AZ ŐSZI NAGYMAROSI IFJÚSÁGI TALÁLKOZÓ ÜZENETE: KERESD A BÉKÉT ÉS JÁRJ ANNAK ÚTJÁN!

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő (1973 óta létező), évente kétszer megrendezett országos lelkinapja. Az október 1-jén szombaton tartandó őszi találkozó üzenete: „Keresd a békét, és járj annak útján!” (vö. Zsolt 34,15).

A találkozó hírlevele ezt így fejti ki kicsit bővebben:
„Egy amerikai kutatócsoport 1975-ben veszélyes kísérletet végzett: belerepültek egy hurrikán közepébe. Megállapították, hogy a maga körül mindent elpusztító felhő- és légörvény belsejében, a vihar »szemében« teljes szélcsend uralkodik… A mi életünk – a minket körülvevő szűkebb vagy tágabb környezet vagy belső világunk – sem mentes viharoktól, békétlenségektől. Az őszi találkozón beletekintünk „a hurrikán szemébe”, odahúzódunk a viharban veszteglő bárkában békésen alvó Jézus mellé. Vele keressük, hogyan válhat életté számunkra a zsoltár sora: „Keresd a békét, és járj annak útján!”

A találkozó főelőadója Magyar Gergely OFM, kárpátaljai lelkipásztor lesz, a szentmisén pedig együtt ünnepelnek majd a résztvevők Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapáttal. A nap zenei szolgálatát a káposztásmegyeri 3in1 zenekar, valamint Sillye Jenő és barátai végzik. A főelőadást követően idén is számos fakultáció, műhely várja az érdeklődőket.
A kiscsoportos beszélgetések témái, vezetői:
Az érdeklődők az egyik fakultáció keretében mélyre hatóbban is beszélgethetnek Magyar Gergely szerzetes atyával. A örökifjú Kerényi Lajos atya ugyancsak bekapcsolódik a programba egy másik kiscsoportos eszmecsere vezetőjeként. Akinek kérdése akad, felviheti a kálváriára: a Dunakanyar fölötti gyönyörű kápolnánál Brückner Ákos, Fülöp Ákos és Balázs András atya válaszol a nekik feltett kérdésekre. Hivatástisztító műhelybeszélgetés várja az érdeklődőket – az Iránytű Hivatástisztázó Műhely teamje vezetésével – a Szent Márton Közösségi Házban. A ház udvarán a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola hallgatói várják az érdeklődőket, ugyancsak hivatástisztító beszélgetésre, ezen a programon három különböző nyomvonalon elindulva adnak segítséget az eligazodásban, abban, hogy a fiatalok biztos lábbal járhassák a béke útját. „Kérdezd a kispapot!” címmel az Esztergomi Szeminárium papnövendékei is vezetnek egy fakultációs programot, a művelődési ház kistermében. A művelődési ház nagytermében játékos, könnyedebb hangvételű programra várja az érdeklődőket a Hit és Fény Közösség. És talán a legfontosabb, hogy természetesen egyéni lelki beszélgetésekre is lehetőség lesz az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat munkatársaival a Dózsa György út 5. sz. alatti udvaron, nem messze a találkozó központi helyszíneitől.

„Időzz az Úrral!”
Lehet, hogy csak csendre és az Úr jelenlétére vágyik valaki, ezért egész délután, a szentmise kezdetéig tart majd a csendes szentségimádás az altemplomban. A szentségimádás végétől a szentmise kezdetéig pedig folyamatosan lehetőség lesz szentgyónásra, lelki beszélgetésre a jelenlevő atyákkal a templomkertben.