a felmondott bölcsődei dolgozókról sem.

Mint azt Füleki Viktória szülőtől, és a kerekasztal beszélgetésen résztvevő egy másik érintettől megtudták, két lényeges információt ezúttal is elhallgatott, eltussolt az önkormányzat.

Ezen a megbeszélésen egyrészt átadták Matkovich Ilonának azt a petíciót, melyet már közel százan aláírtak, követelve Sívóné leváltását, ezzel egyetemben pedig szintén itt arról is tájékoztatták a jelenlévőket, hogy ha ez a lemondás nem történik meg, akkor a már három dolgozó mellett, akik már felmondtak, további négyen fel fognak állni, és nem dolgoznak tovább Sívóné igazgatása alatt. Füleki Viktória volt az egyetlen szülő, aki ezen a beszélgetésen részt vehetett, őt hívta meg egyedül Inotay Gergely.

Az érintett szülő a 0627.hu-t arról tájékoztatta, hogy nyíltan minden súlyos probléma a résztvevők elé lett tárva, ő maga adta át a felháborodott, elkeseredett szülők petícióját Matkovich Ilona számára, aki „nem reagált erre semmit”. Amikor rákérdeztek, hogy ezt, hogyan kell érteni, hogy a közel száz szülőt érintő részletes panaszra nem reagált Vác polgármestere, akkor azt a választ kaptuk, hogy: „Semmit. Egyáltalán nem is reagált. Odaadtam neki a petíciót, és annyit mondott rá, hogy majd átnézi, átolvassa. De nem nézett bele, hogy erről érdemben mondjon valamit.”

A szerkesztők megkérdezték még azt is, hogy Inotay Gergely hogyan reagált, arra is az volt a válasz, hogy: „Semmit.” Egyedül Sívóné reagált, aki kérdőre vonta Viktóriát az aláírók személyét illetően: „Sívóné egyből felcsattant, hogy kicsodák írták ezt alá? 15 évvel ezelőtti gyerekek?!” – emlékszik vissza a történtekre Viktória, aki tájékoztatta az igazgatót, hogy olyan szülők, és nagyszülők írták alá, akik gyermeke most jár a váci bölcsődékbe. Hangsúlyozta, hogy mindenki a leváltását követeli, és mindenki elmondja, hogy milyen ember Sívóné valójában. „De mindezek ellenére, hogy ezt elmondtam, az a furcsa, hogy nem foglalkozott ezzel senki semmit” – teszi hozzá a szülő.

Miután Matkovich Ilona hamarabb távozott a megbeszélésről, még Inotay Gergely ott maradt. „Olyan volt, mintha Inotay úr arra akarna kitérni, hogy itt akkor minden oké, a lányomnak biztos helye van a bölcsődében. Hiába mondtuk neki, hogy nem erről szól ez az ügy, már régen nem erről szól. Itt nemcsak rólam van szó és a lányomról, hanem nagyon sok szülőről, és nagyon sok gyermekről” – mutat rá Viktória.

Közel százan írták már alá az alábbi petíciót, Sívóné Cseh Katalin azonnali leváltását kérve

Mindenkit leforrázott a vac.hu-n megjelent „álságos” bejegyzés

Mindezek fényében a szülők, dolgozók ledöbbentek, leforrázott mindenkit vac.hu-n megjelent „álságos” bejegyzés. Ezt pedig már Pető Csilla a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője osztotta meg a 0627-tel. Mint fogalmazott: „Nagyon álságos ez a bejegyzés, amit kifelé a polgármester asszony a tőle megszokott módon kommunikál. Botrányos, hogy nem számolt be a petíció átadásáról, noha meg lett fogalmazva egy kérés, mely mögé igencsak szépen felsorakoztak a szülők, hogy érdeket szeretnének képviselni és így olyan mintha meg sem történt volna.” Pető Csilla hozzátette, hogy:

„A POLGÁRMESTER SZOCIÁLIS ÉRZÉKETLENSÉGÉT, A CSALÁDOKKAL VALÓ NEMTÖRŐDÖMSÉGÉT IS TÜKRÖZI HOGY ILYEN FONTOS ÜGYBEN, ENNYI SZAKMAI HIBÁVAL, ÉS CSALÁDOKAT BECSMÉRLŐ ÉS HIVATALBÓL IS ELMARASZTALT VEZETŐT HAGY TOVÁBBRA IS A BÖLCSŐDÉK ÉLÉN”

Pető Csilla rámutatott arra is, hogy ő maga csak utólag értesült a megbeszélésről.

  • „Egyáltalán nem tájékoztattak erről a megbeszélésről, noha én voltam ez egyetlen jobboldali képviselő aki az ügy mellé állt.
  • Úgy nem hívtak meg, hogy egyike voltam, aki ezt felvállalva a sajtó felé fordultunk a szülővel, akit senki nem hallgatott meg.
  • Úgy nem hívtak meg, hogy gyermekvédelmi szakembernek tartom magam, ebből diplomáztam és folyamatosan mindig ilyen területen dolgoztam.
  • Továbbá tagja vagyok az Ember Kapcsolatok Bizottságának, ahol ezek a szakmai egyeztetések, megbeszélések napirenden vannak.”

Egy másik forrás úgy fogalmaz:

„Azt nem tudom, miért veszi észre az önkormányzat, most ezután a kerekasztal után miért nem vette észre, hogy egy kígyót melengetnek a keblükön? Egy olyan embert, aki képtelen megérteni a szakma szabályait. Amikor elolvastam ezt a legutóbbi váci önkormányzat oldalán közzétett megelégedett cikket, hogy most nagyon jó mert a párbeszéd csodálatos volt, azt hittem, hogy felrobbanok. Nagyon nem ezt éreztem és az anyuka is úgy állt fel az asztaltól, hogy őt ez nem elégítette ki és addig fognak menni ameddig a Sívóné itt igazgató. De egykutya a Faludi Szilvia is, csak neki még nincsen külön titulusa. Ő egyelőre kullog az igazgató mögött. Mindenben egyetért a Sívónéval, tehát ugyanolyan bűnrészes mindenben.” Hozzátette: “A Magyar Bölcsődék Egyesületétől a főtitkár és a szakértő, illetve a gyógypedagógus is meg tudja erősíteni, hogy miket hallottunk tőlük (Sívóné Cseh Katalin, és Faludi Szilvia szerk.) ott. Az a makogás, meg nem értés, és amikor már próbálták hatodszorra is elmagyarázni értelmezni azt, amit minden épeszű ember értelmez akkor ők még mindig visszakérdeztek. És minden marad a régiben és nagyon elégedetten hátradőlnek, ki van pipálva, hogy minden jó kezekben van. Közben folyamatosan tudjuk jól, hogy a családoknak mennyit ártanak azóta is és folyamatosan jönnek a szülői panaszok. Megmutatkozott a szakmaiatlanságuk, annyira félreértették a jogszabályokat. Erre már a szakma is felkiáltott két éve is, és senki nem mozgatta a füle botját sem, azok közül, akik tehetettek volna ellene. Célzok itt az önkormányzatra, hiszen Sívónét az ombudsman komolyan figyelmeztette arra, hogy tartózkodjon a további jogsértésektől, miután gyermeki jogokat sértett az intézkedéseivel. Mint ismert szegregálta az eltérő fejlődésű kisgyerekeket egy teljes nevelési éven át.”

A 0627 úgy tudja, hogy Sívóné szakmai tapasztalatai, az eltérő fejlődésű gyerekekkel kapcsolatban aggályosak. Mint a belső ügyekre rálátó forrás a lapnak elmondta:

„SÍVÓNÉNAK AZ ELTÉRŐ FEJLŐDÉSŰ GYEREKEKKEL KAPCSOLATBAN NINCSEN SEMMIFÉLE TAPASZTALATA. SOSEM DOLGOZOTT MÁSKÉPPEN FEJLŐDŐ GYEREKEKKEL SOSEM DOLGOZOTT KORAI FEJLESZTÉSBEN NINCSEN GYÓGYPEDAGÓGUSI VÉGZETTSÉGE.“

A szerkesztők szerették volna ezt is megkérdezni Sívónétől, de telefonos megkeresésre nem válaszolt. Inotay Gergelytől, pedig arra lettek volna kíváncsiak, hogy helytállóak-e azok a meg nem erősített információk, hogy azért kell pozícióban tartani Sívónét, hogy helyére majd Faludi Szilvia ülhessen az igazgatói székbe, de mivel nincs meg Faludi öt éves vezetői gyakorlata addig mindenképp marad Sívóné Cseh Katalin a szülők tiltakozása, a bölcsőde dolgozók tömeges felmondása ellenére is, de még választ nem kaptak.

Az is kérdés, hogy ha tudnak arról, hogy kiváló szakembereket veszít Vác városa egyetlen személy miatt, akkor évek óta miért nem tesznek ez ellen továbbra sem semmit?

Azt is szerették volna megtudni Inotay Gergelytől, hogy igaz-e, hogy Matkovich Ilona elvette tőle a bölcsődék felügyeletét, miután több aggályos esetet elhallgatott. Erről egy forrás azt mondta:

„MINDIG MINDENT MEGBESZÉLTEK A KATIVAL. EZ TELJESEN EGYÉRTELMŰ VOLT MINDENKI SZÁMÁRA, SOHA NEM REJTETTE A SÍVÓNÉ VÉKA ALÁ, HOGY AZ INOTAYVAL Ő MENNYIRE JÓBAN VAN, ÉS A GERGŐ NEKI MEKKORA BIZALMAT SZAVAZ. EZT MINDIG AZ INOTAY IS MEGMONDTA, HOGY A KATALIN RENDKÍVÜL JÓ SZAKEMBER, NEM HIÁBA VÁLASZTOTTÁK ŐT, Ő A NON PLUSZ ULTRA.”

A lap a bölcsődét érintően még több elhallgatott történethez, információhoz is jutott, ezekről következő cikkükben olvashatnak.

Korábban a Vác Online is már több a bölcsődéket, Sívónét érintő botrányos ügyről számolt be.

0627 / Gerzsenyi-Raczkó Tímea

***

További Vác Online linkek a témában:

EGY ÚJABB SZÍVTELEN DÖNTÉS, AMELY MÖGÉ NEM TUD FELSORAKOZTATNI SZAKMAI ÉRVEKET A VÁROSHÁZA – SZEGREGÁLJÁK A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEKEKET VÁCON

AZ INOTAY ÁLTAL IS TÁMOGATOTT SZEGREGÁCIÓ MIATT ELMARASZTALTÁK A VÁCI BÖLCSŐDÉT – TÁVOZNIA KELL AZ IGAZGATÓNAK

VÁCUP VIDEÓ: ÚJABB BOTRÁNYOS DÖNTÉST HOZOTT SÍVÓNÉ A BABA UTCÁBAN – SZÜLŐI TILTAKOZÁS

NYÍLT LEVÉL INOTAY GERGELYHEZ – ZAJLIK-E KIHALLGATÁS HÉTFŐ DÉLELŐTT A KÖLCSEY UTCAI DOLGOZÓK KÖRÉBEN?