AZ ÖTLETGAZDA MELÁTH ATTILA LELKÉSZ IS KÍVÁNCSIAN VÁRJA, HOGYAN ÚJUL MEG A MÁRVÁNY-TÉR

Ha a folyamatos emlegetéshez képest meglehetősen késve is, de azért csak-csak elkezdődött és immár javában tart a Szent István tér, közkeletűbb nevén a Márvány tér felújítása – megkérdeztük hát a beruházással kapcsolatos várakozásairól, érzéseiről a valódi ötletgazdát, Meláth Attilát, a Váci Baptista Gyülekezet lelkészét.
– Valóban, a 2020-as augusztus 20-ai ünnepségen úgy fejeződött be a beszéd, hogy akinek tetszik a tér felújításának gondolata, az tapsoljon, akinek nem, az fütyüljön, erőteljesen a taps volt a jellemző, s így, utólag visszagondolva is ez egy elég célba találó ötlet és mondat volt, amiről egyébként senkivel nem egyeztettem előzetesen.
Aztán az ünnepség utáni két hétben már megkerestek a városvezetés részéről, elindult egyfajta közös gondolkodás, míg végül bevették a programba a beruházást. Azóta sokan emlegetik, milyen fontos volt ez a felvetés, számos vállalkozó is így nyilatkozott főleg a tér közvetlen környezetéből és a főutcai üzletekből, bízom benne, hogy voltak, akik valamilyen módon maguk is támogatták már a fejlesztést, vagy esetleg támogatnák ezután, ha mondjuk mi, a közösségünk újabb adománygyűjtést szervezne a folytatásban, mint tettük azt az első hónapokban.
Méltatlan, sőt szégyenletes volt, ahogy a tér eddig kinézett, már csak az államalapító szent király megbecsülése, no és a terület frekventált elhelyezkedése miatt is elemi dolognak gondolom, hogy szebbé és ezzel vonzóbba váljon a tér. Ez viszont nem két fillér, kicsit el is szomorodtam, amikor legelőször mindössze 10 millió forintot szánt ide az önkormányzat, főleg annak ismeretében bizonytalanodtam el, hogy egy, a gyülekezetünk révén jól ismert építési vállalkozás szakemberei ezzel szemben már két éve nagyjából 90 milliós költséggel kalkuláltak. Jelenleg tudomásom szerint 70 millió forint a városi keretösszeg a feladatra, kíváncsi vagyok, hogy ebbe végül mi fér majd bele – mondta Meláth Attila.

Azzal kapcsolatban, hogy a tervek szerint végül két ütemben valósul meg a térfelújítás, a lelkész úgy fogalmazott: nem igazán szerencsés ez a késlekedés, a munkálatok elhúzódása, mert főleg a mostani, a háborús válság miatt egyre nehezebb gazdasági helyzetben időközben tovább nőhetnek az árak, minden nap, hét, hónap csúszás sokba kerülhet.

– Ráadásul ahogy szűkülnek az önkormányzatok beruházási lehetőségei a finanszírozási keretösszeg függvényében, változhatnak a prioritások, viták alakulhatnak ki egy-egy testületben, hogy mely feladatok az elsődlegesek. Különösen ott ütközhet nehézségekbe a teljes egyetértés kialakítása, ahol esetleg az ellen oldal nem szeretése a legfőbb közös nevező az irányítók oldalán, mert amúgy ideológiailag nagyok a különbségek a szövetségbe tömörülők között. Vácott is haladhatnának zökkenőmentesebben is a dolgok, hiszen mindannyian látjuk, hogy bőven van hova fejlődnie a településnek, a Márvány tér konkrét példájánál maradva jómagam azért bízom benne, hogy ez a beruházás már nem húzódik el végletesen és nem szenved komolyabb csorbát – mondta a gyülekezet vezető lelkipásztor.

Zárszóként pedig még hozzátette: fontos lenne az is, hogy a mindenkori önkormányzati testületek, városvezetők komolyabban odafigyeljenek a polgári kezdeményezésekre, hiszen mindenkinek lehetnek az egész közösség javát szolgáló ötletei, vágyai, meg kell tudni hallani a valóban előre vivő javaslatokat.