TÉVÉJÁTÉK KÉSZÜLT A 19. SZÁZAD LEGNAGYOBB MAGYAR SZÍNÉSZNŐJÉRŐL – INTERJÚ KIS DOMONKOS MÁRKKAL, A DÉRYNÉ IFJASSZONY PRODUCERÉVEL

Tehetség, hit, szenvedély, küzdelem a magyar nyelvű színjátszás megteremtéséért –szeptember 19-én ünnepélyes keretek között mutatták be a Déryné ifjasszony című tévéjátékot az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Déryné Széppataki Róza halálának 150. évfordulója alkalmából készült alkotás a vándorszínészet hőskorába kalauzol, a 19. század legnagyobb magyar színésznőjének állít emléket. A Déryné Társulat színházi előadásából készített filmes adaptációjáról a Déryné Program igazgatójával, a tévéjáték producerével, Kis Domonkos Márkkal beszélgettünk. (A 0627 interjúja.)

Honnan jött a tévéjáték ötlete? Mi a célja, milyen üzenetet szeretnének átadni vele?

A tévéjáték megalkotásával, ahogy a színházi produkcióval is névadónk, Déryné Széppataki Róza, és az ő munkássága előtt kívánunk tisztelegni. Déryné a kőszínházak előtti világ legnagyobb magyar színésznője volt, vándorszínészként szívvel-lélekkel, óriási alázattal és kitartással a magyar nyelvű színjátszás megteremtéséért harcolt. Ezt a reményekkel, sikerekkel és nélkülözésekkel teli szenvedélyes küzdelmet írta meg Herczeg Ferenc drámájában.

A Déryné ifjasszony színpadi és mozgóképes változatát Vidnyánszky Attila rendezésével készítettük el, a filmváltozat megalkotását elsősorban az indokolta, hogy olyan helyekre is el tudjuk juttatni, ahová a befogadóhely adottságai miatt a színházi előadást nem, ezáltal a történetet egy sokkal szélesebb közönséggel, köztük a fiatalabb generációval is sikerül megismertetni.

Milyen és mekkora forrásból valósult meg a forgatás?

A Déryné Program kizárólagos finanszírozásával jött létre, az átlagos filmes költségvetésekhez viszonyítva rendkívül szerény büdzsével dolgoztunk, mindössze 73 millió forintból valósítottuk meg az alkotást.

Milyen helyszíneken zajlottak a forgatások?

2021 áprilisában kezdtük el rögzíteni a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán, valamint a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. A közel száz fős stáb káprázatos látvány- és fantáziavilágot teremtett. Rövid idő állt a rendelkezésünkre, csupán nyolc forgatási nap, de nagyon gördülékenyen és fegyelmezetten zajlott a munka, kiváló szakemberekkel dolgozhattunk együtt.

Fotó: Teknős Miklós

Mint a váci színház korábbi igazgatója, a Déryné Program ügyvezető igazgatója hogyan látja, mennyire van a közönség „kiéhezve” a kultúrára, a minőségi színházi előadásokra, filmekre?

Hihetetlen várakozás, szívet melengető hálával fordul felénk a közönség, amerre csak járunk. Elképesztő az érdeklődés a program iránt, a regisztrált befogadóhelyek száma folyamatosan nő, immáron átlépte a 850-et, ez a szám az egyik legfontosabb visszacsatolás a számunkra. Különösen fantasztikus érzés, amikor olyan embereket sikerül felejthetetlen színházi élményben részesíteni, olyan településre sikerül eljutni, ahol hosszú évek óta, vagy akár még sohasem volt színházi előadás. Az idei év kiemelt feladata, hogy olyan helyekre látogassunk el, ahol még nem jártunk.

A film egy színdarab adaptációja. Milyen lényegi különbség van a film és a darab között? Melyikre van nagyobb igény manapság?

A filmváltozat alapvetően a színpadi előadásra támaszkodik, de egyben túl is mutat rajta. Míg az első két felvonást színházi körülmények között vettük fel, addig a harmadikban a deszkákat elhagyva kimentünk a szabadba és külső helyszínen forgattunk. Vidnyánszky Attila a színház és a filmes eszközöket ötvözve egy új, hibrid műfajt, stílusteremtő alkotást hozott létre.

Úgy gondolom, hogy szórakoztató, de egyben értékes gondolatokat is közvetítő, színvonalas produkciókra van szüksége az embereknek, legyen az színház vagy film. Mindkettő műfaj alkalmas arra, hogy értékes kulturális élménnyel gazdagítsa a nézőt. A Déryné Programnál nap mint nap azon dolgozunk, hogy minél szélesebb közönséghez sikerüljön eljutnunk, és ebben nagy segítségünkre lesz a könnyen terjeszthető tévéjáték forma. A Déryné Társulat és a program összes munkatársa fontos missziót teljesít, nevezetesen azt, amit Déryné Széppataki Róza jelölt ki, ahogy a darabban is elhangzik:
„Mi egy láthatatlan kincset viszünk magunkkal, amelynek bizonyos időre el kell érkeznie valahova. Most mi visszük, – ha kidőlünk, vállára veszi más, – de egyszer csak elérkezik oda, ahol szükség van rá.” – Boldogok vagyunk, hogy ezek az értékes kincsek most a mi gondjainkra vannak bízva, hogy a mi feladatunk, hogy megajándékozzuk velük az embereket.

Hol találkozhatunk majd a filmmel?

Már folynak a tárgyalások az MTVA-val, bízunk benne, hogy a Duna TV hamarosan műsorra tűzi. Emellett a színházi produkcióhoz hasonlóan a Vándorszínház alprogram keretén belül magyarországi turnéra indítjuk, reméljük, hogy minél több településre, köztük a határon túli területekre is sikerül elvinni és közönségtalálkozóval egybekötött vetítéseket szervezni.

Fotó: Déryné Program

Milyen szereplőket láthatunk a filmben?

A címszerepet a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktória alakítja, partnerei Janka Barnabás, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Fabók Mariann, Horváth Márk, Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Kárpáti Barnabás és Gulyás Gabriella.

A Déryné Program keretében valósult meg a forgatás. Hogyan mutatnád be a programot, milyen céllal indult?

A saját társulatot, valamint négy alprogramot felvonultató hiánypótló kezdeményezés nemes célkitűzése, hogy magas minőségű, színvonalas színházi produkciókat juttasson el az ország minél több településére, a legtávolabbi, legkisebb falvakat is beleértve, ahol az ott élők eddig hiányt szenvedtek a magas kultúra terén. Missziónk, hogy feltámasszuk, felpezsdítsük a vidék kulturális életét. Az Országjárás és Vándorszínház alprogramoknak köszönhetően a 2021/22-es évadban összesen 742 előadás valósult meg, 367 településen, valamint közel 80 000 néző részvételével.

A Barangoló alprogram egyrészről a fiatal alkotóművészeknek, pályakezdő társulatoknak és színművészeknek kínál egyedülálló lehetőséget, hogy önálló produkciót hozhassanak létre, másrészről a pályakezdő drámaíróknak létrehozott mentori programon keresztül egy új drámaíró nemzedék kinevelésén munkálkodik. A Déryné Társulat következő bemutatója éppen a Drámaírói Műhelyben íródó alkotás, Jánosi Ferenc: Szemet szemért című darabja lesz, októberben indul a próbafolyamat, amelyet izgatottan várok, különösen mivel én rendezem.

Az alkotó energiákat sosem hagyjuk pihenni, folyamatosan ötletelünk, azon gondolkozunk, hogy miként teljesíthetjük ki még jobban küldetésünket. Jövőre elindítjuk a Határtalan alprogramot a környező országokban élő magyar közösségek kulturális életének támogatására. A területek három nagy egységre való tagolásával, tíz produkciót tartalmazó repertoárral, valamint partnerintézmények közreműködésével összesen közel 300 színházi előadást tervezünk megvalósítani Felvidék, Kárpátalja; Erdély; Délvidék; Horvátország; Szlovénia és Ausztria magyar lakta településein.

Missziónkat semmi sem fogalmazza meg jobban, mint mottónk: Színház mindenkinek!

Borítókép: Kis Domonkos Márk (a fotót készítette: Bertalan Ádám)

Forrás: 0627