A CHÁZÁR-NAP UTÁN EGY ÚJ SZÍNMŰ ŐSBEMUTATÓJÁVAL FOLYTATÓDIK AZ EMLÉKÉV ÜNNEPLÉSE

A héten két esemény alkalmából is nagyon sokan köszöntötték a Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon vezetőit, munkatársait, tanulóit annak apropóján, hogy az ősz folyamán a hagyományos Cházár-napon kívül több alkalmon is különösen ünnepélyesen emlékezik az intézmény az alapítás jeles, 220. évfordulójára. A folytatásban, novemberben például majd egy, a névadó alapító előtt tisztelgő színjáték ősbemutatójára is várják az érdeklődőket, támogatókat, partnereket.

Ványi Lászlóné igazgató a hagyományos, díjak átadásával egybekötött évfordulós ünnepségen az alapítót méltatva kiemelte:

– Cházár András személyiségét nagyon jól jellemzi az a momentum, hogy amikor szeretett harmadik felesége elhunyt, a visszaemlékezések szerint ő nem káromkodott, nem átkozódott, hanem fohászkodott, időt kért arra, hogy módja legyen segíteni az elesetteken, a rászorulókon, különösen a siketnémákon. Az ima meghallgatásra talált, az álom valóra vált, a kezdeményező kitartó szervezőmunkájának köszönhetően 1802 augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján megnyithatta kapuit az első magyar gyógypedagógiai intézmény az akkor üresen álló volt püspöki palota épületében.

Az alma mater akkori neve Váci Királyi Magyar Siketnéma Intézet volt, a megálmodó nevét 1990-ben vehette fel. A lényeg tehát, hogy 2020 év óta töretlenül és folyamatosan végzi feladatát az iskola-, nevelőotthon-, kollégium együttes, a tekintélyes múltból következően pedig elmondható, hogy vezető szerepünk van a gyógypedagógia területén nem csupán idehaza, hanem igaz ez nemzetközi értelemben is. Sok mindenben úttörő volt az intézmény, de ez a megállapítás nem csak múlt időben igaz, a legújabb időkből elég csak az ép intellektusú autista fiatalok felmenő rendszerű oktatásának bevezetésére gondolni, ami 2018-ban kezdődött – emelte ki Ványi Lászlóné, összekötve a múltat a jelen mindennapjaival.

Az ünnepi eseményre eljöttek Cházár szülőhelye, Jólész önkormányzatának vezetői is, már csak azért is, hogy saját iskolai közössége előtt ugyancsak gratulálhassanak Ványi Lászlónénak, akit díszpolgárrá választott a település.

Továbbá képviseltette magát a Klebelsberg Központ, a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ, a Cházár András Polgári Tárulás, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (a szervezet kis delegációját természetesen a Cházár András EGYMI korábbi igazgatója, Mikesy György vezette), s helyből is megannyi társintézmény, a művelődési központtól kezdve a múzeumon át a Váci Reménység Egyesületig.

A diákokat és a tanári kart képviselő fellépők kis műsora után a vendéglátók és a vendégek koszorúkat, virágokat helyeztek el a díszteremben lévő, Cházár Andrást ábrázoló portré-festménynél.

Búcsúzáskor az igazgató még jelezte: novemberben újabb ünnepi eseményre várják az érdeklődőket, ugyanis javában tartanak a próbák Karánsebessy Balázs kollégájuknak a névadó előtt tisztelgő színműve ősbemutatójára.